Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Zajímavosti (247)

  • Když Marty (Michael J. Fox) navštíví v roce 1955 svého otce McFlye (Crispin Glover) doma jako Darth Vader v obleku proti radiaci, má v prvním záběru za pasem fén, ve druhém a třetím záběru ho už nemá. Ve čvrtém záběru však opět je. (josefnovak)
  • Emmett Brown (Christopher Lloyd) ovládá vůz dálkově, je tedy zřejmé, že musí mít automatickou převodovku. O pár záběrů později, kdy McFly (Michael J. Fox) ujíždí Libyjcům, je vidět, že vůz má tři pedály a řadící páku. (Spongie)
  • Když Marty (Michael J. Fox) ujíždí před Libyjci v DeLoreanu, je několikrát záběr na ukazatel rychlosti. Pod ním je ale vidět počítadlo ujetých kilometrů, která se ale při každém záběru mění (z 33064 na 32994, a poté na 33062). (Chevees)
  • Když v tomto díle doktor Brown (Christopher Lloyd) pošle Einsteina do budoucnosti vzdálené jednu minutu, pes tu celou minutu není. Tím pádem, když v druhém díle cestují do roku 2015, tak by také neměli celých 30 let existovat, a tak by nenarazili na své já o 30 let starší. Jde jen o delší časový úsek, ale princip je stejný. (A7X92)
  • Společně s pokračováními byla série zvolena internetovou stránkou IGN devátou nejlepší filmovou sérii všech dob. (GreatestFan)
  • Pes Einstein měl být v budoucnosti jednu minutu, ve skutečnosti ''minuta'' zabrala 2 minuty a 17 vteřin stopáže. (GreatestFan)
  • V roce 1955 odpadne u televize jeden drát, obraz však stále hraje. (GreatestFan)
  • Když se Marty (Michael J. Fox) dostane s DeLoreanem do stodoly, po výstupu upadne světlomet. Když ale odjíždí, je světlomet zpět. (GreatestFan)
  • U prádelní šnůry má Martyho (Michael J. Fox) košile kapsy venku, v dalším záběru jsou však najednou vevnitř. (GreatestFan)
  • Muž z Libye má na hlavě saúdskou čelenku. (GreatestFan)
  • V obchodě s nosiči jsou desky, které v roce 1955 ještě nebyly vydané. (GreatestFan)
  • Marty (Michael J. Fox) hraje v roce 1955 na kytaru Gibson ES-345, která se začala prodávat až v roce 1958. (GreatestFan)
  • Podle stroje času v DeLoreanu se měl Ježíš Kristus narodit 25. prosince roku 0, což je z historického hlediska nesmysl, protože po roku 1 před Kristem následuje hned rok 1 po Kristu, nehledě na to, že Dionýsiův výpočet Kristova narození je s největší pravděpodobností "o nějaký ten rok mimo". (L_O_U_S)
  • Scénu, kdy se Marty (Michael J. Fox) prochází po náměstí v roce 1955, doprovází píseň "Mr. Sandman", kterou napsal Pat Ballard a poprvé ji nahrál dámský kvartet The Chordettes v říjnu 1954. Ve filmu je nicméně použita verze od pánského kvartetu The Four Aces, který ji nahrál v listopadu téhož roku. Odkaz na The Chordettes je v podobě plakátu v jedné výloze, kolem které Marty prochází. (KM Phoenix)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama