foto

William Fichtner

  • nar. 27.11.1956 (60 let)
    Letecká základna Mitchell Field, East Meadow, Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem William Edward Fichtner se narodil 27.11.1956 v East Meadow ve státě New York, USA. Po nedokončení studia kriminalistiky v Blackportu absolvoval American-Academy of Dramatic Arts. Zprvu účinkoval na jevišti, poté se ale začal projevovat více v televizi. Mezi jeho první role před kamerou patřila postava Joshe Stricklyna v telenovele AS THE WORLD TURNS (Jak se svět otáčí) či Ryana Sparkse v komediálním seriálu GRACE UNDER FIRE (Grace v jednom kole).

V 90. letech se projevil v řadě vedlejších rolí. Můžeme si ho pamatovat jako psychopatického gangstera Law ve Spaceyho thrilleru ALBINO ALLIGATOR či slepého astronoma Kenta te sci-fi KONTAKT Roberta Zemeckise a podobně. Po těchto filmových úlohách si udělal dobré jméno, prosadil se a začal se objevovat ve velkofilmech jakým byli Bayovo ARMAGEDDON, PEARL HARBOR, Petersonovo DOKONALÁ BOUŘE nebo Scottovo ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN. Fichtnerova povědomá tvář nás tímto způsobem často potkává. Jeho role bývají většinou vedlejší. To však změnila v roce 2005 po seriálu PRISON BREAK sci-fi série INVAZE, kde si zahrál jednu z hlavních postav - šerifa Toma Underlaye.

William Fichtner, přestože jsme ho mohli kolikrát vidět na stříbrném plátně, patří k tichým celebritám. Navzdory jeho věku můžeme doufat, že se tento herec ještě více projeví a potká ho ta přelomová role, kterou se definitivně zařadí mezi americkou hereckou špičku. Pokud se tak už nestalo.

honzii

Herecká filmografie

Filmy

2018 Fighting Back
St. Sebastian
2017 Black Holes
Krystal
Last Days of Summer
Traffik
2016 American Wrestler: The Wizard
Den nezávislosti: Nový útok
2014 Síla života
Želvy Ninja
2013 Elysium
Osamělý jezdec
Phantom
2012 Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina (TV film)
Wrong
2011 Drive Angry
2010 Night and Day (TV film)
Noční rande
Velký třesk
2009 Prison Break: The Final Break (TV film)
2008 Temný rytíř
2007 Ledově ostří
Prison Break: The Road to Freedom (TV film)
2006 První sníh
Ultraviolet
2005 Generace X
Moguls, The
Mr. & Mrs. Smith
Nine Lives
Trestná lavice
Zánik Empire Falls (TV film)
2004 Crash
2002 Equilibrium
Julie na cestě domů
2001 Co horšího se může stát?
Černý jestřáb sestřelen
Pearl Harbor
2000 Dokonalá bouře
Endsville
V moci snů
460 podezřelých
1999 Go
Vyrovnání účtů
1998 Armageddon
1997 Kontakt
Past
1996 Albino Alligator
1995 Bezstarostná
Nelítostný souboj
Skryté zlo
Velká Samota (TV film)
Virtuozita
Zvláštní dny
1994 Otázky a odpovědi
1992 Malcolm X
1991 Ramona!

TV seriály

2016 Shooter (TV seriál)
Killing Zone (S01E06)
2015 Empire (TV seriál)
2014 Bez hranic (TV seriál)
The Team: Part Two (S02E12)
The Team: Part One (S02E11)
The Long Way Home (S02E10)
další epizody (12)
2013 Bez hranic (TV seriál)
New Scars, Old Wounds: Part 2 (S01E10)
New Scars, Old Wounds: Part 1 (S01E09)
Desperation & Desperados (S01E08)
další epizody (10)
Máma (TV seriál)
2009 Útěk z vězení (TV seriál)
Konečně volní (S04E24)
Ta stará koule na řetězu (S04E23)
Konec zabíjení (S04E22)
další epizody (8)
2008 Útěk z vězení (TV seriál)
Florida (S04E16)
Pád ke dnu (S04E15)
Nově rozdané karty (S04E14)
další epizody (21)
2007 Útěk z vězení (TV seriál)
Hrubá síla (S03E08)
Poslední fotka - 2. část (S03E07)
Poslední fotka - 1. část (S03E06)
další epizody (17)
2006 Útěk z vězení (TV seriál)
Vražedné obklíčení (S02E13)
Spojení přerušit (S02E12)
Bolshoi Booze (S02E11)
další epizody (13)
2005 Invaze (TV seriál)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
2002 MDs (TV seriál)
1993 Grace v jednom kole (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Gettysburg Address
2015 Bad IQ
2013 Scatter My Ashes at Bergdorf's
2002 Scene Stealers
The Essence of Combat: Making 'Black Hawk Down'

Producentská filmografie

Filmy

2017 Last Days of Summer

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(315)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace