Napoleon

Drama / Historický / Válečný / Životopisný

Francie / Československo / Německo / Itálie, 1927, 330 min

Abel Gance

Carl Davis

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,645,504Tržby Celosvetovo $2,663,000(4.1.2010)

Nejlepší na tomhle filmu mi přijde poznámka studenta režie, který po promítání povídal: "Na co ukazovat ples v jedné minutě, když jde ukázat v patnácti minutách." A potom ještě dotaz studenta fotografie, který na promítání nebyl: "Jde vůbec pustit si ten film a strávit příjemné čtyři hodiny?" Asi se na mě projevuje deformace studentky scenáristiky, protože mám chuť popisovat vše opisem. Uf. Nejvíc mě asi zaujala Maratova vražda a potom poslední hodina, škoda ovšem, že se k ní člověk musí tak náročně prokousávat. A výtku bych měla k tomu, že se mi Napoleon nezdál moc malý, respektive menší než ostatní.(19.9.2010)

Velkolepý projekt, který na sklonku němé éry uvedl Abel Gance, je pozoruhodný hned z několika důvodů: Nejen že režisér během vražedných čtyř hodin podrobně převyprávěl důležité okamžiky ze života onoho malého velkého Korsičana, ale překvapil ohromně invenčním střihem, jenž dodal filmu švih a spád, a také zajímavým pokusem o širokoúhlý film, který v závěrečných minutách zobrazuje Napoleonovo vítězné italské tažení. Škoda, že se režisér spokojil s tímto závěrem a další osudy Napoleona a Francie ho už nezajímaly. Film jsem viděl se soundtrackem od Carmine Coppola, který sice nevynikal původností, ale se snímkem působil jako jeden celek. Představitelé Bonaparta, Dantona, Robespierra či Saint-Justa (kterého hrál sám Gance) ale i dalších byli v rámci možností přesvědčiví i když Antonin Artaud v roli Marata nebyl tak pohledný jako na obrazu Jaques-Louis Davida...:-) Nenechte se odradit délkou, tento film opravdu stojí za zhlédnutí!(10.6.2007)

• RHK

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(20.12.2009)

Režie Abel Gance. Jeden z nejslavnějších a nejvýznamnějších filmů všech dob. Dodnes naprosto úžasný zážitek! Naprosto strhující kamera a montáž! Legendární zůstane pohyb kamery evokující houpání lodi, snímání sněhové bitvy malého Napoleona (nemá daleko k současnému střihovému pojetí velkých bitev, jako třeba v Pánovi prstenů), dvojexpozice Napoleon/dravý orel a unikátní použití tří různých záběrů na plátně vedle sebe. Jediné co lze filmu vytknout je přílišná délka a místy až uspávací rozvleklost. Děj sleduje Napoleona od dětství, přes nepokoje Velké francouzské revoluce až po jeho úspěšné italské tažení, kde definitivně prokázal své schopnosti. Je možná škoda, že o dalších událostech Napoleonova života už se z filmu nedozvíme. Také herectví "posledního z prokletých" básníků Antonina Artauda, který zde ztvárnil Marata se poněkud minulo dobou. To, co je v Dreyerově Utrpení panny orleánské součástí autorského plánu, je zde zastaralé a oproti ostatním hereckým projevům působí nepatřičně a přehnaně.(22.10.2006)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(21.1.2009)

{36/1001} Opravdový velkofilm, a to nejen celkovým pojetím a technickou dokonalostí, ale i trochu přemrštěnou délkou. Gance sleduje život Napoleona hlavně v obodbí od počátku Velké francouzské revoluce do jeho tažení do Itálie v roce 1796, zbytek Napoleonova života mělo obsahovat pokračování filmu, které Gance nikdy nenatočil. Jakýmkoliv kontroverzním okamžikům se Gance vyhýbá. Napoleon je zobrazen idealisticky jako absolutní hrdina Francie a film tak působí značně propagandisticky. Z historického hlediska je zajímavé, že ve Francie v době kdy Gance film točil nebyl ještě nijak stabilní politický režim a Revoluce tak svým způsobem ještě dožívala až do prezidentství de Gaulla. Názory na Revoluci, teror, Napoleona tak v té době vůbec nebyly jednoznačné (což asi nejsou ani teď) a mohl je utvářet, a jistě i utvářel, i Gancův film. Po technické stránce je film na svou dobu dokonalý, ale dnešního diváka bude vzhledem k úmorné délce a zbytečnému natahování trochu nudit. 50%(19.9.2010)

• d-fens

ocenenia : "Vatikánsky zoznam" (vznikol v roku 1995) - zaradené v sekcii 'Umenie'(10.3.2010)

Technicky dokonalé nemé dielo. Perfektne rozpohybovaná kamera, vynikajúca výprava a obrovské masové scény. Jeden z tých najlepších príkladov nemého veľkofilmu. Aj keď je snímok dosť chudý na akciu a bojové sekvencie ( tá najstrhujúcejšia sa nám ponúkne už v úvode filmu - ide totižto o zimnú guľovačku odohrávajúcu sa ešte za Napoleonovho detstva ), aj napriek tomu je plný energie a života a toľkej dávky patriotizmu, že francúzske srdce musí pri tomto okázalom epose nadšene plesať od radosti.(15.1.2011)

Opravdu rozmáchlé zpracování života jednoho vojenského velikána. Sice jsem viděl "pouze" 270minutovou verzi, ale i tak musím konstatovat, že až na pár natahovaných pasáží šlo o nezapomenutelný počin. Pro mě rozhodně stravitelnější než Kolo života, starší film Abela Gance.(12.12.2009)

• everlong

video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=8pkreNdI60M(22.12.2010)

Jednoznačně spolu se Zrozením národa, Křižníkem Potěmkinem a filmem Upíří, je i Napoleon jeden z největších filmů němé éry. Kromě své nadpozemsky dlouhé stopáže, za kterou by se nestyděl ani starý dobrý český dokumentarista a profesor Karel Vachek, film nabízí i na tu dobu nevídaný unikát v podobě snímání tří kamer ( tak jak to dneska běžně dělá Kája Smyczek a jak to učil kdysi komerčňáky z Novy) , ovšem v té době se to moc neujalo, krom toho, že tuto náročnou metódu snímání nebylo pak kde promítat. Tedy bylo, ale kin, které by toto umožňovaly zas až tolik nebylo. Co se délky filmu týče je až dost dlouhý na to, abyste pochopili jaký že ten Napoleon vlastně byl. Chce to jen notnou dávku času a trpělivosti, určitě k tomuhle filmu si pop corn neberte, ale filmový nadšenci a učenci se u toho zcela jistě zblážněj ( to myslim v dobrym), stejně tak jako já! Výborná záležitost...jen kdyby to vyšlo na DVD....sháněl sem to snd tisíc let(14.1.2007)