Reklama

Reklama

Jak si nevzít princeznu

(TV film)
  • Slovensko Ako si nezobrať princeznú (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka scenáristy Petra Hudského a režiséra Karla Janáka začíná ve chvíli, kdy na zámek přicházejí tři sudičky, aby předpověděly osud malému princi Leopoldovi. Cestou se zastaví u velitele stráží, kterému se také právě narodil syn. Jeho předpověď příliš slavná není. Z Hynka má být nešika, který bude myslet hlavně na jídlo. Malému Leopoldovi sudičky věští, že si vezme za ženu dceru sousedního krále. Princ a princezna se ale jako děti od prvního okamžiku nesnášejí, jenže rodiče trvají na vyplnění věštby. V den svého sňatku Leopold a Josefína objeví cestu, jak jej překazit. Ukradnou sudičkám kouzelné hodinky a s jejich pomocí se vrátí do doby princova narození, aby zabránili sudičkám pronést věštbu. To se jim sice podaří, jenže po svém návratu zjistí, co tím všechno způsobili nejen sobě, ale hlavně celému království. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (348)

argenson 

všechny recenze uživatele

Jsem si původně říkal, že cestování v čase je pro děti docela těžkej oříšek, aby to mohly pobrat. Jenomže děti v sobě nemají ten komplikovanej přístup nás velkejch, co se šťáráme v logice příběhu. Takže za mě obstojná a zábavná pohádka. Když pominu fakt otřesnej dabing německý královny. Z trojice sudiček nejvíc bavila upjatá Kolářová. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po loňském úspěchu Princezny zakleté v čase sáhl letos po tematice cestování v čase (a jeho možných úskalích) i dvorní pohádkový režisér vánočních pohádek Janák. I když se jedná o televizní film, je po technické stránce zvládnut obstojně (nápad s branami času se mi líbil), a chválím obsazení třech sudiček - příkrá Kolářová, popletená Janžurová a bodrá Konvalinková se perfektně doplňovaly. Subjektivní plusový bod uděluji též za exteriéry Zvířetic a Českého ráje, jelikož jsem tyto lokality letos osobně navštívil. Tím však z mé strany chvála končí a dochází na řadu neutrální až negativní postřehy. Ústřední dvojice nebyla vybrána zrovna šťastně - oběma jdou sice protáhlé a naštvané obličeje dobře, nicméně to mezi nimi nefungovalo. Zbylé herecké obsazení mě rovněž neoslovilo - Děrgelovi šel trumbelín lépe v Korunním princi. Příběhově mohli tvůrci z námětu vytřískat taktéž více - jak po fantaskní, tak i po komické stránce. Lepší dvě hvězdičky! ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Toto je film, u něhož jsem si uvědomil, jak nesnesitelně otravné mi už přijde to ohrané české pohádkové klišé, že největší zlo na světě byly (jsou) předem domluvené sňatky (byť v tomto případě jaksi domluvené nadpřirozeným způsobem, ale to na věci nic nemění), a jediná správná cesta je ideál romantické lásky v moderní podobě, která se zrodila někdy v 19. století. Ne že bych chtěl někomu upírat právo na výběr (celoživotního) partnera (pak se ale nesmíte divit 50 % rozvodovosti), jen se domnívám - mj. na základě vzpomínek na vlastní četbu pohádek v dětství (to by ovšem filmaři museli taky šáhnout jinam než k Erbenovi, Němcové nebo Ladovi) - že česká literární pohádka byla výrazně nápaditější a přetékala množstvím jiných, dramaticky výrazně zajímavějších motivů, než je něco tak fádního, jako něčí svatba, do které se princi nebo princezně, případně oběma současně, nechce - takový chudáčci, jejich starosti bych fakt chtěl mít! musí se u toho člověku honit hlavou. Skutečně mi přijde otravné, jak jsou nám - kvůli té panující scenáristické bídě, byť kdo se vlastně prosil každý rok o novou pohádku? - stále servírovány ty samé pohádkové ingredience, jen sem tam ozvláštněné něčím novým, aby se neřeklo - v tomto případě těmi sudičkami, u nichž jsem si pro změnu uvědomil, jak bolestně filmově konkrétní podobu zde dostaly, protože to je podle mě přesně ten typ pohádkových postav, které si každý představoval v duchu po svém, a dát jim podobu tří zestárlých českých hereček navlečených v kostýmech, které připomínají něco mezi řeholním hábitem a burkou, nebylo podle mě nejšťastnější, a podobnou výtku stran nevěrohodnosti by šlo směřovat k více věcem v tom filmu. Moc mi nesedlo ani obsazení jako celek a souhlasím s názorem, na který jsem zde narazil, že Adamczyk a Fialová byli pro své role už staří, a vyloženě mě tam iritoval ten slovenský zrzek Ľuboš Kostelný, na kterého mám osobně alergii. A hodně mě zaujal drtivý odsudek, který vůči tomu filmu projevil xxmartinxx a mnozí další - myslím, že pokud mi než film samotný přijde zábavnější si o něm číst uživatelské recenze na ČSFD, tak je asi fakt něco špatně. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála vánočních pohádek, u které jsem se i občas usmál. Pár vtipů tam opravdu trefili. Jen bylo ve chvíli "co takhle jít do minulosti" jasné, o čem celý film bude a jak skončí. Nejvíc jsem trpěl nad neschopností stráže a přehrávání a idiocii pár postav "Maminko! Co prosím? Já nejsem žádná vaše maminka" a tak... Poté, co ze stejné věci nařkne svou slečnu... Ale když se na to dívám objektivně, jako vánoční pohádka - proč ne :-) Stargate? 55 % ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Podívat se na to asi dalo ale že by mě to nějak uchvátilo to se říct nedá. Ba naopak jsem netrpělivě vyhlížel kdy už bude konec. Když to porovnám s nedávno viděnou pohádkou Princezna zakletá v čase, která taky koketuje s cestováním časem  tak jasně vítězí Princezna zakletá v čase. Jde prostě o pohádku která si podle mě větší věhlas nezíská a nikdy se nestane tou pohádkovou klasikou ke které by se lidi rádi vraceli. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Premiéru sledovalo více než 2,6 milionu diváků starších 15 let (podíl 61,9 %), jednalo se tak o nejsledovanější pořad Štědrého dne. (rublik05)
  • Německá koprodukční televize navrhovala do roli královny herečky neevropského původu kvůli diverzitě. To však Karel Janák rázně odmítl kvůli nepochopení u českých diváků. Roli nakonec získala Němka Sonsee Neu. (hansel97)

Reklama

Reklama