Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Burton Eda Wooda ani trochu nezesměšňuje. Snímek je nacpán úžasnými hereckými výkony. Ne, nebudu vyzdvihovat Deppa, jelikož sice hraje božsky, ale tady je takových výkonů více. Především Landau JE Lugosim. Burtonův Ed Wood je vtipný i dramatický a emocemi nabitý. A co na tom, že je to zidealizované možná až přespříliš. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Premiéra po ktorej Ed Wood nebude musieť utekať pred davom a uhýbať kameňom, je úspešná. Škoda, že sa takej nedočká. Neúnavnému režisérovi nechýba nadšenie a pracovitosť, no chýba mu to najhlavnejšie - talent. Tim Burton na to poriadne dupol už od prvých sekúnd, kde zaujmú už originálne úvodné titulky. Doba, keď hollywood kvitol, keď filmy o drákule už zapadali prachom a ľudia chodili do kina na veľké pavúky a inú háveď, vykreslil Burton naozaj výborne. Bill Murray poteší, ale jeho úloha je v podstate bezvýznamná. Naopak úloha bývalého slávneho maďarského herca v podaní M. Landaua je výborná a myslím, že pre mňa tu bol ešte väčším ťahúňom ako J. Depp. Napr. taký súboj s chobotnicou, ktorá sa nehýbe ma vážne rozosmial. Úsmevných i vtipných momentov je tu viac než dosť, tak aj preto by vás ta čiernobiela nemala odradiť. Babráci ako Ed Wood robia mizerné filmy. Dopozerať ich a porozumieť im vyžaduje takmer nadľudské úsilie, no film o babrákovi môže byť zaujímavý. Toto je on. 80%. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajíjmavý film. Tak předně, nemám rád Deppa. Ale musím uznat, že tahle role mu opravdu sedla. Nevím, nemám s čím srovnávat, poněvadž pravého Edwarda D.Wooda, Jr. neznám a neměl jsem čest s žádným jeho filmem (a ani možná radši nechci ;-)) Ano, člověka musí chytnout za srdíčko ten neuvěřitelný zápal našeho hlavního hrdiny, všude tam, kde nestačí s talentem, doplňuje svým nadšením. Musím říct, že to natáčení jeho filmů mě docela dostalo (a taky mě pobavilo, ikdyž to bylo vlastně docela smutné, absolutní amatérství; příkladem za všechny souboj Lugosiho s chobotnicí). Navíc Martin Landau podle mě výborně ztvárnil postavu zašlé hvězdy, která by ráda zažila comeback (nevím, jestli je to přímo na oskara, ale ocenění si to určitě zaslouží). Možná kdybych věděl o pravém Woodovi něco víc, hodnotil bych plným počtem. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Upřímně řečeno nevím, jestli se tady Burton snažil navodit atmosféru okolo „slavného“ režiséra tím, že použil pár jeho „fíglů“, ale tento film jsem mu zkrátka nezbaštil. Vše při tom začalo slibně. Po teatrální ouvertuře skvělý začátek s parádním úvodním záběrem, a s velmi působivou hudbou Howarda Shorea. Film začínal splňovat má vysoká očekávání. Pak ale nastalo časté opakování téhož. Jak dějově, tak i hudebně. Logika citací Labutího jezera mi rozhodně ušla (viz diskuze). Díky různým nepřesvědčivým elementům scénáře na mě Johnny Depp po čase začal působit jako parodie sebe sama, a já přestal rozumět smyslu existence tohoto filmu. Nehodnotím tento film kriticky proto, že bych neměl rád transvestity, či holywoodské „legendy“. Ed Wood mě prostě kromě svých Burtonovsko-atmosferických triků, či Bélových strhujících monologů s náhle rozšířeným hudebním podbarvením prakticky ničím nezaujal. Na film se krásně dívá, stojí za shlédnutí, ale kdybych nebyl býval od něj tolik čekal, byl bych býval nebyl tak zklamán…Proto "jen" 4* ;o) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pak že nic není černobílý, tenhle film je. Jen by mě zajímalo, kde se vzalo moje přesvědčení, že ten angorský svetr byl růžový. Zatímco zápasit s chobotnicí, co se nehýbe, mi přijde jako kumšt, u toho, jak Kathy držela pletací jehlice jsem se málem orosila, touhle metodou by neupletla jedny ponožky ani za rok, natož třináct párů. S Edem se k sobě skutečně hodili. Věnovali se oba přesně tomu, pro co neměli žádný talent, zato to dělali s vášnivým zaujetím a to se počítá a píše zlatým písmem do dějin. Určitě něco takového obsahuje i jejich epitaf - nejhorší režisér všech dob a jeho milující žena, nejmenší talent na ruční práce, co kdy seděl v čekárně veřejné nemocnice. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Martin Landau získal za roli Bely Lugosiho Oscara. Šlo o prvního Oscara, který byl udělen herci za roli jiného herce. Lugosiho syn, Bela Lugosi Jr., měl k filmové podobě svého otce výhrady. Podle něj byl jeho otec noblesní muž, který nikdy nepoužíval sprostá slova. To potvrdili i další lidé, kteří ho znali. (don corleone)
  • Rozpočet úvodní scény filmu byl vyšší, než rozpočet jakéhokoliv filmu Eda Wooda, a rozpočet celého filmu byl vyšší než rozpočty všech Woodových filmů dohromady. (don corleone)
  • Natočení filmu černobíle bylo paradoxně dražší, než kdyby se film natáčel barevně. (slavo_held)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama