Reklama

Reklama

Hra o smrti

  • Velká Británie The Reckoning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1380 a Anglií zmítají mocenské boje mezi církví a světskou vrchností. Mladý kněz Niccolas de Valans je nucen uprchnout poté, co se dopustil cizoložství. Na své cestě narazí na potulnou hereckou společnost, v čele s Martinem (WILLEM DAFOE), a protože je schopný, přidá se k nim. Putují do města Daremu, kde mají hrát místnímu lennímu pánovi k narozeninám. Stržený most přes řeku je však donutí, aby prošli panstvím lorda de Guse a zastavili se u jeho hradu. Přicházejí zrovna ve chvíli, kdy je město vzrušeno vraždou malého chlapce, z níž byla obviněna hluchoněmá žena. Niccolas brzy pozná, že něco zde není v pořádku. Společně s Martinem se zapletou de temné sítě zločinu a nenávisti (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

vander19 

všechny recenze uživatele

V skutočnosti mám veľmi rád ak ma niečo príjemné prekvapí. Keď napr. očakávam dlhý deň v práci a ten prejde rýchlo alebo možno slabší obed, ktorý ale chutí perfektne. Presne sem patrí aj Zúčtovanie. Nečakal som nič extra, ale dostal som baječne chutný tanier. Zoskupenie výborných britských hercov a k ich prerazeniu možno pomohol aj tento film. Williem Dafoe má už od začiatku silnú charazmi a tento znak ho prevádza celým filmom. Bettany v roly kňaza-herca zase predstavuje morálnu časť našej hereckej ekipy. Do toho mladý Tom Hardy, Simon Pegg a na záver aj Vincent Cassel ako zlý predstaviteľ mesta. Z tohto komanda skvelých hercov vzniká krásny kriminálno-historický film. Dalo by sa povedať, že mi to prišlo vzhľadom na obdobie ako surové zobrazenie detektívky s prvkami thrilleru. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zběhlý kněz se dá do služeb kočovné divadelní společnosti a mimoděk se stává spoluzakladatelem realistického divadla, investigativní žurnalistiky a forenzních věd poté, co začne pátrat po skutečném vrahovi uškrceného mladíka. Snímek s originálním střihem (jakoby rozfázovaným pohledem na jednu a tu samou akci), dokonalými hereckými výkony, atmosférou stísněnosti, dramatickými zvraty a naprosto démonickou postavou Vincenta Cassela, který promluví až v samém závěru filmu, když před tím jen přecházel v hradní věži jako tygr v kleci. ____ S lítostí dávám filmu jen dvě hvězdy a to za otřesný scénář, který se kolem středověku jen lehce otřel a předložil spíš nějakou jeho fantazy verzi než realistickou historii. Vzájemné vztahy mezi poddanými a pány jsou nesmyslně rovnostářské jakoby se příběh odehrával dnes. Pominu takovou drobnost, že ve 14. století se nepsalo na papír a zdobným středověkým písmem se nezanechávaly vzkazy naškrábané v rychlosti. ____ KOUSEK DĚJE Historické nepřesnosti by nebyly tolik na překážku, kdyby samotný příběh (dejme tomu odehrávající se v alternativním středověku) neobsahoval nesmyslnosti jako deus ex machina v podobě králových vyšetřovatelů, kterých si v podhradí čítajícím max. sto obyvatel nikdo nevšímá, vykopávání mrtvol na hřbitově v centru vesnice, prudkých hnutí mysli, které nenadále přimějí kočovníky pomoc knězi, zatímco rychlý úprk z nebezpečných míst by byl pro jejich racionální povahu jediné možné řešení. Dorozumívání se s dívkou, která je hluchoněmá, nedělá nikomu žádné potíže a všichni pochopí i abstraktní pojmy, které posunkuje. Celá vesnice léta ví, kdo je vrahem, ale náhle se vzchopí a zakročí až po divadelním představení ... atd. Scénář je špatný a můj obdiv má režisér, herci i kameraman, kterým se dlouho daří zakrývat jeho chatrnost svoji dovedností. Vyplýtvat talent na tak mizernou osnovu je až nešťastné. ____ Ještě by mě zajímalo, jestli kněz Niccolas (sexy Paul Bettany) svým pátráním nerozpoutal další vlnu morové nákazy - to by filmu dodalo další rozměr. /28. 1. 15./ ()

Reklama

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Dovedně vykreslená atmosféra dob černé smrti v Anglii, se vší dekadencí, jež byla té době vlastní. Na druhou stranu ale poněkud jednostranný pohled na církev a šlechtu té doby. Detektivní rozměr je obohacen o morální a politické otázky, nicméně nedosahuje brilantnosti Jména růže. Scénář mi připadá, jakoby nevěděl, čeho chce dosáhnout, takže rozhodující podíl na kvalitě filmu mají excelující herci - vede Coxe a Bettanyho především Dafoe ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Při prvním sledování jsem udělala tu chybu, že jsem očekávala historickou detektivku ve stylu Jméno růže nebo Případy bratra Cadfaela. Tak po téhle stránce se to vůbec nepovedlo, protože skutečnost, která osoba je za to všechno odpovědná, byla zřejmá od doby, kdy se tam objevila a zcela jasná od okamžiku, kdy byla objasněna příčina úmrtí a jen naprostý blázen by to nepoznal. (Takový minispoiler: inspirovali se volně Gillem de Rais konec minispoileru)Takže za detektivku bych toho moc nenahvězdičkovala. Naštěstí jsem se ale na to dokázala podívat jako na drama a za to bych těch hvězdiček nadělila i rovných pět, kvůli vynikajícímu Bettanymu ( a to se mi nelíbí jako chlap) nebo neméně dobrému Casselovi (který měl teda herecky minimum prostoru) nebo novému principálovi kočovné divadelní skupiny (Dafoe). Jediná, kdo mi tam vadila, byla jako obvykle Gina. Nemohu si pomoci, je chladná a mrazivá jako krajina na ruském dálném východě, i když se směje, obdivuje nebo miluje...Na druhou stranu tady taková možná být i měla. Jelikož jsem se nedokázala úplně oklepat ze zklamání z toho, že to není detektivka, dávám tomu naprosto jasné čtyři hvězdičky (a plus malý kousek navíc), jako drama to bylo vskutku excelentní a film gradoval až do posledních okamžiků. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který skvěle líčí středověkou Anglii a dává nám poznat život tehdejších lidí. Tento snímek by se dal hravě prezentovat v hodinách dějepisu - informuje nás o zkaženosti kněží a pokládá mnoho otázek týkajících se náboženství. Film vás donutí si všímat i takových podrobností, jako je oblečení herců. Jak už bylo řečeno, snímek má opravdu skvělé obsazení. Přesto mi snímek mi přijde chladný, neemotivní. Já jsem zřejmě náročný, ale od těchto snímků vyžaduji daleko lepší příběh. Hudba ve filmu je impozantní a stylová. Tento snímek bych viděl na hranici mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie snímky prebiehalo vo Veľkej Británii a taktiež v Španielsku. (MikaelSVK)
  • Skupinka hercov sa pri táborovom ohni chce ísť na sever, ale po páde mosta sa rozhodujú, či ísť na východ, alebo západ. Ale smery svetových strán ukazujú naopak. (vander19)
  • Psát levačkou byl ve středověku hřích. Bratr Simon Damiens se to naučil, když se na něj zrovna nikdo nedíval. (akisha)

Související novinky

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama