Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Gert Fröbe mě tady bavil víc než šéf autodopravy ve 100.000 dolarech na slunci, ale ani to nepomůže scénáři, který stojí na hliněných nohou bezduchých komiksů. Musím však uznat, že některé akční scény mají i po letech své kouzlo a nezdá se mi, že by vyčpěly. Takže jedna hvězdička za ně, jedna za Conneryho a jedna za klobouk. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#3 - Konečne sa James dostáva do toho správneho rytmu, popíja Martini a vyváža ja na bondovskom superaute. Výborný nápad s Fort Nox a vôbec celý film je obalený nádychom zlata. Veď musel byť aj pekne drahý. Efekty (laser, lietadlo) a búračky drahých áut. Nezabudnuteľný nemý šikmooký záporák s klobúkom. 80%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rezavý Trautenberk se zálibou ve zlatě a ani jeho Oliver Hardy s asijskými rysy mě ze židle nezvedali, nicméně Aston Martin DB5, porce nadsázky a song Goldfinger od velšanky Shirley Bassey to za ně úspěšně vyžehlili. Hamilton posunul Bonda o poprsí Moneypenny blíže k žánru sci-fi (budoucí udělátka pana Q) a já jsem nucen konstatovat, ač se to může některým zdát jako rouhání, že seladon Connery, který stráví půlku filmu v zajetí a druhou v objetí, je pro mě tímto definitivně sesazen z trůnu nejlepšího agenta 007 jejího veličenstva. A jelikož Lazenby byl omyl, Daltona nebrat, Brosnan je Ir a Craig má tlusté nohy, sebral jsem mu pomyslné žezlo a předal ho sarkastické staré páce zvané Roger Moore.. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Opravdu mě fascinuje kadence, s jakou první Bondovky vycházely. Přesto, že je Goldfinger považován za jednu z těch něj, mě příliš nenadchnul. Možná je to i tím, že se z mnohých věcí staly klišé, například scéna s laserem. To samé se dá říct o technických vychytávkách, ke kterým patří i auto, jenž dnes už asi také nikoho neoslní. Samotný nápad s ozářením zlata je dost originální a Goldfinger bude jistě patřit mezi nejlepší záporáky. "Kde je lokaj? Šel vyhodit pojistky." :D ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

V pořadí třetí bondovka po umírněných (a božských) Srdečných pozdravech z Ruska přitlačila na nadsázce a humoru, vše je více stylizované, brakové a když pominu závěr Dr. No, je právě Goldfinger tím filmem, který určil tu podobu bondovek, kterou vnímáme jako "klasickou". Tento díl se jako první může chlubit Aston Martinem, vynálezy od Q, výrazným arci-zloduchem s komiksově přestylizovaným pobočníkem (v tomto případě ďábelské alter-ego Pana Tau s proklatě nebezpečnou buřinkou), akce nešetří nápady, má spád a přes několik těch zrychlených záběrů, které působí trochu směšně, musím uznat, že je velmi dobře natočená...a rozhodně jí zde není málo. Více netřeba dodat, scénář je prostý hluchých míst, film má spád i v neakčních pasážích, a to hlavně díky Connerymu, humoru a dobře vykonstruovaným postavám a spolu s již zmíněnými Srdečnými pozdravy z Ruska považuji Goldfingera za nejpovedenější bondovku se Seanem Connerym v hlavní roli. 90% ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Filmová hláška "A martini. Protřepat, nemíchat.“ byla Americkým filmovým institutem zvolena 90. filmovou hláškou ze sta. (džanik)
  • Goldfingerův soukromý letoun je typ Lockheed JetStar. Tento typ byl historicky prvním letounem kategorie business jet, tedy malých soukromých tryskáčů. (Foxhound#1)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama