Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zasněžená vesnice Mystery je možná ten největší americký zapadákov, ale vyznačuje se jednou zvláštností: muži jako by se tu rodili s bruslemi na nohou. Každý z nich je totiž posedlý hokejem. Takový je i místní šerif John Biebe (R. Crowe). Spolehlivý strážce zákona, milující manžel a otec tří skvělých kluků, ale jakmile se ocitne na ledě, jde všechno ostatní stranou. Místní ženy mají pro vášeň svých poloviček pochopení. Některá je tu a tam možná nevěrná, ale když jde o hokej, fandí vždy tomu svému. Největší a nejdůležitější událostí v Mystery je totiž každotýdenní sobotní utkání, ve kterém proti sobě hrají jen ti nejlepší. Jednoho dne ale přijde nabídka, aby si to mysterijští rozdali s profesionálním hokejovým týmem New York Rangers. Amatérští hokejisté teď mohou dokázat, že na to mají a že jejich silácké řeči nejsou jen plácáním do mrazivého větru. Otázkou však je, zda najdou odvahu... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy John Biebe (Russell Crowe) vysvětluje v kabině na bramborách taktiku, zmiňuje úlohu bránícího levého křídla. Tuto taktiku vymyslel Vladimír Kostka a začal ji praktikovat během trénování československého národního týmu. Tato nová role levého křídla nám přinesla i zlatou medaili na MS 1972 a započala hokejovou revoluci. Na Kostku navázal Scotty Bowman v 90. letech v Detroitu, s nímž vyhrál třikrát Stanley Cup a stal se z toho celosvětový hokejový trend. (3T)
  • Russell Crowe (John Biebe) v rámci přípravy na film v roce 1998 trénoval i s hokejovými legendami Jaromírem Jágrem a Ronem Francisem. Od té doby v NHL fandí týmu Pittsburgh Penguins. (McMurphy)
  • Rvačka, kterou sledují hráči Mystery v televize, je skutečná hokejová bitka, která se odehrála 12. 1. 1998 v Madison Square Garden v New Yorku. Šarvátka se strhla po sedmi sekundách úvodní třetiny mezi týmy NY Rangers a Toronto Maple Leafs. Hlavními aktéry byli Darren Langdon a Tie Domi. Oba dva za ní dostali trest na 5 minut. (Luky-7)
  • Tvůrci se při vymýšlení jednotlivých postav z týmu městečka Mystery nechali inspirovat řadou skutečných, převážně kanadských hokejových mistrů. (Olík)
  • Jay Roach chtěl původně angažovat skutečnou sestavu NY Rangers. Po jejich odmítnutí si však musel vystačit jen s fiktivními hráči. (Olík)
  • Russell Crowe nikdy před tím na bruslích nestál, takže se za pár týdnů musel naučit perfektně bruslit. (morgos)
  • Mesto Mystery sa na Aljaške nenachádza a na mape by sme ho hľadali márne. Ide len o fiktívne miesto, ktoré bolo vytvorené pre účely filmu v oblasti mesta Canmore v Alberte, v Kanade. (mclenin)
  • V 39. minúte filmu sa v športových správach v televízii spomína, že Wayne Gretzky bol zvolený za hráča mesiaca so 17 gólmi a 22 asistenciami, pričom v tej dobe mal Gretzky už asi pol roka ukončenú profesionálnu hokejovú kariéru a vo svojej poslednej sezóne za New York Rangers strelil iba 9 gólov. (p0uNc3r)
  • Film sa mal pôvodne volať Face Off. (sWONDER)
  • Hoci je príbeh filmu zasadený na Aljašku, natáčalo sa v Kanade, v provincii Alberta. (ZOUi)

Reklama

Reklama