Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 72 před Kristem nemělo Římské impérium přemožitele. Jeho moc se táhla široko daleko. Každá dobytá země znamenala přísun nových otroků do područí římských pánů. Spartakus, otrok, jemuž před očima zavraždili otce, měl odvahu se vzepřít mocným římským generálům i politikům a stal se vůdcem mohutného povstání otroků. Jeho boj za svobodu, jenž ohrozil celé Římské impérium, měl hluboký dopad na mnoho budoucích generací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Driscoll 

všechny recenze uživatele

Televizní Spartakus není úplně špatný film... Ale... Pominu-li casting (mohl být mnohem lepší, což je však subjektivní záležitost) , některé za vlasy přitažené historické "fabule" a různé další historické nepřesnosti (ach, ty zbroje, opět ty zbroje), jsou největší slabinou filmu neuvěřitelné a papírově znějící (a zvláště ke konci zoufale patetické) dialogy. Některé postavy (Spartakus) se chovají jako uvedomělí humanisté jednadvacátého století a působí tak neuvěřitelně "papírově". Většina postav je navíc vykreslena dost černobíle, což je výrazný mínus. Jak jsem již napsal na začátku, Spartakus není úplně špatný film a přes všechno, co na mě působilo rušivě, bych byl možná i ochoten dát hodnocení vyšší. Jenže ve srovnání s "Římem", který se podobným neduhům vyvaroval, působí Saptakus přeci jen dost lacině a odflákle, proto: 40%. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Historický film na téma Spartakus si přímo žádá o solidní propracování postav. Scénář je bohužel pravým opakem. Vezměme dialogy, vůbec nebudu přehánět, když řeknu, že pokud vede Spartakus hovor s Variniou je tu scéna hodně připomínající Argentinskou telenovelu. To samé platí o psychologii jednotlivých zůčastněnců, která je příliš lacině servírována a když už se autor o něco pokusí, vyzní to jaksi nepřesvědčivě - místy až úsměvně (třeba impuls, který přivedl Spartaka k povstání nebo výčitky, které ho provází ohledně padlých přátel). Díry ve scénáři však zdatně látuje Robert Dornhelm. Strategie a zpracování bojů sice nemůže svou monumentálností konkurovat historickým velkofilmům, ale spousty zajímavých záběrů se nakonec podařilo natočit (viz. koňský skok do hromady plné obrněnců atd.) proto filmařská poctivost je u nich cítit nejvíce. Je sice pravdou, že před koncem si pan režisér jaksi ulehčuje - místo, aby natočil celou bitvu, nechá pouze přiběhnout upoceného vojáka s krvavým šlincem na helmě, který podává hlášení jak vše dopadlo. Vzhledem k délce filmu jsem ochoten to tolerovat a když připočtu i Gladiátorské zápasy je tam toho beztak dost. Celkově Spartakuse vidím spíše pozitivně, má slušnou výpravu i režii, pravdou je, že charakter hrdinů sice nedostal ve scénáři prostoru, kolik by zasloužil, dá se to však do určité míry překousnout. ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Až moc okato sa to snaží navodiť dojem akéhosi veľkofilmu, avšak pôsobí to žiaľ dosť lacne. Slabučké a absolútne nevierohodné obsadenie, nekvalitne natočené bojové scény, taká nijaká výprava... Mohol by som pokračovať kľudne ďalej, no prejdem radšej rovno k pozitívam - verte alebo nie, zopár sa ich našlo taktiež. Mám tým na mysli vcelku solídny scenár, zaujímavé mocenské boje o moc, a navyše je to aj pomerne (v rámci možností) realistické. Čiže ako celok to až tak zle nedopadlo, a to aj napriek tomu, že sa jedná o televízny počin. Avšak stále to nie je film, ktorý by som si potreboval niekedy v budúcnosti vyložene zopakovať, to skôr nie. 2/5 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak po prvním díle, od kterého mě odradilo vyslechnutí věty "je to také boj za rovnost žen a mužů" jsem se na většinu druhého dílu podíval a ja to slabota na ntou. Od výbavy římského vojska a jeho taktiky (špatné štíty, zbroj, zbraně, zvláště poslední bitva, která by měla být vyvrcholením, je úplně nejhoprší ze všech) po obsah dialogů připomínajících slovutnou Rosalindu a jiné jihoamerické telenovely. Povstání je nesmírně idealizováno, při tažení krajem se neloupí (jen občas se něco naznačí), sám Spartacus vypadá skoro jako reformátor společenského zřízení, samozřejmě v zájmu vyrovnané genderové politiky přes rameno kontrolován Varinií. V prostředí Říma je to o nepatrný kousek lepší, proto taky nedávám odpad. Je to prostě jen celkem plochý televizní výtvor ani příliš historicky věrný, ani dramaticky zajímavý. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Měli jsme tu Andy Whitfielda. Měli jsme tu Kirka Douglase nebo Russella Crowea. Je potřeba se také věnovat i charitě a tak na kolbiště, jenž znamenají nesmrtelnou slávu nebo smrt, vstupuje Spartakus pro chudé Goran Višnjić. Tenhle "svalovec" je stručně řečeno televizní.....kdyby šlo celovečerní film, řeklo by se béčkový nebo (sorry Wayne Gretzky) kanadský. Když tam společně s Crixem a dalšími sedí v těch jejich předchůdcích tílek a dumají co dál, vypadá to spíš jako saunovaní v druhořadém golfovém klubu. Chybí tahoun, chybí prostředky, chybí kvalita. Ale pořád to je Spartakus. Je tam ten příběh, ty emoce, ta krev v písku.... jenom to celé má tvar hračky z kinder vajíčka. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Film sa nakrúcal v Bulharsku. (curunir)

Reklama

Reklama