Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (870)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Ačkoliv film neoplývá žádnými bombastickými triky a monumentální výpravou, jde o kvalitní sci-fi, která zaujme hlavně svým námětem. Jedna z charakterově nejvýraznějších rolí Juda Lawa mu možná dopomohla k dalším, už přece jen významnějším obsazením ve známých filmech. Ethan Hawke a Uma Thurman (v civilu manželé) hrají také velmi dobře a řekl bych, že typové obsazení většiny postav je velice kvalitní. Jedna z malých rolí zbyla i na legendu Ernesta Borgnina. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gattaca je doslova ztělesněním žánrové podstaty sci-fi a jde v každém ohledu o vysoce nadstandardní snímek, kde jsou skvěle sladěny a vyváženy všechny ingredience, ze kterých se skládá dobré umělecké dílo. Nápaditý scénář využívající nejnovějších vědeckých objevů a domýšlející, kam tyto poznatky a nové technologie můžou společnost dovést. Citlivá, vysoce profesionální režie, která bez laciných efektů dokáže vyvolat silné emoce, herecké obsazení, které nemá žádné viditelné slabiny a přináší spoustu skvělých hereckých výkonů. Gattaca už je ve skutečnosti tady, jen si to ještě plně neuvědomujeme, ale za nějakých dvacet let budeme v plné míře čelit tomu, co je v Gattace zobrazeno. Celkový dojem: 100 %. Je až s podivem, s jak malým rozpočtem mohl vzniknout tak výjimečný film. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Gattaca" patří mezi nejlepší filmy, které jsem měl tu čest vidět...Její poselství je velice jednoduché a zdánlivě obyčejné, o to je však silnější. Z představy světa, v němž se lidé nerodí "postaru", ale lékařsky upravení, světa, v němž člověk ví, kdy a na co zemře, mě mrazí v zádech...O to smutnější je, že v dnešní době, se tahle sci-fi pomalinku ale jistě začíná blížit skutečnosti. Možnosti medicíny jsou v budoucnu, zdá se, takřka neomezené (takže záleží jen na tom, jestli lidstvo bude respektovat alespoň určité principy etiky a udrží si drobné zbytky pokory)...Co to však přinese? Zcela jistě nesvobodu lidského individua a právě o tomhle bravurně vypráví "Gattaca". Existuje ale pořád naděje - naděje, že člověk je ve své podstatě snílek a bojovník v jedné osobě, že se nikdy nevzdá a zvítězí...Tahle myšlenka by mohla působit pateticky, to by ovšem nesměl být Andrew Niccol tak talentovaným tvůrcem se smyslem pro lidskou podstatu a skvělým filmařským cítěním. Všechny složky "Gattacy" do sebe zcela přirozeně zapadají, od odosobněné atmosféry nepříliš vzdálené budoucnosti, výtečných hereckých výkonů Ethana Hawkea, Umy Thurman a Jude Lawa, jemné kamery, až po velmi emotivní hudbu Michaela Nymana, jež přidává již takhle skvělému filmu na hloubce a síle k tomu, aby vás naplno zasáhnul... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo. Andrew Niccol z Nového Zélandu má před sebou úžasnou kariéru, kterou vylepšuje každým filmem, ale Gattaca jako jeho debut zůstane výjimečnou. Kdo by čekal, že obsazení v debutu neznámého režiséra bude tak skvěle obsazený a precizní po všech směrech. Výborně napsaný film s vloženými společenskými chybami, předsudky, nekalostmi v uhlazené vizi budoucnosti. Žít ve světe rozděleném na validy a invalidy, kde je diskriminace povinností a ne pouze názorem, sem zasadil Niccol příběh o člověku, který chce přesáhnout své hranice a potenciál, který mu darovala příroda a ne vědci. Oslava schopností člověka a ukázka jeho odvahy a síly vůle, která mu dokáže dovolit dosáhnout až k výšinám... Mnou naprosto milovaný dokonalý film, který okouzlí za všech okolností. Krásně stylizovaný a perfektně natočený a bohužel také zatím nedoceněný poklad. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je to vynikající film. O genové černé ovci v bílém stádečku. Na vině mého nízkého hodnocení je fakt, že mi tahle hlavní myšlenka, tak moc oblíbená dnešní společností, je paradoxně ze srdce protivná. Mnohem více než k dokonalým a silným hrdinům jsem vždy tíhnul k lidem, kteří v životě něco zvorali, něco nedokázali, na něco nestačili. A pak se s tím vědomím museli poprat a domlátit se až do stavu osobní pokory, což je podle mě nejvyšší ctnost člověka. Tyto a podobné filmy jsou super, člověk pevnou vůlí, pílí a odhodláním dokáže skoro všechno - a to je mi protivné jako každá jiná pýcha. Riziko vaření dětí z genové kuchařky zobrazeno parádně. Jen by mě zajímalo, jak řešili antikoncepci nebo jestli vůbec ten odporný a nechutný styk dvou osob opačného pohlaví nezakázali úplně (ftip). Je to výborný film po filmařské stránce - byť neustálé odběry chcánek by navozovaly dojem, že jde o dokument pro mediky - příběh mě ale nenadchnul. Pro pár okamžiků ale stojí za to film vidět - nikde jinde nebylo tak strhující něco tak obyčejného, jako je zdolávání schodů, ani ve filmech o výstupu na K2. A Uma Thurman v roli ženy, která mi byla mnohem sympatičtější než ten roubenec. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Cca v 00:55:58 ve scéně na koncertě je záběr svrchu na pianistu sedícího u klavíru. Po své pravé ruce má velikou vázu s kyticí. Za pár sekund poté tam váza už není. (Pavlínka9)
  • Cca v 00:32:10 při scéně, kdy se Vincent (Ethan Hawke) chystá do práce a bere si věci ze šatní skříně, si můžeme všimnout na levé straně, jak „něčí ruka“ drží dveře skříně. (Pavlínka9)
  • Veřejná oznámení v budově "Gattaca Corporation" jsou v esperantu, umělém mezinárodním jazyce vytvořeném v 19. století. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama