Reklama

Reklama

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

  • Francie Astérix & Obélix : Mission Cléopâtre (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jsme v roce LII (52) před Kristem. Egypt slavné Kleopatry je pod nadvládou Římského impéria. A co je horší - Kleopatra a Caesar jsou milenci. Císař, jak si Caesar sám rád říká, si přesto nemůže odpustit sarkastické výroky na adresu Egypťanů. Podrážděná vládkyně navrhne sázku, která má tyto podmínky: když se jí podaří vybudovat přepychový palác do 3 měsíců, Caesar bude muset veřejně prohlásit, že Egypťané jsou největším národem mezi všemi. Ale postavit palác za 3 měsíce je téměř nesplnitelná úloha. Numerobis, architekt, který byl stavbou pověřen, "má na vybranou": buď dostane tučnou odměnu, anebo poslouží jako večeře krokodýlovi. Takováto situace přímo volá po zázraku! A tím zázrakem jsou Asterix, Obelix a jejich věrný přítel druid Panoramix, jediný, který zná tajemství výroby čarovného nápoje. Ale budou stačit tři Galové s čarovným nápojem proti silným Caesarovým vojskům a zlým intrikám lstivého Amonbofise? Pomohou Numerobisovi dokončit titánskou práci? Budou muset použít všechen svůj důvtip, odvahu, sílu a humor, aby se podařilo postavit palác včas. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (33)

  • Během závěrečných titulků můžeme vidět ještě několik scén. Po skončení titulků pak následuje ještě jedna bonusová scéna. (griph)
  • Ve filmu se třikrát objeví pirátská loď, která se pokaždé potopí. (PAHA)
  • V napjatě očekávaný den, kdy na natáčení obří scény se dvěma tisícovkami statistů (plně okostýmovaných, nalíčených a instruovaných), zavítal slavný režisér Luc Besson, smetla celé nákladné kulisy mohutná písečná bouře. (NIRO)
  • Díky celosvětovým tržbám 108 milionů amerických dolarů (později ještě navýšeným po obnovených premiérách) se film stal jedním z největších komerčních hitů ve francouzské historii. (NIRO)
  • Architekt Amonbofis (Gérard Darmon) zdraví svého sluhu slovem „Imhotep“ a objednává si „jednoho Imhotepa“. Imhotep byl první historicky doložený egyptský architekt – postavil první egyptskou pyramidu. Později byl uctíván jako bůh architektury, matematiky a medicíny. V dobrodružných filmech Mumie (1999) a Mumie se vrací (2001) hrál jeho extrémně fiktivní verzi Arnold Vosloo. (Ezis)
  • Ve scéně, kdy Obelix (Gérard Depardieu) omylem potopí pirátskou loď, se objevuje parafráze obrazu „Vor Medúzy“ od francouzského malíře Théodora Géricaulta z 19. století. (Shayley)
  • Kapitán pirátské lodi v jedné ze scén křičí větu: "Jsem král světa." Stejnou větu vykřikuje na přídi Titanicu Jack (Leonardo DiCaprio) ve filmu Titanic (1997). (tb_23)
  • První odborová mluvčí Egypťanů (Isabelle Nanty) dostala jméno Itineris, což je francouzský telefonní operátor. Ve francouzském původním znění je tak možné slyšet mimo klasického „špatného signálu" i hlášku "Vous avez deux nouveaux messages", tedy „máte dvě nové zprávy“, což je upozornění ze schránky zmeškaných hovorů tohoto operátora. (zkoumi)
  • Otis (Edouard Baer) vytvořil ve filmu výtah. Ve skutečnosti existuje společnost, zabývající se výrobou výtahů, která se jmenuje Otis. (KucC)
  • Film se natáčel na Maltě, v Maroku, v Česku a ve Francii. V Maroku natáčení trvalo čtyři měsíce - začínalo se v padesátistupňových vedrech a končilo v silných větrovkách. Kromě bouřek a silných veder provázely natáčení také problémy s všudypřítomnými hady a škorpióny. (devNull)
  • Po natáčení byly kostýmy hlavních postav prodány v dražbě. Výtěžek putoval organizaci pro ochranu dětí Enfance et Partage. (viperblade)
  • Vo filme je nenápadne parodovaná kapela ZZ Top. Konkrétne ich vidno po príchode Asterixa (Christian Clavier) s kameňmi. (Jumar)

Reklama

Reklama