Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by šlo o důstojnou podobu kreslených Asterixů a Obelixů. Nadruhou stranu, ikdyž se nejedná o žádný zázrak, člověk se vcelku dobře pobaví. A to především zásluhou nejlepších francouzkých komiků v čele s Christianem Clavierem a Roberto Benignim, ten opravdu neomrzí ani po x-tém shlédnutí :-). ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až na pár černoušků v Africe se jistě nenajde nikdy, kdo by nebyl seznámen s legendou o galské vesnici odolávající náporu Říma a samotného Caesara. Film je určen především mladšímu publiku a když jsem film poprvé viděl, tak jsem mladší byl. Vtipné je to pramálo, ale koukat se na film rozhodně dá. 3* ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Kouzelným nápojem posilnění galští bojovníci brání svoji vesničku. Galské území již téměř podléhá římské nadvládě. Jedinou výjimkou stále zůstává malá vesnička, kterou udatně brání magickým lektvarem posílení bojovníci vedení mazaným Asterixem a siláckým Obelixem. Úlisný guvernér Detritus se proto rozhodne zmocnit se jejich kouzelného nápoje. Jde o první hraný film ze slavné comicsové série, jehož autory jsou zesnulý Francouz René Goscinny a Ital Albert Uderzo. Film kombinuje motivy hned z několika comicsových dílů a působí tak dojmem, že tvůrci do prvního filmu chtěli nacpat co nejvíce. Tím se vytrácí kompaktnost filmu a vzniká dojem roztříštěnosti na více či méně zábavné epizody. Nápaditost filmu tedy lze hledat hlavně ve vynaložených prostředcích pro jeho natočení, které znamenaly, že se tento film stal nejdražším v dějinách francouzské kinematografie. Mohlo by se napsat, že Francouzi by měli svému comicsu rozumět co možná nejvíce, ale neměl jsem z toho až takový pocit. Claude Zidi je sice zkušený veterán francouzského filmu, ale tady se nepředvedl v nijak oslnivé formě. Snůška scének se dvěma sympatickými postavami extra dílo nedělá. Chyběla nějaká přidaná hodnota, kterou na rozdíl od filmu, comicsová předloha disponuje. A Christian Clavier s Gérardem Depardieu jsou ve svých postavách téměř roztomilí. 50% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Animovaná dobrodružství Asterixe a jeho kamaráda Obelixe, která vzešla z kreslených komiksových sešitů a natáčela se již od 60. let minulého století, mám moc rád a proto jsem kdysi (hlavně ze zvědavosti) přivítal, že bude natočena i hraná verze. Obzvlášť, když se režie chopil legendární Claude Zidi (Křidýlko nebo stehýnko, Zvíře, Prohnilí). Film jsem dnes viděl podruhé a můžu s klidným srdcem říct, že není rozhodně špatný. Chybí ono kouzlo starších animovaných příběhů a velkou slabinou je i hudba (Vladimir Cosma byl jen jeden a jeho písničkový motiv nelze nahradit), ale herecké obsazení (mě potěšil Michel Galabru) a několik podařených fórků snímek drží v lepším průměru. I některá pokračování nejsou zlá, dá se u toho dobře odpočívat, což není málo, obzvlášť v dnešní podivné době... ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když jsem k tomu zpočátku přistupoval s nedůvěrou, docela se mi to líbilo. Claude Zidi už má sicé svá nejlepší tvůrčí léta za sebou (no, ještě jsem neviděl "Superprohnilí"), ale i tak si dokáže udržet nějakou tu dobrou úroveň. Christian Clavier je skvělý a zvláště Gérard Depardieu byl ve svém převleku směšný. Ale celkově se tvůrců moc nepodařilo převést ducha animovaných Asterixů do hraného filmu. Ale i tak si myslím, že se jim tento film docela povedl. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)
  • Jména Galů v sobě často obsahují slovní hříčku nebo charakter jednotlivých postav. Často bývají složená i z vícera slov. Asterix (Christian Clavier) je od slova aster, tedy chytrý. Obelix (Gérard Depardieu) zase od slova obelisk, symbolu síly. Druid Panoramix (Claude Piéplu) od slova panorama. Kmet Agecanonix (Sim) značí vysoký, resp. kanonický věk. Kovář Cetautomatix (Jean-Roger Milo) pochází od spojení "To je samozřejmé". Bard Assurancetourix (Pierre Palmade) je zárukou nebezpečí. Pejsek Idéfix je od spojení "stálý nápad". Šéf Abraracourcix (Michel Galabru) je "zkrácenou paží". A rybář Ordralphabetix (Jean-Jacques Devaux) je pojmenován "dle abecedního pořadí". (Mr.curry)

Reklama

Reklama