Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

True Grit? True Western! Hathawayovi nechybí smysl pro kompozici záběrů a leckdy jsem se při pohledu na americkou krajinu s horami v pozadí neubránil nostalgické náladě. John Wayne mě zde poprvé přesvědčil, že není pouhé dřevo, co umí jezdit na koni a střílet z pistole, ale že také umí hrát. Celkově spokojenost. Mimochodem, rok 1969 se dá bez nadsázky označit za "Poslední rok westernů", kdy vznikly takové perly jako Divoká banda, Butch Cassidy a Sundance Kid nebo právě True Grit. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hezké momenty tu byly, ale v konečném účinku mi to připadalo hodně zdlouhavé a prvních 50 minut dosti upovídané. Ovšem jedná se o kvalitní film, s charismatickým Waynem a výborně vybranou Kim Darby v roli Mattie.  Hathaway -jak víme- není žádný břídil (např. kamera ve scéně přestřelky u chaty v údolí říčky snad už by nemohla být lepší!), ale... Volné pokračování "Rooster Cogburn" s Katherine Hepburnovou od méně slavného Stuarta Millara je podle mého názoru daleko lepší, hutnější, malebnější i napínavější se skvělým hudebním doprovodem. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Slavný western, za který John Wayne dostal konečně Oscara. Hrát ožralýho kovboje mu prostě sedlo:o)). Kim Darby mi přišla v některých scénách extrémně otravná, ale asi tak byla napsaná ta role:). Finálová přestřelka je hodně zapamatovatelná, ale ve filmu jsou i slabší (nudnější) pasáže, přesto ještě za slabší 4 hvězdy. Remake od bratrů Coenů mě bavil o trochu víc! ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dobře odsípající podíváná, ale na své téma mi to přišlo pojáte trošku moc neseriózně. John Wayne u mě vyvolával spíš pobavení než respekt, hlavní padouch je hodně tragická, až politování hodná postavička, která většinu času neustále opakuje "Proč se mi tohle děje" a menší problém mám i s malinko odfláklou režií. Asi nejlepší Waynův moment je závěrečná jezdecká přestřelka, což je jeho jediný bad-ass moment. Pokud chcete vidět hodně zdařilý revenge wester, doporučuji POSLEDNÍ VLAK Z GUN HILL. 55% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Znám ho dobře. Vystřelil jsem po něm loni v srpnu." Tak tomu říkám známost. Možná i přátelství, protože po cizím člověku se obvykle nestřílí. Tak to vidím já a můj kámoš maršál Cogburn. Najdete ho zlitýho pod stolem a je to zábavnej týpek. Vychytralá Mattie byla oproti němu docela protivnej kluk. Ten zbytek jenom jezdil na koni, střílel a umíral, což byla trošku nuda. Za mě je to jen průměrnej western, jehož význam spočívá pouze ve skvělým remaku, bez kterýho bych Maršála v hlubinách internetu nehledal. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Celosvětová premíéra proběhla 11. června 1969 v Los Angeles (Kalifornie). (ČSFD)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno