Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V budoucnosti probíhá válka lidí se stroji, které převzaly vládu nad světem. Jedinou nadějí pro lidstvo je charismatický vůdce Hnutí odporu John Connor. Protože se ho stroje obávají, vysílají do minulosti nový prototyp kyborga, který ho má zničit jako malého chlapce. Vzápětí za ním Hnutí odporu vyšle starý model terminátora, přeprogramovaného tak, aby mladého Johna chránil. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (280)

  • Rotační kulomet M-134, který používá Terminátor (Arnold Schwarzenegger), je tentýž (lehce modifikovaný), který používá Blain (Jesse Ventura) ve filmu Predátor (1987). Oba filmy zásobovala rekvizitami firma Stembridge Gun Rentals. (POciSEM)
  • Režisér Cameron kvůli scéně průjezdu vybetonovaným korytem v Los Angeles nechal odklonit místní řeku. (raininface)
  • Když T-800 (Arnold Schwarzenegger) používá granátomet při odražení policistů v Cyberdyne, tak střílí na poměry zbraně z enormě krátké vzdálenosti. Granáty by tedy neměly „čas“ na to, aby explodovaly. Tohle později potvrdil i Cameronův bratr, který sloužil jako mariňák. (Guilemot)
  • Na natáčení bylo celkem pět identických motorek Harley-Davidson Fat Boy. Jednu z nich získal kaskadér Peter Kent a nahradil tak svoji dosavadní motorku Kawasaki Ninja 900. (Rominator)
  • Film stál měl původně stát 70 milionů amerických dolarů, ale nakonec se cena vystoupala až na 94 milionů, a tak se stal nejdražším snímkem v tehdejší historii kinematografie. (asdfasdf)
  • Natáčelo se od 9. října 1990 do 28. března 1991 v Kalifornii. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. července 1991 v Century City v Kalifornii. (Varan)
  • Známý milovník zvláštních efektů James Cameron se rozhodl natočit scénu, v níž Robert Patrick coby zákeřný robot pronásleduje protagonisty filmu v helikoptéře, klasickým způsobem a zanevřel na veškerou animaci. Vše, co v sekvenci vidíme, je tedy skutečné, dokonce i let v tunelu či srážka vrtulníku s dodávkou. (Duoscop)
  • Páková brokovnice, kterou používá Terminátor (Arnold Schwarzenegger), je Winchester 1887, která se vyráběla do roku 1920. Ve filmu jsou použity dvě tyto brokovnice, kdy u nich byly odstraněny lučíky a zkrácena hlaveň. Aby mohl Terminátor nabíjet brokovnici slavným otáčením, bylo u jedné větší oko pákového mechanismu. Arnold Schwarzenegger si málem zlomil tři prsty na ruce, když si brokovnice spletl. (JohnSmith)
  • Zbraň, kterou Terminátor (Arnold Schwarzenegger) jako první vezme motorkáři, je pistole M1911. Byla vytvořena z Coltu M1911A1 Serie 70 a rámu z pistole Detonics M1911 v ráži 9 mm Luger. Rotační kulomet, který Terminátor použil v Cyberdynu, je M134 Minigun Hand Held, který byl vytvořen filmaři přidáním madla z motorové pily. Zbraň vážila 39 kg. (JohnSmith)
  • Herečka Linda Hamilton (Sarah Connor) si při bitce s hlídačem na psychiatrii užila své. Herec ji odmítal naplno udeřit obuškem, a proto se záběr točil několikrát a herečka skončila pořádně zmlácená. Ve scéně, kdy Sarah utíká, se dočkala jisté satisfakce, když o kolegu přerazila násadu od koštěte. (Epistemolog)
  • Herečka Linda Hamilton (Sarah) při střelbě ve výtahu neměla chrániče sluchu a jako vzpomínku na natáčení si odnesla trvalé poškození sluchu. (Epistemolog)
  • Film obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších sci-fi filmů sestaveném Americkým filmovým institutem 8. příčku. (TheDude)

Související novinky

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

10.05.2020

Režisér James Cameron je více než schopný filmař. Dokáže lámat box office rekordy jako nikdo jiný, a zvládá točit sequely, které jsou lepší než původní filmy – to samo o sobě z něj dělá jedinečného… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

15.04.2018

Premiéra šestého Terminátora, jímž Tim Miller (Deadpool) naváže přímo na Terminátora 2, se nedávno odsunula z července 2019 na listopad 2019. Film tak uhnul spin-offu Rychle a zběsile s Rockem a… (více)

Reklama

Reklama