Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

  • USA The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Letopisy Narnie vypráví příběh sourozenců Lucinky, Edmunda, Zuzany a Petra, kterým se během hry na schovávanou ve venkovském sídle excentrického profesora podaří pomocí magické skříně dostat do jiného světa. Narnie, v níž se ocitnou, se ukáže být okouzlující a mírumilovnou zemí obydlenou mluvícími zvířaty, skřítky, fauny, kentaury a obry, která je však díky prokletí zlé Bílé čarodějnice Jadisy odsouzena k věčné zimě. Děti se pod vedením vznešeného a tajemného panovníka, lva Aslana, odhodlají mocné čarodějnici postavit. Musí její ledové kouzlo zlomit a tím navždy osvobodit říši. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (860)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dospelým divákom takmer nestráviteľný disneyovský brain-wash, v mnohých scénach navyše koncepčne vykrádajúci Pána prsteňov (hlavne totožné nájazdy kamery). Vlastne je to Pán prsteňov pre najmenších, ktorým k šťastiu stačí pobehovanie farebných postavičiek po lúke. Ani len pomrkávanie na dospelákov tu nenájdete. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Prvá Narnia je zhruba na úrovni prvých dvoch Potterov. Príbeh šitý na mieru prvému stupňu na zš, obrazovo krásne, hudobne ultimátne. To potom aj nám starcom dve a pol hodiny ubehne ako voda, keď sú zmysly bombardované načechranými fantasy vôňami od výmyslu sveta. Rovnako ako v prípade Pottera po Narnii z nudy druhý krát nesiahnem, ale výlet do sveta Heores of the Might and Magic to bol nad mieru príjemný. Kentauri! 70% ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

William Moseley - (Peter Pevensie) +++ Anna Popplewell - (Susan Pevensie) +++ Skandar Keynes - (Edmund Pevensie) +++ Georgie Henley - (Lucy Pevensie) +++ Tilda Swinton - (Bílá čarodějnice) +++ James McAvoy - (Pan Tumnus - Faun) +++ Jim Broadbent - (Profesor Kirke) +++ Liam Neeson - (hlas Aslana) +++ Ray Winstone - (Beaver) +++ Rupert Everett - (hlas lišky) +++ Michael Madsen - (Maugrim) +++ Hudba: (Harry Gregson-Williams) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Teď mi asi někdo hodí Camrál na hlavu, případně se po mně ožene Andúrilem, ale mně tohle připadá jako jedna z nejlepších filmových adaptací fantasy knih. Rozhodně netvrdím, že jde o něco jiného než o lehce stravitelnou zábavu s dětskými hrdiny a mluvícími zvířaty, ale myslím, že předlohu C.S. Lewise převádí do filmové řeči bez koktání. Ano, taky bych radši nějakou plnokrevnou fantasy s temným a přebohatým dějem a zachmuřenými hrdiny, ale strávit večer u tohohle neublíží. 3D Aslan nic moc (nemohli sehnat nějakého skvělého cvičeného lva jako do Lovců lvů?), ale Tilda Swintonová září jako polární hvězda nad krajem, kde vládne věčná zima. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádná vděčná podívaná z ranku vydařených teen fantasy, naopak. Chybět totiž posledních 20 minut, byla by pro mě Narnie prototypem skutečně protivného filmu. Děti se vyjma závěru celou dobu hádají a jejich představitelé jsou (možná kromě Lucinky) neskutečně otravní. V kombinaci s do očí bijícími triky, mudrujícím Aslanem a ne-tak-úplně-sympatickými vedlejšími charaktery skutečně pořádná prohra. ()

Galerie (242)

Zajímavosti (49)

  • Ještě před natáčením se pro hlavní zápornou roli uvažovalo o Nicole Kidman. (imro)
  • Očarovaná sladkost, kterou Bílá Čarodějnice (Tilda Swinton) svede Edmunda (Skandar Keynes) na scestí, bývá v českém překladu obvykle označována za turecký med. Nicméně „Turkish delight“ není turecký med. V češtině je tato sladkost většinou označována jako "lokum" a vyrábí se ze škrobu, cukru a aromatických přísad (ve filmu pravděpodobně z růžové vody, kvůli specifické barvě). Konzistencí připomíná želé. (vojtaruzek)

Související novinky

Mattel chystá hromadu projektů

Mattel chystá hromadu projektů

27.07.2023

Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Barbie v kinech asi nikoho nepřekvapí, nebo by alespoň v dnešní době nemělo, že už si mateřská společnost Mattel vysnila celou řadu dalších filmů. Ano, jen pár dní… (více)

Režisérka Barbie chystá Narnii

Režisérka Barbie chystá Narnii

04.07.2023

Tak se zdá, že režisérka Greta Gerwig (Malé ženy) hodlá vyměnit kariérní dráhu oceňované indie filmařky a v budoucnu se natrvalo přesunout ke tvorbě velkých studiových filmů. A vzhledem k tržebním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Netflix chystá novou Narnii

Netflix chystá novou Narnii

04.10.2018

Letopisy Narnie už se jednoho filmového zpracování dočkaly v podobě ne příliš úspěšné trilogie. Milovanou fantasy spisovatele C. S. Lewise nicméně nyní čekají nové adaptace, které chystá streamovací… (více)

Reklama

Reklama