Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já v podstatě nemám tomuhle filmu co vyčíst. Snad jen to, že mi přijde pravděpodobný jeden rozhovor mezi tvůrci před natočením snímku: "Hele, máš nějakej nápad o čem udělat film"? "Ne, fakt nemam, teď mě zrovna nic nenapadá". "Tak to je jedno, něco začnem a ono se z toho něco vyvrbí". To, že cítím při sledování nějaký intelektuální růst (což je stejně jenom můj pocit), neomlouvá celkovou nijakost. Důkaz se nesnaží nic dokázat, snaží se být jen obyčejným filmem. Pěkné herecké výkony, slušná hudba, ale film, na který se taky velice snadno zapomene... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nezastírám mírné zklamání. I když... Samotná úroveň filmu rozhodně není špatná. Jen je škoda, že se nepodařilo udržet laťku ve stejné výšce i v momentech, kdy na plátně nefiguroval Anthony Hopkins. Ovšem chápu, že je to velmi obtížný úkol. Pakliže je pravdou, že snímek vychází z divadelní předlohy, vysvětluje to místy statický děj. Avšak neomlouvá práci režiséra, který s tím měl něco udělat. Narozdíl od většiny z vás mě pak navíc nikterak nezaujal výkon Gwyneth Paltrow. A pakliže zaujal, tak nijak pozitivně. S přibívajícím časem mi její uječená a ubrečená postava byla čím dál víc nesympatická. Ve výsledku by mi sedělo hodnocení 3,5 hvězdy. Jelikož však takovou možnost ČSFD nenabízí, volím za tři. Poněvadž na čtyři hvězdičky by pro mě osobně bylo potřeba, aby buď Anthony dostal více prostoru anebo ti druzí lépe využili svůj. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Gwyneth v roli "švihlé" matematičky dcery skvěle zvládla vybalancovat mezi šílenstvím a genialitou, Anthony Hopkins v roli "švihlého" matematika otce vyloženě potěší, Jake v roli matematika je roztomilý. Snímek má atmosféru, napětí, líbil se mi i po scénáristické stránce. Pro mě jde o důkaz, že se dá naučit i kvalitní a příjemný film o matematicích (a nemusí to být zrovna psychárna typu "Pí") ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si, kedy som sa s hlavnou postavou identifikoval tak skoro a v toľkej miere. Aj vďaka výkonu Gwyneth Paltrow (ktorú na rozdiel od väčšiny prispievateľov od dávna považujem za veľmi dobrú herečku) som priam fyzicky pociťoval všetkú tú jej drásavú neistotu a frustráciu, chápal jej vzťahy a postoje k ostatným zúčastneným, ktorých role mali tiež jasný dôvod i pôvod. Peklo talentu v extrémnom nasadení je rovnaké či píšete báseň, vytvárate nový filozofický systém alebo sa hrabete vo vzorcoch. Tieto zápasy ma neprestávajú fascinovať a sám som sa išiel zblázniť z toho, ako ich John Madden vystihol! Z hravých, matematikou presiaknutých dialógov mi vzrušením búšilo srdce (pritom jej prd rozumiem), rymus rozprávania príjemne ukolísaval a ponechával priestor na meditáciu nad sledovanými udalosťami. Skrátka ZÁŽITOK, ktorému k úplnej dokonalosti chýba len o čosi menej štandartný výkon Anthonyho Hopkinsa (síce si strihol pár silných momentov, miestami však mierne prehrával) a aspoň taký menší katarzný výbuch závere, ktorý nič nepodčiarkol a nesčítal, iba obrátil list na nepopísanú stránku... A nakoniec, prečo nie? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tohle nemohlo fungovat ani na divadelních prknech, jako film je to absolutně bezzubé. Vše je zcela povrchní, aby bylo jasné, že téměř všichni zúčastnění jsou matematičtí géniové, v pravidelných intervalech skloňují slovo "prvočíslo." Těžko říci, zda mělo jít o romantický film, o drama dvou sester, nebo boj hlavní hrdinky o zachování vlastního duševního zdraví, nic není dotaženo, celý film je malátným popisem určitého časového úseku života několika lidí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama