Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kde alibi nestačí je příjemným volným pokračováním poctivé policejní práce kriminalistického dua Tůma - Líbal. Je to mravokárnější, než předchozí film. Navíc v duchu etiky socialistické morálky. Ale je v tom i lidskost a socialistická moudrost není vtíravá a všeovládající. Když si k tomu připočteme propracovanější průběh děje, je o příjemnou zábavu postaráno. Hrdinou je opět kapitán Veřejné Bezpečnosti Miloš Tůma (dobrý Karel Höger), který nepoleví ze svého nasazení do té doby, dokud není vše objasněno a všichni pachatelé pochytáni. Pokouší se o vyvolání hlasu svědomí u každého, kdo se kolem všech nejasností nedaleko ochomýtá. Záda mu kryje svědomitý parťák a nadporučík Veřejné Bezpečnosti František Líbal (sympatický Josef Bek) s vrozenou nedůvěrou ke všem podezřelým. Nejcyničtějším podezřelým je ředitel prestižního karlovarského hotelu Jindřich Kraus (velmi dobrý Oldřich Nový) s profesionálním i životním nadhledem i nesmlouvavou zatvrzelostí. Nejvystrašenějším podezřelým je unikající zloděj Josef Šesták alias Šoufek (velmi zajímavý Bohumil Šmída), který hledá záchranu v podobě cesty ven ze zatrolené situace. Nejkultivovanějším podezřelým se zdá ředitel farmaceutické firmy Medika Dr. Vopálenský (dobrý Bohuš Záhorský) s podrážděností na narážky nevhodného společenského chování vlastního synovce. Nejztracenějším podezřelým je Vopálenského synovec a laborant Mediky Mirek Zach (charismatický Jan Tříska) v nepochopení a chaosu vztahu s vdanou paničkou. Z dalších rolí: jízlivý kouzelník Bonhardi alias Ladislav Valenta (dobrý Miloš Nedbal), žárlivá laborantka Mediky Zdena Fišárková (Marcela Martínková), rozmazlená a lehkomyslná Krausova žena Isa (šarmantní Anna Pitašová), ochotný recepční karlovarského hotelu (Václav Lohniský), či svědek vraždy Jirka Ruml (mlaďoučké ucho Josef Abrhám). Další silnou stránkou filmu jsou herecké výkony a kamera. Ta laskavost, rozpustilost a drzost činí z této kriminálky stále osvěžující zábavu. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Pro mě asi nejlepší z trilogie detektivek s kapitánem Tůmou. Jen ten „žertík“ na úvod a konec s rezervací pokoje je takový samoúčelný. Výborný je Bohumil Šmída a nejlepší úplně na konci: „Hergot, já to snad neřeknu!“ A pak taky Oldřich Nový. Jeho lekce mladému Třískovi je excelentní. „... tak vám tak trochu rozbiju hubu. Good bye!“ ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro mne vrchol Tůmovsko-Líbalovské kriminální série. Bez ohledu na zápletku přitaženou za vlasy a propagandistický osten okatě z filmu čnící, je tento snímek plný vtipných dialogů a dobře zahraných postav, kterým vévodí v jedné ze svých nejlepších pozdních rolí Oldřich Nový, coby zahořklý, cinický a ironický řiditel hotelu. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých hodně oblíbených detektivek. Už ani nepočítám, kolikrát jsem to viděla. Höger a Bek jsou perfektní, Tříska s Novým luxusní ("Doufám, že Vám nevadí, že si s Isou tykáme? Ostatně jsme všichni odboráři, že? - Teda tykání by mně nevadilo, rozumíš, ty odboráři?") Ovšem já mám největší slabost pro Šmídu alias Šestáka. To je idol s květinou :-) a ta jeho přebreptávací scéna ve křoví :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Jednou, pane Tůmo, poznáte, že už máte po sezóně. A to už pak nepomůžou žádné citáty.- Stejně jako předchozí snímek i tenhle stojí především na hereckých výkonech. Je radost se dívat nejen na osvědčenou dvojici Höger-Bek, ale i na Jana Třísku, kterému stačí jen mimika, aby divák hned věděl, v jakém rozpoložení se jeho postava nachází. Příjemné kulisy lázeňského města a k tomu přiměřeně napínavý příběh. A Tůma se snaží přesvědčit nejen filmové postavy, nýbrž i diváky o tom, že být ve straně ještě neznamená být také slušný a bezúhonný... A stejně jako předchozí snímek i tento by mohl sloužit jako dlouhá reklama na cigarety. Hulili téměř všichni, často a všude. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)
  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)

Reklama

Reklama