Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Terva 

všechny recenze uživatele

Dostat se do cvokárny není zas tak těžké. Ještě jeden podpis, prosím....a pak už jen závislost na práškách. Pár postřehů: Kdybys tady bydlela, byla bys teď doma. O tomhle přesně je TERA - PI - JE. Mrazivá scéna, jak si prohlížejí své vlastní nemocniční karty, zvlášť diagnóza "narušení osobnosti". A malá rada: neukazuj svým posraným prstem na blázny. Pak přijde kruté poznání , kdo je vlastně blázen a kdo mezi blázny jen žije. Vše se na začátku tváří jako sranda, a ke konci filmu se vše mění ve smutek. Těžké otázky, těžké odpovědi. Ocenění: Oscar 1999 - vedlejší herečka (A. Jolie) Zlaté glóby - vedlejší herečka (A. Jolie) Blockbuster Entertainment Awards - vedlejší herečka v dramatu (A. Jolie) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem větší "psycho", ale i tak musím jen a jen chválit a to především herecké výkony, všechny postavy jsou přesně obsazené (mě osobně velmi potěšila Whoopi Goldberg), Winona má v hlavní úloze tu správnou hloubku, ale film táhne samozřejmě především oscarová Angelina Jolie, která (použiju slova Kleopatry) si tu na hraní nehraje, ale předvádí svůj vlastní temný koncert, od precizního výkonu až po ten zneklidňující vizuál. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Opět si říkám, že bez komentáře hlavní hrdinky by to bylo lepší, protože slyšet její myšlenky a interpretace film dost ponižuje a ubírá sílu věcem, které by mohly lépe mluvit samy za sebe. S tím souvisí to, že mi přijde líto, že je film vyprávěný vyloženě jenom jako deník a nepracuje s událostmi trochu uvážlivěji a s nějakým záměrem. Spousta motivů mi přijde nedohraná na úkor vytváření vztahu mezi Winonou a Angelinou, který mi ale ve výsledku nepřijde tak nosný a zajímavý jako jiné možnosti, které se nabízejí. A přestože mám Winonu ráda, nemůžu přestat snít o tom, že by hlavní hrdinku hrála doopravdy osmnáctiletá dívka. Přirovnávat film k Přeletu nad kukaččím hnízdem mi přijde zcela zcestné, protože filmy pojednávají každý o něčem úplně jiném. Bylo by to stejné, jako srovnávání Gangů New Yorku a Tajemné vraždy na Manhattanu jenom kvůli místu, kde se odehrávají. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Chtěli tvůrci pouze ukázat, že psychicky nemocnému člověku je vcelku jedno, jak se jeho diagnóza odborně jmenuje, že se svou diagnózou stává prostě bláznem, kterému okolí, lékaři a ani on sám nerozumějí? I kdyby ano, vadí mi, že psychiatrická léčebna je zde jen lákavým prostředím a nejde se víc do hloubky, sice nám řeknou, že hrdinka trpí hraničním narušením osobnosti, ale dále už se její poruše, kromě atraktivních projevů, moc nevěnují. Nějaké ty deprese, pokus o sebevraždu, polehávání na lehátku a zpovídání se psychiatričce. Také mi, oproti pozdějšímu Mangoldovu "Walk the Line" chybí zdůraznění vlastní aktivity v procesu nápravy, zdůraznění, že je to složitější, než se může zdát. Postava Angeliny je mnohem přístupnější a zajímavější. Její dlouhodobý pobyt v ústavu, v němž našla své místo na světě, mě vlastně zaujal více než příběh hlavní hrdinky. 6/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Komornější feminí Přelet nad kukaččím hnízdem (tomuto srovnání se prostě nelze vyhnout) bez onoho výrazného metaforického přesahu k podobenství o svobodě a totalitní moci, ale s o to výraznějším akcentem síly jedince změnit stagnující systém a s výraznou vírou v dobro člověka i principy víry v sebe samého. Symbolický motiv hledání - generačního, dobového, metafyzického... je opsán v příběhu mladé dívky, jejíž diagnóza je tak všední, že by se dala vypsat v záhlaví zdravotní dokumentace téměř každého z nás - nejistota, neujasněná pozice, pochyby o tom, kdo a proč tu jsem... Výborné herecké výkony (Winona Ryder, ale i Angelina Jolie dokazují, že umějí hrát...), slušně napsaný scénář s psychologickým vývojem postav, celá řada míst k zamýšlení (sama podstata a fungování psychiatrických léčeben, hranice normality v lidském jednání, manipulace a manipulativní sklony...), výstižně ztvárněné ,,bezčasí" léčebny s občas probleskující atmosférou konce šedesátých let, místy možná trochu moc typizované interiéry psychiatrického ústavu a s tím spojené deja vu mizanscény... Rozhodně však podařený a nadprůměrný film... Podobné filmy: Přelet nad kukaččím hnízdem, Prozac Nation, Veronika Decides to Die ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • Postavě, která se ve filmu jmenuje MG, se v knížce přezdívá Martian's Girlfriend. (jarvis)
  • Angelina Jolie mimo natáčení vůbec s Winonou Ryder nemluvila, aby byla schopna svou roli zahrát správně. (HellFire)
  • Jedna z mnoha rolí, kde si Winona Ryder píše deník. (HellFire)

Reklama

Reklama