Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr je architekt a má přítelkyni, kterou ale u sebe moc nechce. Ona s ním naopak hodlá počít dítě. Pepa Dohnal je poslanec, je už roky ženatý a jeho život ovládá stereotyp. Oba se znají ze školy a jsou v obchodním kontaktu s mafiánem jménem Bach. A oba dorazí na večírek, který pořádá. Když druhý den společně odjíždějí, naberou stopařku Lenku, které došel benzin. V lese ji znásilní a Lenka upadne do bezvědomí...  Když se probere, tvrdí, že si nic nepamatuje, a nechá se odvézt domů. Pozve muže dál a uspí je. Lenka je veterinářka – násilníky vykastruje, nechá je jejich osudu a odjíždí ke kamarádce Anně, která o Dohnalovi a Bachovi píše článek. Petr a Pepa najdou svoje varlata v misce na stole... (TV Prima)

(více)

Recenze (285)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si hodně na čas, než jsem se na tenhle snímek podíval, a určitě nelituji toho, že mi to trvalo tak dlouho. Pro mě není o co stát. Ta zápletka je dobrá, úvod je výborný, ale jakmile dojde na kritiku společnosti, mám poct, že paní režisérka chtěla říct tolik, že se v tom nakonec sama ztratila. A že mám Donutila rád, tak snad ještě nikdy mi nepřišel tak otravný. Asi to je proto, že on opravdu jinak nehraje. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nou, tohle vážně není komedie ani trochu, je to spíš taková hodně černá a hodně drsná moralita/satira. V rámci tvorby Chytilové nic nového, jen ještě vyhrocenější a ostřejší podoba "Kopyt". Všechny hlavní postavy tu jsou "šmíra" - politik, architekt, Bach, novinářka. Jedna postava je tu čestná, ale hloupá - Michal. A jedna tu je čestná, ale posléze "šílená" - Lenka. Ač to není komedie, smál jsem se hodně, jenže se tu člověk nesměje, protože by se smál něčemu příjemnému, ale směje se, protože vidí tu špatnost, smál sem se tý šmíře, tomu hnusu, tý absurditě...smál sem se ale i tomu, jak to hráli Donutil, mě ta jeho kreace, zde zcela vhodně přehnaná, přišla nesmírně vtipná, smál sem se Hanákovi, který prostě tydle typy hrát umí, nesmál sem se Stivínový, protože u ní se nebylo čemu smát, trochu sem se smál těm scénám s nehercem, který hrál Michala, protože ty scény vytvořily úžasný nesoulad mezi profesionálním herectvím a neherectvím, což byl chvílemi velmi zvláštní mix trapnosti a autenticity, nakonec film vyzněl dost hořce a dal spíše zapravdu té zkaženosti a šmíře, která bez problému vždy zvítězí nad snahou o spravedlnost, to je diskutabilní, zda ano, či ne...závěrečná Čtvrtníčková hláška už na vyznění filmu celkově mnoho nezměnila...film to není dokonalý, ale velmi zábavný a velmi znepokojivý...a stále aktuální. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Úchylárna na entou. Kam se na tohle hrabe jakýkoliv jiný český film. Tohle už je extrém, na který se ALE nezapomíná. Tomáš Hanák a Miroslav Donutil v celkem svižné road-movie, která se nečekaně zvrhne do dost nechutné bláznivé, ale docela povedené komedie, u které jsem nedokázal poznat, s čím na mě příjde pak. Zase se jim se životem naloží tak jak bude zdrávo a vše se srovná do vah osudu tak jak to má být. Pasti, pasti, pastičky je kravina, s povedenými herci, která je, nechci řikat špatná, možná jen relativně nepovedená, ale těžko se na ní zapomeno. A takových českých filmů je málo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Drsnému humoru paní Chytilové rozumím, proto také patří mezi mé nejoblíbenější režiséry. Do pastí a pastiček se ve filmu chytili všichni, ne všichni z nich však vyšli beze ztrát. Na začátku zvítězila hrubá síla, na konci intriky vykastrovaných i nevykastrovaných jedinců. A jak se říká - pro dobrotu na žebrotu :-). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v únoru 2024. Pasti, pasti, pastičky jsou krutou černohumornou groteskou ve sklepácké konfrontační drzosti pod taktovkou Věry Chytilové. Svým způsobem jde o modifikaci filmu Kopytem sem, kopytem tam, v níž muž taktéž jako jedinec víceméně na všech místech selhává. Přesto nikdo, tedy ani ženy, nevyvázne bez úhony ze spárů kruté grotesky, jež rozpoutala vícero zběsilých vírů najednou, aby je potom všechny trochu násilně spojila a slila ve velký gejzír černohumorné pointy, tedy jízlivého odkrytí uspořádání společnosti. To spojení mnoha vírů ubírá pozornosti ze závažnosti. Na druhou stranu je každý akt, skutek a děj prosycen groteskními a karikaturními prvky a částmi. V hlavním centru pozornosti jsou po skutečné finanční nezávislosti a intimní svobodě chtivý reklamní pracovník Petr (Tomáš Hanák), po náležitém finančním zhodnocení své politické funkce tolik lačný poslanec Josef Dohnal (Miroslav Donutil) a po spravedlivé mstě běsnící zvěrolékařka Lenka (Zuzana Stivínová). Pozadu nezůstávají ani profesně dotěrná novinářka Anna (Eva Holubová), rozmazlená a do dospělosti chtivá dcerka boháče Ingrid (Kateřina Hajná) či Lenčin snoubenec a trochu urputnější ekologický aktivista Michal (Luboš Svoboda). Z dalších rolí: poslancova již uvyklejší manželka Vlasta (Daniela Třebická), Petrův svévolně hladový kolega Pavel (David Vávra), Petrův kamarád a také lékař jeho delikátní nehody Marek (Karel Roden), Petrova přehlíženější milenka Bibina (Lucie Vačkářová), s Petrem spokojená i nespokojená šéfová (Dagmar Bláhová), nezávislá finanční autorita Bach (Milan Lasica) či jeho nespokojená žena (Eva Kačírková). Pasti, pasti, pastičky, to je život jako věčně krutá groteska, jako černohumorná rošťárna. Přesto neuhrane. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Milroslav Donutil získal v r.1998 Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (M.B)
  • Natočeno podle skutečné události. (M.B)
  • Herec Bohdan Tůma v televizní talk show vzpomínal na natáčení: „Jsem hrál bodyguarda. Panu Donutilovi. Oni ho vykastrovali a on ležel v nemocnici (na voperování náhrady). A já ho tam hlídal! A já jsem tenkrát měl údajně na nějakýho toho pachatele (Tomáš Hanák), který ho obtěžoval na tom pokoji, vystřelit z pistole. Jenomže oni měli strašně vypiglovanou chodbu, v tý nemocnici. A paní režisérka Chytilová říkala: ‚Vy, prosím, půjdete tudy a tady odsaď vystřelíte!‘ Já říkám, no tak dobře, no. Tak jo, šel jsem, vybíhá pachatel, vytáhnu pistoli, zakřičím stůj! Jenomže to bylo trošku jinak. Já jsem se rozeběhl, jak byla vypiglovaná ta chodba, tak jsem hodil takový záda! Ale takový! Asi primář řekl, bude se tady filmovat, z tý chodby se bude moct dát žrát! Já jsem si tak strašně namlátil! Vodrazil jsem si kostrč, lokty a ještě jsem měl slabej otřes mozku. A Chytilová: ‚To bylo bravurní!‘ Ta se mohla zbláznit! A když se podíváte na ten film, ono to tam opravdu je! Běžím tou chodbou, takhle je ta kamera, najednou, jsou vidět jen podrážky a zmizím ze záběru. To je autentický, to není nahraný. A pak říkala: ‚Tady odsaď, ze země budeš střílet!‘ Tak jsem vyndal pistoli, pak se natočil záběr, jak jsem vystřelil. Ona byla proslavená tímhletím, že brala tyhlety záběry, který nebyly nazkoušený, připravený!“ (Ganglion)

Reklama

Reklama