Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (720)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Skoro mi ani nepřišlo, že má film 183 minut. Válečná epizoda je poměrně komorní (což mě trošku překvapilo), mnohem více prostoru je věnováno prokreslení jednotlivých charakterů. Hlavně vztah dvou přátel - Michaela (De Niro) a Nicka (Walken) má několik rovin: nejlepší přátelé, lovci jelenů, dva obyčejní dělníci z ruskojazyčné enklávy v Pensylvánii, s nimi jedna žena a válka, která je izoluje od "normální" společnosti. Kdo má největší šanci přežít ruskou ruletu? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Autory vyfabulovanou vietkongskou ligu ruské rulety možno brát jako alegorii, či chcete-li symbol, který je nejdřív v pensylvánském rezavém pásu mezi všemi těmi obřady, slavnostmi, kamarádstvím a malichernými půtkami netknut, aby se po návratu na stejné místo nelítostně vložil do hry. Ti, co se vrátí, dostanou tak málo a o tolik přijdou. Není se co divit, že válka pro ně často skončí až tou jednou ránou.. Na rozdíl od Apokalypsy nebo Full Metal Jacket si Cimino hůře obhájí přítomnost úplně každého záběru, ale jeho epické protiválečné drama patří mezi ty filmy, které i po dekádách mají diváka měnícího se v čase čím oslovit. Mě třeba scénou lovu po návratu, kdy setkání se spárkatou trofejí už má zcela jiný význam či okamžiky v baru těsně před odjezdem, kdy bujaré veselí přeruší hra Chopina na klavír. Všichni tuší, co se blíží a nejlépe to ví John Cazale. A samozřejmě, Cavatina.. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Lovce jelenů nevnímám jako válečný film, ale jako film o velkém přátelství. Práce, kulečník, svatba, lov jelenů ..... to všechno mi ukázalo, jak ty lidi žili "předtím": kamarádskou soudržností, tradicí, zvyky, ideály, radostí ze vzájemné společnosti. To vše se otřáslo válečnými hrůzami a přežít to peklo byl jen začátek bolesti, samoty a izolace, protože nesdělitelná zkušenost je hráz a postava Roberta De Niro byla symbolem snahy dát ty tři pošramocené bolavé duše znovu dohromady a tím je zachránit. Všichni tři pánové v hlavních rolích si hrábli na herecké a jistě i psychické dno. Silný a přes děsivé scény neskutečně dojemný film. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Lovce jelenů bych nikdy nenazval čistě a jen válečným filmem. To už bych tak musel nazvat i Forresta Gumpa, protože bojišti (Vietnamu) se oba věnují asi tak půl hodiny. Lovec jelenů je psychologické drama o změně lidské psychiky po konfrontaci s válečnými hrůzami a také především o přátelství. A dokonalé. Nemohu souhlasit s některými zdejšími kolegy, že první hodina je nezajímavá, či dokonce nudná. První hodina nám ukazuje spokojenost a charaktery našich hrdinů, jejich veselí a radost. Lov jelenů v nádherné přírodě je úžasně nasnímaný. Pasáž z Vietnamského pekla je syrová a drsně realistická. Zbytek filmu je posmutnělý a závěrečná ruská ruleta opravdu dokonale vyvrcholená, natočená a zahraná. Hudba je úžasná a zvláště ústřední Cavatina vhání slzy do očí. Všichni herci ze sebe vydali maximum a je to vidět, všichni by si zasloužili metál. Charismáč s pihou Robert De Niro je prostě a jednoduše jedním z nejlepších herců všech dob a jeho Michael Vronsky je jedna z jeho nejlepších rolí. Zvláště vyvrcholení závěrečné rulety je ukázkou jeho mistrovství John Savage nebyl nikdy lepší, Meryl Streepová zase nikde hezčí ( :-)) a Christopher Walken je kapitola sama pro sebe. A abych nezapomněl na Johna Cazaleho, bohužel předčasně zesnulého talentovaného herce. Michaelu Ciminovi se podařilo vytvořit dílo, které nepřekonal. Lovec jelenů je jedním z pokladů světové kinematografie, který by měl objevit každý filmový labužník. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hodně silné finále a vynikající Walken a De Niro. Toho Vietnamu tam není tolik, ale když už jsme tam stojí to za to. Cimino cílí na lidskou rovinu a vypráví především příběh tří kamarádů z nichž každý vyjde z války pozměněn. Úvod se trochu táhne, ale má to svůj smysl. Osobně mám radši jiné kousky z Vietnamu, ale Lovec jelenů rozhodně stojí za vidění. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (41)

  • Svatební scéna se odehrává během podzimu, ale natáčela se v létě. (Kulmon)
  • Krátce před začátkem natáčení byla Johnu Cazalemu (Stan), tehdejšímu partnerovi Meryl Streep (Linda), diagnostikována rakovina kostí bez šance na vyléčení. Režisér Michael Cimino však o jeho účast ve filmu velmi stál, proto se snažil jeho nemoc utajit. Když se studio dozvědělo o Cazaleho zdravotním stavu, žádalo přeobsazení jeho role. To však Cimino odmítl s tím, že raději od projektu odstoupí. Streep prohlásila totéž. Všichni herci nakonec podepsali, že v případě předčasného ukončení natáčení z důvodu Cazaleho smrti nebudou mít další finanční nároky. Scény s Cazalem se natáčely přednostně. Herec zemřel krátce po dokončení filmu. (kenny.h)
  • Robert De Niro (Michael) přiznal, že scéna, v níž jeho postava poprvé navštíví Stevena (John Savage) v nemocnici, byla pro něj tou nejemotivnější scénou, kterou kdy natočil. Při zmínce o ní v pořadu AFI Life Achievement Award: A Tribute to Robert De Niro (2003), se herec rozplakal. (JayZak)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama