Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (719)

DaviD3141 

všechny recenze uživatele

Prvý veľký americký film o vojne vo Vietname a jej následkoch získal úctyhodných piatich Oscarov. Jeho dosah Hollywoodu ukázal, že diváci sú pripravení prijať ničivú vojnu ako tému filmu, čo potvrdili mnohé snímky začiatkom 80. rokov. Hoci sa mnoho scén odohráva vo Vietname, hlavnou témou filmu je priateľstvo a psychologický a společenský dosah vojny na malú komunitu – mikrokozmos priemyselného mestečka v Pensylvánii. Brilantná Ciminova réžia vyniká v dramatických výjavoch, ako je svadba, poľovačka či sekvencia, v ktorej väznitelia nútia amerických vojnových zajatcov hrať ruskú ruletu, čo je metaforou zbytočnosti vojny. 80% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je taková scéna; Robert De Niro se vrací domů, a když už z dálky vidí obrovskou oslavu připravenou na jeho počest, požádá taxikáře, aby vůbec nezastavoval a odvezl ho do hotelu. Je to jeden z mnoha střípků skládanky o tom, jak je návrat do "normálního" života pro veterána z Vietnamu těžký. Zvlášť, když vaši přátelé očekávají, že budete radostně znovu lovit jeleny a popíjet s nimi po večerech v baru. Jenže lze něco takového očekávat od člověka, který viděl umírat lidi a musel se svým nejlepším přítelem hrát ruskou ruletu? Lovec jelenů je zvláštní film. Zobrazuje sice válku, ale na spoustu mrtvých a vojenské operace si moc nepotrpí. Místo toho ukazuje psychickou změnu několika přátel, kteří bezstarostně odjeli tisíce kilometrů bojovat za svou zemi. A to, co předvádí Walken s De Nirem, je naprosto nepopsatelné. Už od prvního momentu jim věříte každé slovo a když dojde na závěrečné "posezení" ve Vietnamu, psychicky vás tenhle film doslova rozmáčkne. Kvůli čemu byste byli vy ochotní zahrát si ruskou ruletu? ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Miluju Lovce jelenů. Neznám lepší a uvěřitelnější film o přátelství a traumatu, které navždy mění život těch co jej prožijí. Když jde parta Mikea a Nika po práci do hospody na panáka, nevidím bandu herců, ale letité kámoše, kteří v životě nemají moc krom sebe samých. Naprosto dokonalých scén a témat je ve filmu celá řada: dvacetiminutová svatba (kterou nesledujete, ale jste v ní) , ruské rulety (obě dvě), Mikeův návrat domů a nakonec pohřební hostina v Johnyho baru... Mě ty tři hodiny vždycky utečou jako voda. 100% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film a celkový príbeh sa s nami hrá! Ešte v polovici filmu som nevedel, kam sa bude film uberať. Postupom času som si to uvedomil a zistil, o čom film je. Nádherná spoveď o tom, čo z vojakov spraví vojna. O tom, čo my nevidíme. Ľudia nevidia to, ako sa veteráni v Amerike trápili. A vláda im to ešte sťažovala. Veľké privítanie a čo potom. Nemajú sa kam vrátiť, nemajú domov a vo vojne častokrát stratili najbližších. Za každou ranou (napr. keď čašníčke spadne tácka) sa vyľakajú na smrť s hrozbou výstrelu. Perfektne spracovaný príbeh. Spracuje každého. 85%. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stane, že mě film vtáhne do děje tak, jako bych tam byl přítomen - v DEER HUNTERU jsem byl v plném kontaktu. To, co dokázalo hlavní trio je neuvěřitelné. Obraz hrůzy Vietnamu. Hodnocení je zatím předběžné, protože tenhle film o válce, který vlastně není o válce mi dlouho leží v hlavě. Filmy na CSFD hodnotím až po zhlédnutí po registraci, takže tahle známka je z druhého zhlédnutí. Kdybych před DEER HUNTER neviděl PLATOON, FULL METAL JACKET, SAVING PRIVATE RYAN, APOCALYPSE NOW a hodnotil bych DEER HUNTER v době vzniku, dal bych nejspíš 5*. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Krátce před začátkem natáčení byla Johnu Cazalemu (Stan), tehdejšímu partnerovi Meryl Streep (Linda), diagnostikována rakovina kostí bez šance na vyléčení. Režisér Michael Cimino však o jeho účast ve filmu velmi stál, proto se snažil jeho nemoc utajit. Když se studio dozvědělo o Cazaleho zdravotním stavu, žádalo přeobsazení jeho role. To však Cimino odmítl s tím, že raději od projektu odstoupí. Streep prohlásila totéž. Všichni herci nakonec podepsali, že v případě předčasného ukončení natáčení z důvodu Cazaleho smrti nebudou mít další finanční nároky. Scény s Cazalem se natáčely přednostně. Herec zemřel krátce po dokončení filmu. (kenny.h)
  • Postava Lindy (Meryl Streep) byla ve scénáři hodně opomenutá. Michael Cimino proto Streepové řekl, aby si vymyslela vlastní repliky. Většina toho, co postava říká, je hereččina improvizace. (Kulmon)
  • Různí kritici namítali, že se ruská ruleta ve válce ve Vietnamu nikdy nehrála. Režisér Michael Cimino prohlásil, že si tím nikdo nemůže být jistý a že má novinové výstřižky ze Singapuru, které potvrzují, že během války byla použita ruská ruleta. Robert De Niro (Michael) a Cimino se údajně dohadovali ohledně realističnosti těchto scén. (Kulmon)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama