Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 102)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Přímočará klasika, která zavedla nového sympatického a schopného antihrdinu - Ramba. Zde v prvním díle budoucí série to veterán John Rambo s přehledem natře nesympatickým policajtům a navrch i národní gardě. Trailer: http://www.csfd.cz/film/16097-rambo-prvni-krev-first-blood/videa/ ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Sebelátač a ústní obrněnec (jako že má na držce obrnu, hihň hihň, chápete, ne?) se vrátil z potulky po Indočíně. Doma zatím kapitalistická společnost pokračovala ve svém vývoji mílovími kroky a tak úplně mu nerozumí, což je v podstatě reciproční...První Rambič měl určitý přesah, ve své době byl kvalitním připomenutím, že válkou porouchaní zabijáci dost těžko koexistují se zbytkem společnosti. Týpek, který si pár let krátil čas přidržováním střev kamarádů, kterým ty hovnovody záludně klouzaly z pootevřené břišní dutiny, bude jen těžko tolerovat buzeraci okresního korupčnického fízla. Vše zabaleno v akčním hávu, zkousnutelném i pro pubíka. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Srdcová záležitost a nejlepší díl celé série. Navždy si budu pamatovat Johnovu historku o kamarádovi z Vietnamu, po které ho utěšuje plukovník a poté spolu za nezapomenutelné písně vyjdou ven. Viděl jsem ten film hodněkrát a nikdy se mě neomrzí. Zkrátka vrchol tvorby jednoho nezapomenutelného herce. 110% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svého prepubertálního času byl pro mě první Rambo s naprostým minimem čiré akce téměř artovým psychem, u kterého jsem si sám sebe vážil za to, že ho mám z celé série nejradši. A přestože už dávno nemá smysl dělat z prologu příběhu smutného zabijáka něco víc, pořád je pro mě John nezpochybnitelným akčním idolem. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

No tak já vám nevím, klasické americké akční filmy sice rád mám, ale chválený Rambo mě nijak zásadně nezaujal. Nudný příběh a neuvěřitelně špatně hrající Sylvester Stallone, i když zase je pravda, že nijak úžasný výkon jsem od něj nečekal. Akční scény jako by postrádaly jiskru, nejsou nijak výrazné, spíše trochu ponudí, ovšem méně než zbytek filmu. Nevím jestli to tak je nebo ne, ale rozhodně to vypadá spíše jako nepodařené béčko, i když u tohohle typu filmu člověk nikdy neví. Režisér, jakoby byl nad věcí, nijak výrazně se nesnaží pomoci filmu a vyzdvihnout nějak zajímavě ty scény, které by se za povedené alespoň trochu označit daly. Dokonce chybí i tvrďácké hlášky - sice je tam pár méně výrazných, ale o těch pomlčme -, které by možná od Stalloneho působily mírně směšně, ale za zkoušku by to stálo. Dokonce i prostředí je unylé a rozhodně nemůže ničím diváka zaujmout. Takže nakonec jsem místo perfektního akčního filmu typu snímku Arnoldových dostal jen jeho poněkud chudého brášku, který se rozpadne dříve, než stačí cokoli říct. Možná by pomohlo větší zapracování na látce, ale na druhou stranu v roce 1982 neměli filmaři k dispozici takovou techniku jako mají ti dnešní. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Z knihy Davida Morrella zůstala ve filmu zachována pouze dějová linie, v detailech se film od předlohy liší. (Danny F.)
  • Sylvesteru Stalloneovi (Rambo) se údajně tak moc nelíbila první verze filmu, že ho chtěl sám koupit a zničit. Nakonec alespoň donutil tvůrce, aby film sestříhali tak, že příběh budou vyprávět ostatní postavy, a ne jeho postava. (don corleone)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama