Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 857)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol jeden z dalsich divnych filmov, ku ktoremu ani neviem, ako sa mam spravat. Mam ho brat ako perfektny film zo zaujimavym scenarom, alebo sa iba zbytocne premaham a robim sa, ze sa mi pacil? Avsak dolezite je to, ze herecke vykony vsetkych hercov boli super a film ma bavil od zaciatku do konca, pretoze tema o schizofrenii alebo o cestovani casom je jednoducho zaujimava. Skoda len, ze ten koniec bol trosku divny, ale bol na zamyslenie. Hudba Michaela Andrewsa bola tiez super, pretoze presne zobrazovala situacie, ake sa tam prave diali. V mensich ulohach sa tu predstavili aj Patrick Swayze alebo Drew Barrymore, ktora je podpisana ako vykonna producentka. Reziser Richard Kelly nepatri medzi znamych reziserov, natocil iba par neznamych filmov. Po Donniem Darkovi si dal 5 rocnu pauzu a v roku 2006 natocil sci-fi komediu APOKALYPSA a v roku 2009 sci-fi thriller s Cameron Diaz THE BOX. ______ Jake Gyllenhaal - (Donnie Darko) +++ Holmes Osborne - (Eddie Darko) +++ Maggie Gyllenhaal - (Elizabeth Darko) +++ Daveigh Chase - (Samantha Darko) +++ Mary McDonnell - (Rose Darko) +++ Patrick Swayze - (Jim Cunningham) +++ Drew Barrymore - (Karen Pomeroy) +++ Jena Malone - (Gretchen Ross) +++ James Duval - (Frank) +++ Produkcia: Drew Barrymore +++ Hudba: Michael Andrews +++ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skutečně brilantně napsané a natočené teenagerské sci-fi, které nostalgicky oprašuje atmosféru 80. let... Nejenže chytře využívá toho, co chce náctileté publikum vidět (tedy tajemno, mysteriózno) zasazené do cílovému divákovi blízkého prostředí, ale přináší navíc i minimálně dvojznačně vyznívající příběh, u něhož se divák musí rozhodnout sám. Je skoro překvapivé, že snímek byl natočen v roce 2001, tak dobře se povedla retro stylizace do éry 80. let, umně podpořená dobovou hudbou, obsazením herecké ikony osmdesátek Patricka Swayzeho i zvolením vlastního žánru, který byl v této době příznakový. Mladý režisér Richard Kelly odvedl při psaní scénáře i režii skutečně dobrou práci (percepci filmu ještě utvrzují dobové popkulturní odkazy - promítání dobového hororu Evil Dead v kině atd.). V ranku teenagerských filmů snímek patří skutečně k tomu nejlepšímu, co v tomhle žánru bylo kdy natočeno... Přesto se nemohu ubránit dojmu, že záměrná stylizovaná žánrová lacinost dobové produkce 80. let ve výsledku filmu přece jen trochu uškodila... Podobné filmy: Osudový dotek, Svěrací kazajka ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Hooodně silné 4*. Vynikající psychedelie, která nevodí diváka za ručičku, chytře svádí k mnoha interpretacím, ale není třeba jí pochopit, stačí si jí pocitově vychutnat. A sleduje se to jedním dechem. Jak úlevný pocit ve srovnání s Kellyho následným ´Southland Tales´, kde si zpětně člověk uvědomí, jak se tam Kelly až nehorázně trapně opakuje a kde se z dialogů dozví maximálně to, kdo komu přeblafnul, anebo by chtěl přeblafnout a kdo má velkýho ptáka a kdo ho má naopak malýho. Kelly, spadni rychle na zem, nebo se do historie filmu zapíšeš jako mýtus, který nikdy nepřekročil stín své silné prvotiny. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko má svého imaginárního přítele, kterého by mu mohl závidět i David Lynch. Jeho halucinogenní vize mu zachrání život, ovšem postupně ho stejně dovedou k záhubě... nebo by to mohlo být taky jinak. // Richard Kelly vytvořil racionální stezku iracionálním světem, kde jsem sice občas zabloudila (ani kompas by mi v téhle splodině vizí, reality a časoprostorových komnat nepomohl), nicméně její cíl mě nadchl. // Jake Gyllenhaal jako kluk, který je "tak trochu někde jinde", byl naprosto úžasný a jeho snahu zbavit se velkého králíka jsem mu věřila i dlouho poté. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Podobné hry s osudem, podvědomím a neznámem v sobě skrýají dvě úskalí: dá se za ně krásně schovat jedno velké nic (popřípadě domýšlet úplně čímkoli) a zážitek z nich výrazně ovlivňuje váš vztah k oněm věcem a vlastně i k sobě samému. Víc než kdy jindy záleží, jestli s filmem (tvůrcem) komunikujete na stejné frekvenci. Proto jsem po přečtení nejrůznějších reakcí velmi rád, že se mi do ruky dostala hned režisérská verze a já mohl film vnímat daleko víc jako psychologický příběh, zajímavě ozvláštněnou hru s osudem a ne jako děravou mozaiku, kterou bych asi tentokrát neměl chuť nijak doplňovat. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Další spojitostí s číslem 28 (počtem dní do údajného konce světa) je počet scén v režisérském sestřihu, kterých je právě 28. (hot_spot)
  • Samotný režisér Richard Kelly povedal, že jednoznačný výklad deja neexistuje. (LakiyL)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama