Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rushmore je příběhem nadaného a rebelantského teenagera Maxe Fischera (Jason Schwartzman), studenta desáté třídy elitní Rushmorské akademie. Redaktor školních novin, kapitán nebo prezident nespočetných klubů a spolků, je zároveň jedním z nejhorších studentů ve škole, nad nímž neustále visí hrozba vyhazovu. Jeho svět se otřese, když se Max zamiluje do učitelky prvního ročníku slečny Crossové (Olivia Williams) a chce na její počest postavit akvárium. O její přízeň však musí soupeřit se svým přítelem, ocelářským magnátem panem Blumem (Bill Murray), bohatým otcem jeho dvou spolužáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalšia s typických Andersonových komédií. Vo svojej najväčšej počestnosti a divnosti. Príbeh 15 ročného chlapca, ktorý píše a režíruje až priveľmi realistické hry, člena a spoluzakľadatela rôznych mimoškolských krúžkov a hlavne chlapca, ktorý sa zamiluje do profesorky. Typická schéma, lásky, priateľstva a rodiny, ktorú Anderson tak obľubuje je v tomto smere generačná a o to zábavnejšia. Každá jedna figurka pasuje do Andersonového vesmíru a pohybuje sa tam s typickou noblesnosťou - to značí, že každá jedna postava je pamätná a pre príbeh dôležitá a vôbec nezáleží že sa tam len mihne. Herecké výkony fantastické, bez jediného zaváhania, alebo chybičky. Schwartzman a Murray si doslova privlastnujú film a obidvaja predvázdajú neskutočné majstrovstvo, či už Murray to osvedčené a svojské, alebo Schwartzman to živšie a zaujímavejšie. Plus typické dialógy, ktoré sú zmysluplné aj keď pôdobia hlúpo, plus je to všetko podfarbené krásnou hudbou rokov minulých. Nakoniec ešte spomeniem skvelú roličku Luka Wilsona. Komédia, ktorá rozhodne nie najlepšia ani najzábavnejšia, ale najitneligentnejšia a najpríjemnejšia ako ostatne všetky Andersonové filmy. A Olivia Williams je naozaj kus. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako som balil učiteľku je pre mňa, ako nefanúšika Wesa Andersona jeho najlepší film. Nenudil som sa pri ňom, celkom som sa bavil a nekrútil som pri ňom nechápavo hlavou, že čo sa to na plátne preboha deje a aký to má všetko zmysel. Tieto charakteristiky platia opačne pre tie zvyšné, čo som videl. A dokázal som sa ztotožniť s hlavnou postavou, pretože by som tiež balil učiteľku, akou je Olivia Williams. ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Život je jedno velké jeviště aneb každý má svůj Rushmore. Mé první (přemilé) setkání s Andersonem plné překvapení, trefných citací pravidel každé správné gangsterky a především naprosto famózního obsazení. Bill Murray je BOREC, Schwartzman ušatec a Olivia Williams k zulíbání. Maestro? Další počin prosím! ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Rushmore je bezpochyby jednou z nejoriginálnějších romantických komedií devadesátých let. Za mořem má kultovní status, který si stále u nás Wes Anderson nevydobyl. Je zkrátka až moc divný a nekonvenční, a to není pro každého. 70 % [Druhé zhlédnutí] Wes Anderson je prostě výstřední až na půdu, na jednu stranu jsou si všechny jeho filmy neuvěřitelně podobné (klad nebo zápor?), ale stále musí být osvěžující pro jakéhokoliv unaveného filmového fanouška. Ač preferuji Hackmana s celou jeho tanenbaumovou famílií, Rushomore je tím štětcem jímž se Anderson upsal ďáblu filmové originality. Mimózní, ale vůbec ne oddechová komedie, která to právem dotáhla do slovníků. 85 % ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Anderson mě potřetí zasebou zabil. Teda mluvím o devastaci mé bránice a například o přehodnocení TOP 5 režisérů na mém profilu. Life Aquatic mě nakopl, Royal Tenenbaums přesvědčili, že se nejedná o náhodu a chronologicky nejstarší -nepočítám dvě prvotiny- počin tohoto geniálního (a zde si za slovem geniální stojím) Američana mě utvrdil v tom, že se jedná o jednoho z nejosobitějších a nejsvěžejších režisérů současné kinematografie. O ději filmu se nebudu nijak rozepisovat, jen podotknu, že tenhle film (stejně jako jeho mladší bráchové) je pro mě příkladem dokonalé spolupráce všech složek nutných pro vznik filmu. Scénář, herecké výkony (Murray zde vytváří svůj looserovský prototyp), originalita, hudba (ten soundtrack!) a hlavně TO KOUZLO!!! Wesi, jsi KING! 100% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (17)

  • Wes Anderson pôvodne zamýšľal, že hudobný doprovod k filmu by tvorili iba piesne skupiny The Kinks. (m.a.t.o.)
  • Brian Cox bol do úlohy Dr. Guggenheima obsadený vďaka hereckému výkonu, ktorý predviedol v snímke Manhunter (1986). (m.a.t.o.)
  • O úlohu Maxa Fischera (Jason Schwartzman) sa uchádzalo vyše 1 800 teenagerov z USA, Kanady a Veľkej Británie. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno