Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

claudel 

všechny recenze uživatele

Během filmu jsem přemítal, zda to tvůrci myslí vážně nebo je to nějaká ujetá černá komedie, až postupně mi docházelo, že se jedná o nemilosrdnou kritiku americké společnosti a především jednoho jejího rysu - lhostejnosti. Peníze, krásné domy v krásných čtvrtích, luxus, nic z toho však nemůže zajistit příjemné dospívání, podporu rodiny a silné zážitky. V okamžiku, kdy se něco pokazí, se lidem začnou otvírat oči...Film napěchovaný známými hereckými tvářemi, jimž vévodí sympatický Jamie Bell. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"V žiadnom prípade vás neobviňujem s Troyovej smrti..." Že si film konečne pustím ma presvedčilo hlavne prirovnanie niektorých užívateľov k filmu Americká krása. Skutočne to v niektorých momentoch tento film pripomína. Je však o niečom inom. Bell hrá veľmi dobre a nestačil som sa čudovať koľko známych tvárí hraje vo vedľajších úlohách, pretože pred zhliadnutím som okrem Bella zvyšok obsadenia bližšie neskúmal. K úplnej spokojnosti tomu chýba dosť, ale základ je dobrý. Vadilo mi rozprávanie s obesencom, zbytočne animované-komiksové momenty, hlavný záporák a nepresvedčivý teatrálny výstup s vypichnutým okom...Nie je to film bez chýb, asi každý tu nájde niečo, čo mu veľmi nesedí, ale na druhej strane som našiel i niekoľko zaujímavých a magických momentov a celkovo ma svojím netradičným spracovaním prekvapil. 70%. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taká príliš prvoplánová kritika života v satelitnom mestečku. Mládež sa nudí a tak vymýšľajú somariny. Rodičia ich prehliadajú, nerozumejú im a pomaly ale isto im už úplne jebe. Problémom je, že film vôbec nejde do hĺbky a všetky postavy sú len prehnane štylizované figúrky. Ale nie dostatočne, aby to bola aspoň poriadna komédia. Takže to skvelé hviezdne obsadenie vychádza nazmar. Jediná fakt silná vydarená scéna je rozhovor na pohrebe medzi hlavným hrdinom a matkou jeho zosnulého kamaráta. Keby bol takýto vydarený celý film, tak to mohla byť pecka. Takto je to len zaujímavá, občas trochu zábavná a miestami smutná jednohubka. 6/10. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

65% Podivný mix mezi Zoufalými manželkami, teenagerským hororem a nezávislým filozofickým dílkem. Film je chvíli vážný, chvíli sarkastický, chvíli šílený, úplně mi ta žánrová nejednoznačnost nesedla, ale na druhou stranu jsem se nenudil a v pohodě to dokoukal až do vysmátého/dramatického konce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zápletka je zdánlivě prostá. V americkém sanatoriu pro duševně choré, jenž je novátorsky umístěné do přirozeného prostředí maloměsta o půdorysu učenlivého mořského savce, se hlavní pan magistr rozdávající medikamenty k potlačení mentálních poruch znenadání rozhodne pro provaz. Mladí pacienti začnou trpět abstinenčními příznaky, starší generaci už není pomoci dávno. V rámci úsporných opatření se navrhuji vrátit k polstrovaným celám.. Satirický přelet nad delfíním hnízdem, kde jsou negativní důsledky současného konzumního životního stylu (egoismus, liberální výchova, pokrytecký zájem o druhé) úmyslně vyhnány do extrému a to prostřednictvím zcela neadekvátních reakcí na okolní dění. Fajn. Jenže člověk celou dobu čeká, co se z toho vyvine, jaké převratné poselství, či překvapivý závěr mu bude nabídnut a ono krom skvěle hrajícího J.Bella nepřijde nic. Pokud si chtěl tento mix Americké krásy, Donnieho bacha na letecké motory Darka, Zoufalých manželek a Skandálu v katolické škole posvítit na svět mezilidské komunikace postupně pohlcovaný nicotou, měl si zvolit originálnější cestu a hlavně silnější nosný příběh. A teď mě omluvte, odcházím s dětmi do delfinária. Dostal jsem totiž volňásky na Fiennese skákavého a jen blázen by si nechal ujít tleskání ploutvemi a skoky skrz obruč odměnou za tři sledě v podání tohoto renomované britského performera.. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo převážně ve Valencii, Los Angeles a kalifornské Santa Claritě. (Terva)
  • Film získal Cenu diváků pro nejlepší film na Filmovém festivalu v Moskvě. (Terva)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2005 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno