Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

Shit 

všechny recenze uživatele

tak tohle se mi nadočekávání líbilo. Sice jsem věděl že to je dobře hodnocený, ale takovýhle typy filmů mě moc neberou a taky to tak ze začátku vypadalo, že tu bude kvalitní film, ale rozhodně nic co by si 5* zasloužilo a to jsem si myslel první polovinu filmu kdy se tam moc neděje a je to takový pomalý a tak trochu o ničem, jenže to se jenom připravovala cestička k naprosto skvělý druhý polovině, kde je spousta emocí a ty se pořád stupňují, až to vyvrcholí naprosto skvěle vygradovaným koncem, to mě úplně dostalo, stejně tak musim uznat, že Don Cheadle je tady prostě úžasnej, bez něj by to tak dobrý asi nebylo a celej film by dokázal bez problému utáhnout sám. Ale to naštěstí nemusel, film disponuje ještě spoustou scén, při kterých zůstanete jen němě zírat. A všechno to je ještě podpořený faktem, že je to podle skutečné události. Terry George odvedl skvělou práci ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

I když jsem jen nepatrným článkem CSFD-rodiny, pokusím se uvést pět nešvarů téhle makabrózní podívané. 1, Film nechtěně připomíná geniální Dogville, a to kulisovým vzezřením. V Dogville to byl záměr, zde to záměr nebyl. Plká se tu o sto šest, ale samotný konflikt rámují papundeklové záběry, které mají blíže k prázdninové pohlednici z Rwandy než k dokumentaristickému obrazu neprodyšného afrického pekla. 2, Veškerý ideje jsou zde zúženy na rodinu hoteliéra. Trochu přehnaný minimalismus, uvážíme-li, že ve Rwandě zařvalo přes milion lidí. 3, Rebelové vyměňují zajatce za chlast a peníze, nejsou ani fanatičtí, ani chladnokrevně intrikářští, klauni to jsou. Filmaři nám zjevně zlenivěli. Místo řádného komparsu naverbovali pár maníků z basketbalového kurtu. 4, Tohle všechno přizdobuje herecká šaškovitost - dvě nominace na Oscara budiž mystériem - a šumařská režie. 5, Takhle to v 90. letech ve Rwandě skutečně neprobíhalo. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Velmi obyčejně natočený, ale zato silný, humánní a vypjatý snímek, kterému se podařilo popsat jednu z nejsmutnějších kapitol lidských dějin (ano, nejen 20. století!), aniž by se opíral o berličku extrémní brutality a sentimentu. Don Cheadle a mnozí další zaslouží hlubokou poklonu! P.S. - Každému koho toto tragické téma zaujalo, doporučuji knihu "Inyenzi neboli šváby" od jedné z přímých účastnic genocidy, která sama přišla o celou svou rodinu... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tvorcovia nemali gule viac tlačiť na pílu. Viem si predstaviť, ako by ten film fungoval a ako by dvíhal z kresla, keby ho natočil napr. Fernando Meirelles. Ten by nás vrhol do skutočného pekla mnohomiliónovej genocídy. V tomto podaní je to len akože angažovaná, ale v podstate pohodová hollywoodska limonáda, vedľa ktorej je aj Krvavý diamant drásavé svedectvo o skutočnej krutosti Afriky. Umiestnenie v prvej stovke najlepších filmov tu na čsfd? C´mon!!! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Snímky jako Hotel Rwanda (a podobně třeba Schindlerův seznam, i když to srovnávání není nejšťastnější) nejdou hodnotit pouze jako filmy a vlastně se těžce hodnotí vůbec. Člověk se zkrátka nemůže oprostit od toho, že jde o události, které se opravdu staly, a hodnotit jen jednotlivé složky filmu nebo film sám o sobě. Ale kdybych se o to měl pokusit, vyšel by i tak Hotel Rwanda jako nadprůměrný snímek, který nezneužívá tématu k citovému vydírání a snaží se udržet odstup a líčit postavy i události co možná nejpřirozeněji. A za to si tvůrci zaslouží uznání... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Postava kanadského peacemakera je inspirována polským majorem Stefanem Stecem. Ten se zúčastnil premiéry filmu v Haagu, po které utrpěl postraumatický stres, jemuž i přes snahu lékařů 29. září 2005 podlehl. (PavelSm)
  • Napsat první koncept scénáře trvalo celý rok. (Zdroj: ČSFD)
  • Kniha "Obyčejný muž", popisující hrůzné zážitky z genocidy i obyčejný život Paula Rusesabaginy než k ní došlo, vyšla až celé dva roky po uvedení snímku do kin. (Candice)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama