Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mějte mě za pokrytce, ale čím dál víc mi připadá, že filmů na téma "mé osudy v komunistických lágrech padesátých let" už bylo až až. Je pravda, že zapomínat bychom neměli, ale všechno Nikolaevem servírované už jsme viděli v jiných filmech, a tak považuji Kousek nebe za kousek zcela zbytečný. Nemůžu se zbavit dojmu, že buďto se Luboš dostal opravdu na nejhorší místo v nejhorší možnou dobu celé ČS historie, anebo opět tahá někdo někoho za vlasy. Romantická linka je stejně trapná jako ochočování rotvaljera, co tu zbyl ještě po Háchovi. Čmaňa poprvé bez kníru. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jaa neviem .. chybala mi v tom filme dramatičnosť ... take umele hranie sa na zlych eštebackych dozorcov a dobrych nespravodlivo odsudenych väzňov. Prva tretina filmu bola uplne o ničom, až ked mladeh o prelozili k zednickovi a landovskemu sa to zacalo troska tvarit na film. Ale ta BRAMACOVA strecha a výhlad z väznice na televiznu vežu v paetdesiatom druhom roku ma nasral . Nehovoriac o autobuse SKODA, ktory sa oficialne zaviedol niekedy zaciatkom alebo az v polovičke sesťdesiatych rokov. No a "techtle mechtle" s prešmynkovanou Pauhofovou ( do kelu to naozaj mali väzenkyne take pekne tvaričky bez šmuhy a s trbliertavym pudrom na nose ???? ) ... Len s uctou k dobe co mala byt stvarnena v tomto filme davam mu slabe tri body ... do kina bych na to nesiel .. staci aj to video co visi kdesi na yutube :( ()

Reklama

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Neznášam súčasnú českú kinematografiu (týmto zdravím Supa). 90% českých filmov je zúfalo nevtipných, scenáre sú plné pátosu a demencie, "hořkosladké" rádoby-dojímavé filmy ma nechávajú chladným, prípadne neúnosne ospalým. O to viac ma prekvapil malý a takmer nezávislý film Kousek Nebe. Nesnaží sa riešiť nejaké zložité vzťahy desiatich ľudí za pomoci filozofických kecov a intelektuálnych rozímaní (Štěstí), ale ide si svojou cestou príbehu maličkej lásky dvoch ľudí uzavretých v špinavých celách jednej českej väznice. Je to možno odvážne tvrdenie, ale pre mňa je Kousek Nebe taký maličký Shawshank. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchý dejový rámec, ktorý by pokojne stačil aj na krátky film. Pointa bola síce fajn, ale na môj vkus bol celý film dosť natiahnutý a mal príliš veľa hluchých fáz. Väzenská atmosféra bola vystihnutá dobre, aj hlavný predstavitelia boli celkovo sympatický, len po scenáristickej a dialógovej stránke mi to prišlo dosť strohé. Ale aspoň na tie 2* to bolo (keby tam bolo viac drámy, tak aj na 3*) ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, jak Kousek nebe má malý divácký ohlas i přesto, že recenze byly vesměs v kladném duchu. V kině nás bylo deset a tady to taky s počtem hodnotících není moc slavné. A přitom se jedná o hezký příběh, který je zručně natočený. Film o přátelství, lásce a naději, který v divákovi zanechá příjemný pocit. Pár úsměvných momentů, které jsou velmi decentně a vkusně vloženy a nedělají z filmu žádnou trapnou taškařici. Trochu pokulhává hudba. Herci jsou dobří, ale hlavní představitel mi přišel poněkud nevýrazný. Víc mě zaujali ve vedlejších rolích Petr Forman, Pavel Zedníček a Josef Somr. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama