Reklama

Reklama

Obsahy(1)

THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)

(více)

Recenze (75)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je věčná škoda že tenhle pilot u publika neprošel, protože jde o dost možná vůbec nejlepší epizodu TOS. Pochopitelně, Kirk je jenom jeden, Scotty by mi chyběl, stejně tak Kostra a Čekov, ale stejně se nemůžu ubránit pocitu, že tady byla promrhaná obrovská kvalita. The Cage má zkrátka hodně do sebe. Ať už zápletku nutící k přemýšlení, zajímavé postavy - žena ve velitelském křesle je vážně lahůdka, zcela odlišnou a mnohem racionálnější psychologii, nebo samotnou Enterprise, která je sice podobná té staré známé 1071, ale ne zcela totožná. Filmová studia ovšem ctí zásadu vox populi vox dei, a historie se ubírala jiným směrem. I tak pro mě zůstává Klec jediným nerealizovaným pilotem který jsem si zamiloval, přestože jsem ho viděl až po oblíbení následného seriálu. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Klasický, hodně naivní (ale to s tím souvisí) pilotní film k jednomu z nejslavnějších seriálů všech dob. Zajímavý nápad se vzpomínkami a fůra dalších na dnešní dobu trochu směšných nápadů (jakýsi barbarský válečník apod.). Ale pořád je to sci-fi klasika a jeden z úhelných kamenů televizní vědecké fantastiky. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Pilotný diel ku kultovému seriálu nebol tak katastrofický ako som čakal. Samozrejme, ak by som vôbec nepoznal toto univerzum, je otázne ako by som k nemu pristupoval. Predsa len, mnohí diváci pociťujú skôr nostalgiu a úctu ako nejakú potrebu triezvo kritizovať. Každopádne čaro blikajúcich kontroliek, lacných kulís, hrdinských replík sa nevytratilo ani po rokoch, aj keď je nutné priznať, že ide najmä o subjektívny dojem fanúšika. 80% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

´ještě včera bych byl přísahal, že místo kapitána "Pípající krabicoidní vozík" Pikea se tu už proháněl James T. Kirk, ale to dokazuje jen to, že se pomalu blíží čas, kdy bude nutné velké Star Trekovké opakování, už jen proto, že tenhle pilot, který byl odvysílán až roky po té, co byl vyroben má jeden velký klad - je chytrý, v žádném případě není filosofický, k čemuž se okolní diváctvo snaží přesvědčit někteří zmagoření trekies pod vlivem zelených houbiček, ale je chytrý, ve své podstatě natolik, že by jeho základní princip mohl s určitou dávkou změn (například s eliminací všudypřítomného polystyrenu) bez problémů fungovat i teď (o kolika scifi z šedesátých let by se to dalo říct?). Úctyhodný počátek jednoho velkého kultu, ve kterém ještě pan Spock nepůsobí jako parodie sebe sama. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

zajímavý námět, odvážný pilot. The Orville vzdal pilotu tribut zopakováním námětu (v hrubých rysech) hned ve své druhé epizodě. EDIT: po rozkoukání TOS s01 doporučuju se na tenhle díl NEDÍVAT, minimálně ne před zkouknutím dvoudílu The Menagerie 1+2, v němž je příběh v rozsáhlém "sestřihu" převyprávěn znovu jako příběh v příběhu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Existují dvě verze tohoto dílu. První, původní barevná 35mm a druhá, rozšířená o komentář Gena Roddenberryho a s použitím několika scén v černobílém 16mm filmu. (Doctorow)
  • V tomto pilotním filmu se objevuje termín hyperpohon, v originále „hyperdrive“, který byl později nahrazen známým termínem warp pohon. Hyperpohon následně proslavily filmy ze série Star Wars. (mirliflore)

Reklama

Reklama