Star Trek: Klec (TV film)
Star Trek: The Cage
Sci-Fi / Dobrodružný
USA, 1966, 64 min
Robert ButlerObsah
THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)
KarelR
Spoustu papundeklových kulis a zoufalou akci tu vyvažuje zajímavý příběh a Hunterovo charisma, takže to jako svoje první setkání se starým Trekem hodnotím nadmíru pozitivně.(18.11.2008)
EdaS
Úplně první díl Star Treku má opravdu slušný příběh a pro laciné kulisy ve starých sci-fi mám slabost, takže spokojenost.(1.5.2009)
Hellboy
Zajímavý nápad pohřbený zpracováním. Nedivím se, že tenhle pilot byl zamítnutý a (jestli to dobře chápu) tak byl odvysílán až v roce 1987 jako náhražka při stávce scenáristů. Z tohoto filmu do původní série zůstal pouze Spock a i ten málem ne. No a kapitán Pike mi nevadil, klidně bych si ho dovedl představit na místě Kirka. Takže 3*** hlavně za historický význam, než za skutečné kvality filmu.(27.4.2009)
gr8 escape
V zásadě klasická sympatická papundeklovka, která je nejen strašně naivní, ale také logicky strašně děravá. Logika se tomuto dílu kapičku vyhla..(22.6.2009)
Dan9K
Povedený pilot se zajímavou zápletkou (tehdy jistě dost originální), ve které je vám skoro i jedno, že i když se podíváte na všemožná místa světa, nevystrčíte ani půlku nožky z papundeklového studia. Těšil jsem se na mladého Spocka, ale první housle tady hrál Hunter alias Pike a je škoda, že se tenhle kapitán už pak v dalších dílech neobjevil, až tedy nečekaně po dlouhých 43 letech...(20.4.2008)
kinej
Pilotní díl Star Treku je asi hlavně pro ty nějvěrnější fanoušky, neutrálnímu divákovi nemá The Cage moc co nabídnout. Největším problémem je, že film působí strašně lacině. Všechny kulisy a kostýmy jako by byly vyhrabány ze skladišť filmových ateliérů po tom co si své již odsloužily v jiných filmech. Navíc mentální kamufláž není zrovna nejatraktivnjěším tématem. Cítím z toho snahu ukazovat co nejvíce sci-fi, za použití těch nejlacinějších prostředků Na druhou stranu je celé to zpracování poměrně roztomile naviní.(17.5.2010)
Nin
Upřímně řečeno se mi zdá tento pilot lepší než všechny díly Star treku z první řady... (9/10)(13.6.2006)
Fingon
Pokud si odmyslím primitivní kulisy (a Spocka, který ještě musí dozrát), není to vůbec špatné - femme fatale, mimozemšťané s tak velkými mozky, že to vypadá, jako by jim na hlavě rostla druhá prdel... trocha psychologie, psychoanalýzy a nejrůznějších settingů...(23.10.2008)
stilgar1
Star trekovský pilot, v němž jedinou postavou, která bude tvořit základní (a velmi známou) posádku Enterprise, je právě Spock. Příběhově velmi kvalitní, ovšem ještě ne tak dokonalé, jako následující díly.(19.8.2009)
jonyyy
Řekl bych, že na starý Star Trek nadprůměrný díl. Dojem možná trochu kazí papírovo-igelitové kulisy. Jinak zbytek ani nepůsobí moc kýčovitě, jak bývá u mnohých epizod ST zvykem. Spokojenost. 70%(7.1.2011)
Kryton
Skvělý pilot, který byl poté rozdělen na dvojdíl pokud se nepletu. Začátek skvělé sagy a univerza. Nestrácí kouzlo ani po letech.(1.5.2009)
Mystery13
Úplně první Star Trek, jaký se kdy na televizních obrazovkách objevil, překypuje vynikající atmosférou starých béčkových sci-fi ze šedesátých let. Typické pro tuto dobu byly kulisy a také laciné efekty, ne ty vysokorozpočtové, jako je to dnes. Dodnes si tyto snímky uchovaly své kouzlo a i přes slabší příběh prvního dílu si jistě zaslouží velké uznání. Celý seriál vysílaný v letech 1966-1969 se nese ve stejném duchu jako tato epizoda, což je logické. Jen ústřední postavou je zde kapitán Pike a ne pozdější Kirk. Na tyhle filmy si potrpím!(28.7.2011)
honajz
Ani se nedivím, že tenhle pilot diváci poprvé uviděli až po dvaceti letech jako raritu. Chybí tomu totiž veškeré startrekovské atributy, i když příběh samotný má určitý potenciál výpovědi. Ale premisy jsou žel tak vágně nahozené, že netušíme, oč vlastně těm podzemšťankám skutečně jde, a možná to netuší ani ony samy.(21.2.2012)
MartinezZ
Díky zdejším žalozpěvům nad kulisami jsem čekal něco mnohem horšího. Naopak na první "pižama" a "župany" a na rok '66 skutečně nadprůměrný díl. A i na kapitána modroočka by se nakonec dalo zvyknout. Stejně jako na pobočníka :) ~~~ PS: Piku, tak která by byla Evou?(16.9.2011)
Praxis
Jsem sice trekkie, ale pilotní díl TOSky, stejně jako TOSka celá mě nikdy nechytily a nezaujaly...(30.3.2009)
Terva
http://v3.startrek.cz/dily.php3?y=1 Pike: "Každá klec má východ, a já ho najdu!"(25.4.2011)
Mr.Hawkeye
Kapitán Pike a "huňatý" Spock.... docela zajímavé(20.6.2010)
PanCitron
Pípátka, blikátka, papundekl. Prostě skvělé. A především jsem se hodně bavil, což se mi u Pilotů často nestává.(16.10.2008)
SoolenJV
Klasický, hodně naivní (ale to s tím souvisí) pilotní film k jednomu z nejslavnějších seriálů všech dob. Zajímavý nápad se vzpomínkami a fůra dalších na dnešní dobu trochu směšných nápadů (jakýsi barbarský válečník apod.). Ale pořád je to sci-fi klasika a jeden z úhelných kamenů televizní vědecké fantastiky.(14.6.2009)
corpsy
Pilot k najznámejšiemu a najslávnejšiemu sci-fi seriálu všetkých čias. No bez kpt. Kirka.(21.3.2011)
Související
- Star Trek: Enterprise (TV seriál) (2001)
- Star Trek Enterprise - Setkání u Broken Bow (TV film) (2001)
- Star Trek: Voyager (TV seriál) (1995)
- Star Trek: Voyager - Ochránce (TV film) (1995)
- Star Trek: Nová generace - Všechno dobré... (TV film) (1994)
- Star Trek: Hluboký Vesmír Devět (TV seriál) (1993)
- Star Trek: Hluboký vesmír devět - Vyslanec (TV film) (1993)
- Star Trek: Nová generace (TV seriál) (1987)
- Star Trek: Nová generace - Střetnutí na Farpointu (TV film) (1987)
- Star Trek (TV seriál) (1973)
- Star Trek: Kam se dosud člověk nevydal (TV film) (1966)
- Star Trek (TV seriál) (1966)