Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (256)

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Stále dokážu sledovat původní série s nadšením, protože má nedosažitené kvality a když někdo řekně, že je prostě starý, tak to nechápu a neberu jako argument. Poprvé a naposledy se podařilo sestavit posádku, která je doslova nezapomenutelná, díky výborným charakterům postav - horlivý Kirk, rozpolcený vulkánec Spock, lidový doktor McCoy, krásná Uhura, mistr Scotty, věrný Čechov a klidný Sulu. Jednotlivé díly, které se svým dějem na první pohled hodně podobají, mají nějakou myšlenku či hlubší smysl či poučení. Star Trek TOS jednoduše dokázal odstartovat zájem o sci-fi. Takže za to, že mi otevřel cestu k tomuto žánru, musím dát 100%! ()

higuain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tímhle to všechno začalo. Star Trek: The Original Series je z dnešního pohledu třeba brát s rezervou, protože zub času se na něm samozřejmě podepsal. Některý epizody se okem dnešního diváka jeví skoro až komicky, a to nejen svou vizuální stránkou, ale mnohdy i zápletkami. Nicméně je zde i řada epizod, které naopak dost příjemně překvapí některými svými myšlenkami nebo zpracováním. A pokud nežijete v jeskyni a nějakým nedopatřením vás minulo cokoliv s názvem Star Wars, tak rovněž uvidíte, že Lucas se zde inspiroval nejedním nápadem. Dávám 3*, protože těch průměrných epizod bylo přece jen o něco víc, než těch opravdu povedených, a taky proto, že striktně epizodní charakter seriálu dost omezil možnosti na nějaký ucelenější příběh nebo vývoj postav, ani jedno z toho zde prakticky neexistuje. 65%. ()

Reklama

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Jistý čas jsem Star Trek opravdu nesnášel a upředňostnoval Star Wars... "TNG" a ostatní seriály (DS9, VOY, ENTERPRISE) jsou sice pro mě i nadále pasé, nicméně "TOS" dokážu ocenit... Ano, kulisy jsou papundeklové, akce pofidérní a herecké výkony vesměs průměrné, nicméně seriál má alespoň nějakou myšlenku... Mimozemské rasy sice (co se vzhledu týče) trpí na úkor nizkého rozpočtu a co se charakterů týče, jsou vyobrzaeny poněkud „jednotvárně" (logičtí vuklánci, primitivní klingoni), nicméně oproti Star Wars mají charaktery jednotlivých ras alespoň nějakou hloubku a lze v nich spatřit jistou paraelu k aktuálním událostem (i po letech mají dobrodružství hrdinů co říct a lze je přirovnat k aktuálním děním)... I jednitlivé Star Trek filmy (I až X) jsou vesměs průměrné, mnohdy i nekoukatelné, avšak čím jsem starší, tím víc jim přicházím na chuť a mohu říci, že oproti komerčním blockbusterům Star Wars (kde akorát tak recyklují telenovelové propletence „Já jsem tvůj otec," osud Rey či Hvězdu smrti jedna, dvě a "starkiller" z epizody VII, osmičku si snad radši ani nepamatuju) nabízí Star Trek s každým dílem jiný motiv a nepůsobí tak monotónně... Ten kultovní status zcela chápu a stejně jako ostatní cítím sympatie k hlavním hrdinům (Kirk - v té době sexy a přitažlivý Shatner - Spock, McCoy či Uhura, kterou navzodry své sexuální orientaci mohou označit za vskutku éterické stvoření)... Star Trek J. J. Abramse měl nakročeno k tomu, aby překonal tento kult, a to hlavně díky hereckému obsazení (Pine, Saladana, Quinto) avšak zcela to dojebal díky vizuálu a celkovému vyznění příběhu, který přepracoval v komerční píč***nu, na kterou jsou současní diváci zvyklí... Neříkám že "TOS" patří k největším svkostům kinematografie, nicméně i po letech má tento seriál co říct a při balení cigaret jde o ideální kulisu... Dokonce tak ideální, že kolikrát zapomenu i "balit" a jen si přeji, abych se přenesl do šdesátek a ocitl se ve svalnatách pažích kapitána "Kérka" :) ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Docela slušná zábava pro trekies, ale jako samostatný seriál... no, víte, vypadá to jako by flotila měla jenom jednu loď a na ní tři chytrý chlápky: Kirka, Spocka a dokrora (+ prakticky v každém dílu desátníka Postradatelného, který se obětuje pro dobrou věc). Navíc v každém díle je dramaticky ohrožen život jednoho z hlavní trojky. Dobře, jsou to šedesátá léta, ale neříkejte, že už tehdy existovalo tolik "nováků". ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Základní pilíř žánru a tak se na to musí koukat. Nakonec ale stejně ty triky a efekty přijdou roztomilé, že je prakticky nemožné si to neoblíbit. Tomuto seriálu také napomáhá poctivě zvládnutá dramatičnost jednotlivého dílu. I když pravda, někdy je to tak patetické, že mám co dělat, abych udržel zrak. A mnohé příhody vesmírného korábu končí stejně, ale budiž. A když pominu, že 99% padouchů z celého širého vesmíru jsou vždy humanoidi nebo alespoň nějaké snové vize humanoidů, což mi přijde jako kravina, pořád je to pro mě skvělá hodinovka vesmírného dobrodružství s oblíbenými klasickými hrdiny. ()

Galerie (483)

Zajímavosti (346)

  • Epizódy boli vyrobené v inom poradí, než boli pôvodne vysielané. Epizóda "And the Children Shall Lead" bola vysielaná ako štvrtá, preto je niekedy označená ako S03E04. (koba)
  • Hvězdné datum bylo původně vymyšleno, aby seriál nebyl spojován s žádným stoletím a vyhnulo se diskuzím, jestli se v té době mohlo dospět k té či oné technologii. Mnohem později, až byl vysílán seriál Star Trek: Nová generace (od r. 1987), bylo dopočítáno a stanoveno, že se původní seriál odehrává v letech 2265-9. (mirliflore)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama