Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (194)

Nonna 

všechny recenze uživatele

Nedovedu pochopit, proč je právě tato pohádka tak bodově podhodnocená. Mám ji ráda od prvního shlédnutí a to už od úplného začátku - titulky podbarvené vyprávěním starého dědy (Josef Kemr) uhlíře o tom, jak se rodí drak, doprovázené roztomilou animací si pokaždé vychutnám. Pohádka je natočená v nádherném prostředí, herecky skvěle obsazena (až na poněkud dřevěnou princeznu), je v ní spousta inteligentního vtipu a průpovídek a nenudí. Králem všech postav je zde jednoznačně představitel krále, Jiří Císler. Dostal obrovský prostor pro své kreace a ten využil. Je panovačně rozmarný, hašteřivý, netrpělivý, ale v jádru dobrák. Jeho komentář na tetičku, kterou si odnesl drak :"Áále, stejně si tu starou větev nikdo nechtěl vzít", mně vždy dostane. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Typ pohádky, které mne příliš neoslovují pro svoji příli¨šnou užvaněnost. Jiří Císler v roli krále neustále mele a mele rádoby vtipné monology a v podstatě ze sebe dělá blba. (Na rozdíl například od mile hloupoučkého a naivního krále v pohádce o princezně se zlatou hvězdou, kde má podobná role úplně jiné vyznění). Ani ostatní postavy mne nenadchly, především princezna(Beránková) a princ (Šťastný) působily až tragicky toporně. ()

Reklama

kratina 

všechny recenze uživatele

Copak drakovi Mrakovi, tomu taky, ale pusu na čenich bych nejradši dal Ivance Andrlové (mlask!). Aneb těžký život draka dobráka, hvězdopravec, co má příšernou tlamu (jako ten drak) a korunovace uhlíře Patočky na krále z čiré vyčůranosti králem Janem, u jehož některých replik jsem pana Císlera podezíral, že je neměl ve scénáři, ale přidal si je tam sám, holomek! :-) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Až na draka, který sem zabloudil z nějaké televizní taškařice Studia Kamarád, je to vydařená pohádka, jedna z těch, které pobaví bez ohledu na počet repríz. Veselá pohodovka se skvělým králem Císlerem hláškujícím jak o život, a nezapomenutelnou uhlířskou rodinou Kemr-Kvietik-Andrlová, která nečekaně ke království přišla. Milé, vtipné, pohodotvorné. ()

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Jakmile se při pohádce směju, pohádka zaručuje kvalitu. Jiří Císler tomu fakt dodal šmrnc, nedovedu si představit za krále nikoho jiného. A Pepa Kemr? tak ten mu bravúrně sekundoval. Je to jedna z mála koukatelných pohádek, které se točily, když jsme to ještě uměli. Myslím, že tři hvězdy je sakra málo. A když někdo napíše, že je to pouze podprůměrná pohádka, ať se, prosím, zamyslí nad všemi těmi abstraktními chladnými, kolikrát hororovými počiny, co natočila za svou éru Česká televize, na které jsme se jako děti museli dívat a dodnes je pořád pouští. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)
  • Ve scénách, které se odehrávají v ložnici krále, jsou za oknem vidět projíždějící auta. (ossa)
  • Scenáristka této pohádky Markéta Zinnerová napsala také scénář k pohádce Pohádka o drakovi (1972). Nejspíše proto najdeme v obou pohádkách některé zcela stejné věty a dialogy, např.: „Zpíváš taky o lásce?“, „O lásce nejraději,“ nebo „Tolik dobytka přišlo vniveč?“ (a-ja)

Reklama

Reklama