Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu lahůdka!Film jsem si doslova zamiloval hned po prvním shlédnutí,od té doby jsem ho viděl už mnohokrát a pořád si drží svoje kouzlo.Nejen,že jde o výborný thriller,ale zároveň ukazuje životní podmínky v Sovětském svazu,což bylo místo,které bych opravdu nerad navštívil,ale mám rád filmy z tohoto prostředí(Unaveni sluncem,Východ-západ).Stephen Rea zahrál totálně přepracovaného šéfa vyšetřovatelů skvěle,ale všechny zastínil Donald Sutherland,na kterém bylo vidět,že ho role fakticky baví.Jeffrey DeMunn se ovšem také nedal zahanbit a v roli Čikatyla byl až odporně přesvědčivý.Za tuhle parádu bych nemohl hodnotit jinak než 5*. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Citizen X má jednu pro někoho možná nepodstatnou, ale pro mě zásadní vadu - že ho točili Američani a ne Rusové nebo Ukrajinci. Protože on se strašně moc snažil být věrně ruský, respektive ukrajinský... vlastně sovětský, ale jaksi se mu to moc nepovedlo. K věrohodnému vykreslení sovětské reality nestačí totiž jen omšelé maďarské kulisy a toporný přízvuk amerických (a pochopitelně i maďarských) herců. A právě ona do očí bijící nevěrohodnost v chování většiny postav na mě působila hodně rušivě. K tomu nenápaditý, jednotvárný až nudný scénář, banální dialogy, vydatná porce nízkého pathosu, několik otravných klišé (třeba hloupí nadřízení kontra chytří podřízení), hnusná podbízivá hudba, nepohledné televizní zpracování, no a výsledkem je zcela průměrný a tuctový kriminální film, jehož jedinou polehčující okolností je fakt, že je pětadevadesátý ročník. Jak si vzpomínám, článek o sériovém vrahovi a kanibalovi Čikatilovi, který jsem před dávnými věky četl myslím že ve 100+1, ve mně zanechal mnohem silnější vzpomínku, než ve mně zanechá tenhle sterilní pokus o jeho filmové zpracování. Oproti Evilenkovi nuda k uzoufání, sice žádný velký průser, ale ani žádná velká sláva. Slabé tři. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výborný americký film, který komunistické období i všednodennost té doby nelíčí černobíle, ale naopak zasvěceně a zřejmě minimálně upravuje skutečnost. Jsou velmi vzácné okamžiky, kdy i trest smrti má své oprávnění. Je zajímavé, že nejúspěšnější se americká kinematografie zdá být právě tehdy, když důsledně vychází ze skutečnosti. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo byl se svými 53 oběťmi dlouhou dobu nejplodnějším sériovým vrahem v historii Ruska. Až na začátku 21. století ho ,,překonal" Alexandr Pičuškin. Ten má mít na svědomí až 62 lidských životů... (Petulka88)
  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)

Reklama

Reklama