Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 2

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 076)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Hellboy II : Zklamání roku. Skutečně nic, než zklamání,a to ze dvou důvodů: 1)Hellboy má obrovský potenciál a 2)del Toro má obrovský potenciál. Kde ho utopil, není zřejmé, asi v těch penězích, které mu producenti přiklepli. Přitom to byl tak slibný projekt : del Toro už měl z geniálních comicsových knih propracovaný svět se svou mytologií zaplněný úžasnými a barvitými postavami, které tentokrát ještě doplnil zábavný Němčour Krauss a z prvního filmu už měl také pořádný základ, na kterém se dalo stavět. Jenže když první díl občas tápal, tak to bylo omluvitelné právě tím, že je první - u druhého dílu už to není omluvitelné ničím! Začátek filmu - fotka skupiny vojáků s malým Hellboyem z roku 1944 - obsahuje snad jediný doslovný odkaz na comics, příjemné mrknutí na čtenáře, pak už se ale ve scénáři vydal del Toro vlastní cestou. Což je bohužel jen na škodu. Je to podivná směs, načrtává spousty věcí, ale máloco dotáhne do konce. Spousta nápadů je moc hezkých i originálních, ale v podstatě je neuvěřitelně banální, koho chce dneska ohromit tím, že lidé udržuje křehké příměří s tajným podezmním světem? Vždyť to je největší klišé! V komediálních pasážích vše funguje, jak má (sledování televize, Abe a Hellboy pijí pivo), stejně tak když jde o akci (souboj s trollem). Jeden z největších trumfů filmu je pestrost a představivost (Smrt, Krauss). Problém je, že ve všech vážných scénách naprosto selhává (lákání na "temnou" stranu). Závěrem několik náhodných postřehů: Hned na začátku, ve scéně v aukční síni byl Zubničkami sežrán jeden (nebo dva?) agent BPRD a nikdo se nad tim ani na vteřinu nepozastavil! Byl jsem jediný, komu Hellboyův souboj s Elementálem připomněl lov na Lesního boha z Princezny Mononoke? Vím že ne. Vchod do úkrytu Zlaté armády byl fakt tajnej jako noha. Tady chtěl zas jen někdo předvést, že má velkej rozpočet. Konec souboje hlavních protivníků musel být každému jasný od začátku, ne? Proč agenti na konci sekli s prací? A na tisícihlavé armády jsem fakt alergickej... Celkově tedy ještě jednou - obrovské zklamání. To, proč se režisér/scénárista víc nedržel předlohy, na jednu stranu (po úspěchu Faunova Labyrintu) chápu, ale touto cestou to skutečně nejde. Protože tohle se del Torovi rozpadlo v rukou. Pevně věřím, že v případném dalším pokračování se objeví víc atmosféry z dokonalých Mignolových knih. 75% ale ani o chlup víc. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Filmový teoretik Paul Ramaeker přišel s teorií, že druhé díly komiksových adaptací jsou vždy lepší než jejich předchůdci, protože se režisér musí osvědčit u studií, diváků a kritků, franchise musí být ustanovena jako franchise a dvojky jsou vždy osobnější._____ HELLBOY 2: ZLATÁ ARMÁDA nás znovu zavádí do reálného světa lidí (před nimiž žijí v utajení naši hrdinové), pod kterým ale nově existuje svět jiný - svět příšer, s kterými Guillermo del Toro sympatizuje a diváka okouzluje svou bezbřehou fantazií. Del Toro je výtečný stylista, u jehož filmů se dá regulérně dojímat a obsahují přitom spoustu ironie; problém ale vidím v tom, že není dobrý vypravěč, který svede stvořit soudržný filmový fikční svět a jeho filmy jsou si podobné jako vejce vejci. Pokusy o budování mytologie a příprava na budoucí díl plánované trilogie ve vyprávění s tolika tématy, motivy a liniemi ustupuje do pozadí při řešení vztahů mezi jednotlivými monstry (Hellboy+Liz, Abe + elfí princezna, Krauss + Manning...) a dostáváme tak klukovskou (post)pubertální romanci. Což je dobře, protože pokud může existovat komiksová adaptace - romance pro ženy v podobě SUPERMAN SE VRACÍ, proč by HELLBOY 2: ZLATÁ ARMÁDA nemohl být komiksovou adaptací - romancí pro kluky? (Abych dodržel politickou korektnost: na romanci pro gaye v případě X-MEN 2 jsem nezapomněl.)._____ Jsou vystopovatelné i určité trendy v letošní blockbusterové sezóně, a tak se zde setkáváme s hrdinou, který nechce obývat fikční svět (či o tom alespoň pochybuje), ve kterém se nachází (Hellboye nebaví dělat pro utajovanou agenturu, chce vyjít na veřejnost, popř. být s příšerami v podzemí, kde si nepřipadá jako vyděděnec); je konfrontován s médii, která utváří jeho obraz (Hellboy v jedničce neměl rád komiksy o sobě a jeho stopy výskytu na veřejnosti se musely zatajovat, Hellboy ve dvojce se stane mediální osobou a užije si svých "15 minut slávy"); postavy sledují klasické filmy, jimiž se tvůrci inspirovali a které posunují dál vyprávění či ozvláštňují scénu (zatímco v jedničce pubertální Hellboy sledoval klasické animované seriály, ve dvojce přichází na řadu klasické universalácké horrory); stylisticky podvratné "vyšetřovací" scény (ach); okázalý komentář k vlastnímu původu a pozici blockbusteru a výtečná práce s (a)diegetickou hudbou... Jo, je to výborný film, ale špatná adaptace komiksu. Odkaz pre Maria: TOTO nie je komiks na filmovom plátne. Zkus si nejdřív nějaký přečíst. :-) ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tady plati takovy to klasicky pravidlo dvojek, vic priser, vic akce. To film splnuje vice nez dobre. Potvor tu je fakt hodne velka prehlidka a s akci Guillermo taky nesetri, navic Hellboy je proste kurevsky cool postava a kdyz to rozjede se svym velkym kanonem, kamenou pravackou a zacne rubat jednu potvoru za druhou a do toho hazet hlasky, tak je to fakt parada. Jenze i pres tenhle fakt film nejak nedokaze strhnout. Ackoliv se furt neco deje a vetsi cast filmu zabiraj bitky, tak se proste nejak nepodarilo chytit to spravny tempo. Dalsi problem je hlavni zaporak. On je sice dobrej, problem je, ze nic neumi, jen mava mecem a dela kung-fu, nic, co by clovek uz mnohokrat nevidel. A dalsi vada na krase je vztah Liz a Hellboye, mezi kterejma to tentokrat moc nejiskri. Nicmene musim pochvalit skvely masky priser a paradni triky. Celkove se urcite jedna o povedenej komiksovej film a vylozene me nezklamal, ale mohlo to bejt lepsi. Suck my ectoplasmic Schwanzstücke. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby souhlasím s většinou lidí, že druhý Hellboy vypadá na rozpočet velice dobře. Zdál se mi, ale hodně přeplácaný, monster a různých potvor bylo habaděj, bez některých bych se klidně obešel, ale všechny do jedno byly originální a vizuálně výborné. B. Del Toro je v tomhle snad nejlepší v oboru, umí si se vším vyhrát do posledních detailů a přitom být originální a navíc se neopakovat. Film dosahuje kvalit jedničky, možná o „chloupek“ první díl převyšuje, to si ale ještě musím nechat trochu rozležet v hlavě. Druhý díl je taky více nabytý emocemi, další z party okolo „pekelného hocha“ dostávají více prostoru, což je jenom dobře. Akorát mě trochu zklamal předvídatelný konec. 7-8/10* ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Přepálená maškaráda, ve které se Hellboy ztratil. A po které se Hobita docela dost bojím. Del Toro pořád umí akci, jeho filmy vypadají tak dvakrát dráž, než kolik doopravdy stojí, a nedělá mu problém za sebe skládat scény vtipné i magické... ale tentokrát to nejde příliš dohromady a vyprávění (místy dost připitomělé a poslepované) pěkně drhne. Jednička byla subtilnější a díky tomu měla větší tah. Tady se sice objeví asi milion a pět potvor, sám hláškař v rudé mezi nimi ale zaniká. A spolu s ním vyprchávají i všechny ty motivy, které určitě šlo rozehrávat stejně osudově jako v Temném rytíři. Del Toro ovšem na rozdíl od Nolana zvládl jen fragmenty - film jako celek se mu rozklížil v nákladnou přehlídku masek, jejíž vnitřní dramatičnost vyšumí nepříjemně rychle. V hlavě zůstane spíš šašek Krauss a pár fórů pro děti do dvanácti let, než červený superbouchač, kterým Hellboy před pár lety byl. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (38)

  • Abe (Doug Jones) v jedné scéně říká, že nemá slzné kanálky. Později mu však tečou slzy. (Geriel)
  • I druhý Hellboy se natáčel ve střední Evropě, ale Prahu kvůli lepším finančním podmínkám vystřídala Budapešť. Navzdory tomu tvořili velkou část štábu čeští profesionálové, s nimiž měl del Toro výbornou zkušenost z natáčení jedničky. (POMO)
  • Když Hellboy (Ron Perlman) rozbije ochranný oblek Johanna Krausse (John Alexander), drží v ruce plechovku s pitím. Po jednom z úděrů dvířky od skříňky se plechovka zmačká, v následující scéně je ale neporušená. (Barrymore)

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama