Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 3

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 077)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Obávám se (a současně do budoucna doufám), že Zlatá Armáda je odsouzena k roli jakési nezbytné výplně před megalomanským finále, které nás čeká v Hellboyově pokračování třetím. Výplně sice výtvarně neskutečně nabité a obsahující několik velmi zásadních okamžiků, ale jako celek zážitkově dosti chabé. To je asi zbytečně tvrdé hodnocení, protože jako komedie funguje Hellboy 2 naprosto perfektně, a není to zásluha jenom ektoplazmatického Johanna KrauSSe, jehož "eine kleine Krankenschwester" byla naprosto zdrcující:) Bohužel dějově je to už takové jakési onaké. Jednu chvíli jsem si připadal jako v Princezně Mononoke, a byla to scéna velmi silná, nesoucí pořádnou myšlenku - tu, kterou jsem tak nadšeně odchytával z jedničky, a o které to vlastně celé je. Ale nějak se stalo, že ty emoce, které tu u jedničky byly, mě tentokrát obešly. Jestli to bylo tím, že mě na úkor všeho ostatního zahltily figury rovnocenné těm z Gaimanových fantazijních výplodů, nebo tím, že chyběl Marco Beltrami a jeho pod kotel mocně přikládající žesťové kompozice - btw světe div se, Danny Elfman mi přišel jako hodně slabá náhrada - to se mi nepovedlo rozklíčovat. Snad to vyjde při repríze, zatím ale nemůžu jít přes sedmdesát, protože příběh životní energií propojených dvojčat a Abeovy lásky je předvídatelný už od první chvíle. A co se hlavního záporáka týká - Luke Goss je sice lepší než v Bladeovi II a vypadá fakt cool (správně fantasy cool, aby bylo jasno), ale bohužel si na sebe Guillermo upletl bič v podobě toho ultrahajzla Kroenena. Což při vědomí toho, že byl vlastně jenom poskok, pročež bychom ho měli srovnávat s tou hroudou, co měla pazouru na řetězu, a dala se příliš lacino, hovoří v neprospěch Zlaté Armády ještě víc. Zkrátka Schade a ode mě jenom 70%. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak od režiséra skvělého Faunova Labyrintu, Ďáblovy páteře a prvního Hellboye bych čekal něco víc. Jako všechny filmy Del Tora je i tohle skvěle vizuálně zpracované, ale příběh jde na pozadí stovkám druhů potvor. Je tu plno dobrých nápadů a princ Nuada je sympatický "zločinec", ale než se s postavami stihnete sžít, příběh velmi rychle končí a já bych chtěl ještě. Přijde mi to jako moc rychlé nahlédnutí do světa, který bych chtěl detailněji prozkoumat, ale místo toho musím sledovat plytký příběh. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to s podivem, ale v případě Helboye je druhý díl lepší prvního, což je jinak ve filmovém průmyslu proti empirickým pravidlům. Hellboy 2 je skutečně výtečným filmovým komiksem a kvůli tomu gejzíru až surrealistické obrazotvorné invence a kvůli zobrazení trollího trhu jsem koketoval s myšlenkou, že dám tomuto komiksu absolutní hodnocení... Hellboy ale nemá jen pozitiva - jeho dějová linie je schématická a průhledná, ten dějový vzorec je skutečně už tak obehraný, že místy to zavánělo přítomností žánrových klišé, ani armáda zlatých robotů nepůsobila ve finále tak velkolepě, jak to bylo původně asi zamýšleno, to ale ani vlastně není podstatné, když film vymýšlí a svou imaginací zaplňuje Guillermo del Toro - jeho eruptivní fantazie je tak úchvatná a strhující, že sama vizuální složka je schopna utáhnout celý film. Del Toro je navíc schopný a zručný režisér, má cit pro načasování akčních scén a hlavně je schopen dělat trikové efekty na takové úrovni, že jsou jeho filmy nezaměnitelně originální a osobité - del Torův rukopis je tak výrazný, že už se nedá k ničemu přirovnávat, del Toro už dávno není ničí epigon, on je sám stylotvorný... Velká škoda, že režisér tentokráte nevytvořil nějakou hlouběji propracovanou mytologii, jako třeba v případě úchvatného Faunova labyrintu, ale že v Hellboyovi požívá mytologické jen jako (hodně ploché) synkretické pozadí. Přesto i zde se dají nalézt silné momenty - ekologický podtext při rozhodování zničit x nezničit Strážce lesů (navíc poslední bytost svého druhu na Zemi), setkání se Smrtí atd. Jindy a jinde bych to nenapsal, ale už se těším na díl třetí... Podobné filmy: Hellboy, Faunův Labyrint, Hulk, trilogie Pána Prstenů ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

O osud Hobita sa vonkoncom nebojím. Zlatá armáda už totiž nie je komiks, ale výpravná fantasy v podaní tvorcu s nespútanou imagináciou (nie, vážne nemám dojem, že by sa del Toro opakoval), hrsťami zábavných nápadov a zmyslom pre veľkoleposť (stálo to štvrtinu Spider-Mana 3, ale vyzerá to dvakrát drahšie). Pri jednotke som nedokázal rozdýchať ten odklon od pochmúrne drsnej, hororovo ladenej predlohy, pri dvojke už som to hodil za hlavu, zmieril sa s tým, že del Torovo poňatie Hellboya je celkom iné než to Mignolovo a jednoducho som sa ponoril do jeho neodolateľne sympatického polo-rozprávkového sveta, v ktorom je romantika infantilná a dramatické scény jasne ustupujú pred celkovou odľahčenosťou a neustávajúcim hláškopádom ("S tvojím prízvukom by som slovo "focus" radšej nepoužíval!"). ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Torro už ve Faunově Labyritu prokázal značnou fantazii, co se výtvarné stránky týče - jedno zda svou nebo jeho spolupracovníků. V tomto směru Hellboy 2 bez problémů naplňuje vysoká očekávání do něj vložená - fantasy žánr zřejmě tým inspiruje. Zápletka, která se opět točí kolem záchrany světa, nepatří k nejoriginálnějším, což na první pohled scénáristovi nelichotí, jenže, na druhou stranu, to, jak organicky začleňuje fantastický mýtus do moderního světa, je skutečně obdivuhodné. Navíc svět představený v novém Hellboyovi obsahuje spoustu drobných nápadů, které když se dají dohromady, vytvářejí převelice pestrý, živoucí svět. Můžou to být nadpřirozené bytosti, kouzelné zbraně či magie sama. A přece vidím kaz. Jsem totiž spíše zastácem než odpůrcem komplikování komiksových postav, rozhodně mi nestačí, že jsou svérázné (v tomto ohledu ani jim nemohu nic vytknout). Jejich vnitřní život by měl velmi podstatně reagovat na to, co zažívají. A je tu několik scén, které mi říkají, že se tak docela neděje. Nejmarkantnější zdá se mi (SPOILER) scéna, ve které Anděl dává Liz vybrat mezi přežitím lidstva a Hellboye. Nejenže Liz, u které by se to pro její zamilovanost dalo jakž takž pochopit, nesžírají výčitky a pochyby, ale ani další postavy, především Krauss, neprojevují o její rozhodnutí poslat lidstvo do pekel ani jen zájem. Dalo by se to vysvětlit jen tím, že jsou všichni přesvědčeni, že Anděl kecá. Proč si to pak ale nesdělí. Toto rozhodnutí je navíc zjevně součástí mnohem většího příběhu, než představuje Zlatá Armáda, a nepříliš do zbytku filmu zapadá - leda by bylo pokračování. KONEC SPOILERU. Značnou naivitou a neumětelstvím rovněž dýchá odpor davu k Hellboyovi - další nepříjemně zapamatovatelná scénka. Stejně tak i lásky našich hrdinů, které nebýt mezi komiksáky se zvláštními schopnostmi, by nejspíš i u dalších diváků vzbuzovaly podezření z povrchnosti a naivity. Naštěstí jde o vady nepříliš velké, na film se kouká docela dobře a tak s klidným svědomím uděluji tomu Rudému, tentokrát skutečně sympaťákovi, silné ***. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (38)

  • Když Hellboy (Ron Perlman) vyzve prince Nuadu (Luke Goss) na souboj, Nuada se ho zeptá, jakou si vybere zbraň, Hellboy odpoví: "Five-fingered Mary" ("Pětiprstou Mary"), čímž myslí svou kamenou ruku... ale na této ruce má pouze čtyři prsty. (polabecak)

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama