Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Povedený pohled do života současných teenagerů... jenže aby se člověku z té podívané nezvedal mentální kufr, musí mít k puberťákům hodně, HODNĚ blízko. A to já prostě nemám, obtížně se mi koukalo na film, ve kterém bych většinu postav s rozkoší vyfackovala. Kdybych to alespoň mohla vnímat jako přemrštěné, nerealistické, ale ono ne: frackovská drzost, alkohol, cigarety, měkké drogy, sex, povrchnost, nehorázné sebevědomí podložené pouze nízkým věkem, ničím víc, pokřivený systém hodnot - tvorba NULA, ničení POPULÁRNÍ... to všechno kolem sebe vídám bohužel zoufale často. Není mi to sympatické a můžete mi 100x tyhle zhulené hiphopové sprejery prezentovat jako chudáčky "frikulíny" šikanované zlou policií - nevyhledávám podobnou společnost v reálu, tak proč se jí mučit koukáním na televizi. Řemeslné kvality "Gymplu" uznávám, téma je pro mě nestravitelné, dnešní normy chování k zblití. Zní to jako od zapšklé báby, co? Holt jiná výchova: nebyla žádná Džamila, co by mě po zasloužené facce od rodičů poučila o mých právech (můžu cokoliv, povinnosti žádné). 45% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak jako správný gymplák jsem cítil povinnost zhlédnout to a pak ostaním vykládat, jak moc se "sekli", nebo "trefili" :-) Je fakt, že náš ústav patří k těm civilizovanějším a víc funkčním v republice, ale to neznamená, že bych takový, jaký nám byl představen ve filmu, někde nenašel (čímž chci ocenit slušnou realičnost školního prostředí). Co se týče graffitů, já osobně je taky neberu jako nějaké umění, ale spíš jako vandalství, ale film mi pomohl alepoň trochu pochopit sprejery. Hudba, ikdyž to nebyl můj oblíbený punk či rock, působila víc než efektivně a bez okolků se přiznávám, že mě docela dostala a líbila se mi. Ale na plný počet * snímek nemá, některé herecké výkony byly trochu rozpačité a hlavně mi zde chyběl nosný příběh, dějové rozvrstvení. ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Komedie/Drama. Problém filmu už podle mě naznačuje jeho žánrový zasazení. Zaseklo se to přesně mezi, v jednu chvíli drsnej fórek, pak brečící matka a vážnější struna. Jako kdyby Mádl vzal cigaretu a dokouřil ji jen do půlky a pak se zasekl, ale aspoň u toho vypadá stylově. Jakožto gymnazistka musim ale konstatovat, že bych klidně na tom "jejich" gymplu - byť sebedivnějším - studovala. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Každý, kto navštevoval gymnaziálne štúdium (a teda pokiaľ nie je české školstvo na tom až tak zle), tak vie, že toto zobrazenie úrovne školského systému (do ktorého sa určite jedného dňa naše školstvá dostanú), má so súčasnou realitou spoločné akurát pojmy študent - profesor. Ako paródiu na školské učilištia by som to možno bral, ale to by tupci ako Mádl a Vorel ml. pred kamerou a Vorel st. za kamerou nemohli byť takí drevení a poskytnúť mi aj niečo viac ako len primitívne dialógy bez štipky pointy a humoru. O ten sa stará hlavne učiteľský zbor v podaní staršej generácie. Malou iskierkou bola hudba a graffiťácke scény. 40%. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Tomás Matonoha: 1. Z tvojí 1/4 - Indy&Wich ,2. Cheap ,3. Legal zone - Wich ,4. Bylo to zatažený ,5. Pulzní hajzl! - SuperCrooo ,6. Válku na ně! ,7. Subway - Wich ,8. Proti společnosti? ,9. Šedé náměstí - Tomáš Matonoha ,10. School theme - Wich 1:04 ,11. Rooftop - Wich ,12. Čuměj jak uchylové ,13. Right with us - Wich ,14. RHS ,15. 12:15 - Wich ,16. Po prdeli ,17. Hoopty song - DJ Brainy Thug ,18. Komín čeká ,19. Chimney - Wich ,20. Zavolej policajty ,21. Dvojka chování ,22. Privat - Wich ,23. Se mnou nespal ,24. Lighter - Wich ,25. Jinou školu ,26. The real - Wich + Nironic ,27. Konec sprejování! ,28. Sad theme - Wich ,29. To je vůl ,30. Chrome child - Wich ,31. Mobil dostaneš ,32. Mellow theme - Wich ,33. Fotr není čurák ,34. Z tvojí 1/4 final- Indy&Wich, ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Rozpočet: 23 milionů Kč. (kohout08)
  • Nasprejovanie graffiti na niekoľko vozňov pražského metra stálo asi 100 000 českých korún. (Smok)
  • Když si Michal (Jiří Mádl) sundavá ve škole boty poté, co mu to řekne školník (Tomáš Vorel), projde za ním dívka v narůžovělém triku, ovšem když boty zahazuje, ta samá dívka kolem něj projde zase. (SONY_)

Reklama

Reklama