Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozsáhlá poema "Máj" básníka Karla Hynka Máchy patří k stěžejním dílům české literatury a je považována za vrchol českého romantismu. Autor vypráví tragický příběh lásky dvou mužů k jedné ženě zasazený do přírodního rámce kvetoucího jara. Syn pro lásku zabije svého soka, aniž tuší, že jím nebyl nikdo jiný než jeho otec. Romantické dílo převedl do filmové mluvy F. A. Brabec, autor úspěšné filmové adaptace jiného českého klasika – K. J. Erbena a jeho Kytice. Ve svém filmovém ztvárnění Máje posílil režisér a spoluautor scénáře dějovou linii vytvořením nové postavy kata – aktéra i vypravěče děje. Zásadním vkladem filmu je však jeho obrazová složka, jak u kameramana a režiséra F. A. Brabce bývá dobrým zvykem. Krajina a romantická zákoutí Českého ráje tu souznějí s poryvy duše všech hlavních postav. Důležitou složkou filmu se stalo i zhudebnění známých veršů skupinou Support Lesbiens. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (793)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdybych to neviděl a jen si tady četl názory diváků, tak si řeknu "to musí být ale strašný průser". Jenže není. Ta houfně kritizovaná vizuální stránka se mi líbila (až na pár hrubě kýčovitých záběrů), měla totiž svůj účel - šlo přeci o zobrazení básně, jedné z nejkrásnějších českých básní, abych byl přesnější. Pravda, té erotiky tam mohl F.A.B. (nepřipomíná vám ta zkratka něco? :-P) nacpat o něco méně (možná tam nemusela být vůbec), nicméně s ohledem na vzhled Sandry Lehnertové mi zase tak nevadila. ;-) Tříska deklamuje procítěně a dodává filmu svým jedinečným hlasem kus atmosféry, která mu jinak "díky" dírám ve scénáři i průměrným výkonům herců chybí. Z toho průměru se vymykají jen zmíněný Tříska a typově přesně obsazený Javorský, částečně pak i Divíšková, zbytku ansámblu se člověk vesměs zdráhá uvěřit byť i jedinou větu. Tak, a dostáváme se k hudbě - ta je asi nejzajímavější složkou filmu a lepí celou řadu dalších děr, na které nestačil hlas Jana Třísky :-). Supporti nebyli (až na jeden song) tak úplně k poznání a tudíž jejich vsuvky nepůsobily vůbec rušivě, spíše naopak. A abych nebyl úplně out, srovnám ještě Máj s Kyticí, jako to udělali jiní - ano, Kytice vítězí na body. Ale Máj myslím si stojí za to vidět i přesto, že do dějin českého filmu určitě nevstoupí... P.S. Jsem jediný, komu se při pohledu na "Viléma" Stropnického asociovali Tokio Hotel? :-P ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Byl pozdní večer, sychravý prosinec a povinnost mi velela pustit si Máj. Před očima se mi začal odehrávat důvěrně známý, a přece v mnohém jiný, příběh tragické lásky. Vilém je fešák (ale strašný lesů pán fakt ne), Jarmila zase lehčí děva (příliš, příliš!), kat s libým hlasem pak jakýmsi strůjcem osudových událostí. Mácha se občas vytrácí, ale z mého pohledu zůstalo zachováno to nejdůležitější - duše. Víc by se mi sice líbilo, kdyby Brabec adaptoval poctivěji, jenomže to se to tak někdy sejde: jste duševně rozněžnělí a onen příběh v kombinaci s nádhernými obrazy a překrásnou hudbou ve vás opět probudí romantika, který už nějaký ten pátek hibernoval... Takže přes všechny výtky za plnou! Protože jak každý správný romantický hrdina ví, citům se vzpírat nelze. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Máj je velmi volné dílo a je možnho ho zpracovat mnoho způsoby. Osobité pojetí F. A. Brabce již určitě znáte. Já tohoto člověka jako režiséra neuznávám od té doby co to se svojí osobitostí o několik set stupňů přehnal a zprznil Krysaře. V případě tohto filmu to až takový průser nebyl. Osobité pojetí si zanechal, ale naštěstí zde zůstaly základní rysy příběhu Karla Hynka Máchy a sice s několika, někdy značnými odchylkami. Herecky slušné. Moderně zvolený hudební doprovod, který mi v tomhle případě ani nepřekážel. Zkrátka myslím, že základní myšlenka Karla Hynka Máchy byla zachována. A osobité pojetí do filmů prostě patří a dovolím si tvrdit, že tentokrát to filmu ještě prospělo. * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no úplnej propadák to nebyl, přestože majoritní podíl na mém hodnocení mají zejména krásné a bohudík hojně se vyskytující dvě hvězdičky sandry lehnertové... ale i když k tomu přičtu ještě spektakulárně nasnímané scenérie, vyhrabu se jen na průměrných 50%... víc v tomhle snímku prostě nebylo... p.s.: a dovolím si nesouhlasit s oficiálním textem distributora, myslím, že nejde zrovna o "film pro celou rodinu"... :-P ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prázdná manýra obrazu, povrchní kecy o metafyzice, PR kampaň na okolí Macháče, krásná Třískova recitace veršů. Herecké obsazení s výjimkou Jana Třísky je částí přehmat, částí smutná situace, kdy není s kým, není o čem a každý je v sobě sám. Vůbec mě nepřekvapuje, že Brabec přes všechny vlající cáry a kříže podél cest zase nedošel dál než k banální milostné slátanině. Jedna hvězda ze recitaci a neustále se obnažující ženskou hrdinku. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • V jednom záběru, ve kterém je vidět Jarmile do očí, jsou vidět její kontaktní čočky. (Guzo)
  • Přestože se děj odehrává v 18. století, mají Jarmila (Sandra Lehnertová) i Hynek vyholené podpaždí a Jarmila oholené nohy. (Novalinda)
  • Film se paradoxně nenatáčel v květnu, nýbrž v červnu/červenci. Režisér F.A.Brabec to vysvětluje svou neoblíbeností k jarní zelené barvě. (Caszidy)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Staň se hercem!

Staň se hercem!

22.03.2007

Česká televize a Beltfilm hledají dívky a kluky ve věku od 15 do 20 let pro obsazení hlavních rolí nového filmu Máj režiséra F. A. Brabce. Konkurz proběhne v neděli 25. března v čase od 9:00 do 18:00… (více)

Reklama

Reklama