Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Průměrný splašek oka bolného střihu, jehož cílem není ukázat, že těm mladým přepigmentovaným orangutanům do hlavy jednoduše vědomosti nenašťoucháte, naopak se zaměřuje na vztah učitele s popraškem koksu na neposekaném horním pysku s čerstvou nepoužitou opičkou znající naleštěné ovoce správného načasování. Tyto zbytečné edukativní bláboly mě rajcují jako břečťan prdel divočáka a nejvíc mě na nich rozpaluje, že nezáleží na tom, do jakého seriózního úšklebku mají ten šedivý ksicht zkroucený, všichni už od prvního čichnutí ví, že se jim klacek stáčí na stejnou stranu a že žádný z nich nedokáže vyslovit ř. Jsou to prostě srnčí hovna na jedno brdo a můj drahocenný čas od nich odděluji hezoučkým dvěstětřicetivoltovým ohradníkem a jedním vietnamským zahradníkem na krvelačným slimákovi. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Bílý volnomyšlenkářský učitel na černošské škole - učitel je smažka - děti (hlavně holky) ho mají rády, protože má charm - jeho žačka ho načapá na dívčích hajzlech když hulí crack - žačka má bráchu v lochu za dealování - žačka je v pokušení dealovat taky - učitel je slaboch, smažka, no zároveň i charakter - učitel jde za velkým místním gangsta nigga dealerem orodovat, aby žačku nebral do party - velký místní gangsta nigga dealer vypadá a mluví jako třídní premiant - žačka začne dealovat a jedním z jejích prvních kundschaftů je SAMOZŘEJMĚ učitel (který to nejspíš schválně tak narafičil), což je SAMOZŘEJMĚ klišé jako kráva, které může dojmout leda salónní jemnocitné naivky - žačku tento zážitek SAMOZŘEJMĚ hodně citově zasáhne a uvede na správnou cestu - učitel je ze školy odejit, protože je na něm čím dál víc vidět že smaží - všechno ale nakonec dopadne vlastně tak nějak dobře a pohodově - vůbec nic to ve mně nezanechá, protože je to takové nějaké nijaké, ploché a vyumělkované... Viděl jsem mnohem lepší nekomerční nízkorozpočťáky, ale kvůli výkonům R. Gosslinga (i když na můj vkus občas dost přehrává) a hlavně Shareeky E. dávám tři. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Drama o vztahu žačky a učitele nejde podbízivě naproti Oscarům, ale přesto motiv zůstává silný. Gosling ztvárňuje osobu, která dokáže nadchnout žáky z problematických vrstev, ale sám nedokáže čelit svým démonům. Nezvládá svůj soukromý život a hlouběji propadá své závislosti. Vztah mezi oběma hrdiny je skvěle zvládnut herecky a vůbec mi nevadilo, že ostatní postavy jsou tlačeny do pozadí. Já osobně jsem rád, že se situace nevyhrocovaly do extrému a více nutily diváka přemýšlet nad pocity, které se v aktérech odehrávají. Některé části filmu nebyly dokonalé, ale i přesto skvěle promyšlené drama......8/10 ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

V nočních hodinách se obvykle spí. Já si četl, respektive seděl na posteli s knížkou v ruce a přemýšlel nad něčím úplně jiným. Myslel jsem na ten moment, kdy došel Half Nelson do finále. Kdy na pohovce seděl učitel na scestí a jeho studentka. Pili limonádu a říkali si vtipy. Rozuměli si pohledy, ne slovy. On si léčil ego ve fetu, ona mu dokázala, že i učitel může dát svému žákovi něco jako jiný úhel pohledu. Navzájem si změnili životy. Byli kámoši, ale možná se i milovali, jeden o druhýho se starali. Ten film vypovídá o vztahu. Může mít učitel se svým studentem vztah? Máme kantora, který hulí, pranýřovat? Ano, drogy nejsou fér. Vůči všem, ale jsou to taky jenom lidé, ne? Ryan Gosling zahrál Dana jako zlomenýho chlapa, který má svou hlavu, ale miluje život. Zahrál ho tak, že jsem ve finále brečel. Half Nelson mi dal odpověď a zároveň mě nechal na pochybách, co bude, až nebude. Jsem za ten film vděčnej, stejně jako za svýho Dana, kterej mě změnil! 1OO% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Tento snímek ve mě vzbuzoval hned několik pocitů - nechuť, smutek a soucit. Bylo mi hodně líto hlavního hrdiny, že za velké peníze sám ze sebe udělá idiota přede všemi na kterých mu záleží. Ačkoliv není divu, jelikož být učitelem není med. Dá se říct, že je tento film hlavně o psychice "narkomana"...Bylo mi ho líto ale zároveň jsem chtěla aby na něj někdo vchrstl kýbl studené vody aby se vzpamatoval a šoupl ho někam na léčení.. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Postava učitele Dana Dunnena byla v původním scénáři starší třicátník, filmaři to nakonec změnili, aby vyhovovala Ryanu Goslingovi, kterému během natáčení bylo 25 let. (CliffLee)
  • Film je inspirován krátkometrážním snímkem Gowanus, Brooklyn z roku 2004 oceněném na festivalu Sundance. (CliffLee)
  • Když jde Dan do Frankova domu, vezme si toulající kočku. Tato scéna byla Goslingova improvizace, ale jelikož Danova kočka umřela pár scén před touto, filmaři mysleli, že je to perfektní záběr, a tak se objevil v konečné verzi. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama