Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalu plynoucí drama o podivném kamarádství učitele s černou studentkou z problémové rodiny. Je zajímavé sledovat, jak se učitel snaží své studenty ochránit od toho, v čem je sám až po uši - drogové závislosti a neschopnosti vést "normální" život. Bohužel mnoho jiného toho film nenabídne. Není to rozhodně mainstreamová záležitost, Ryan Gosling byl jako obvykle vynikající, ale nějak mi to úplně nesedlo. Přišlo mi, že chvílema malinko pokulhával scénář a možná mi tam chyběly i emoce. Ale asi tomu dám ještě nekdy druhou šanci. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Prostý příběh a učiteli, který bere drogy a jedna jeho studentka na to přijde stojí za podívání minimálně kvůli fantastickému výkonu Ryana Goslinga (nemůžu si pomoct, ale všichni mi přišli lepší, než ten, kdo nakonec Oscara dostal) a jedné z nejdokonalejších scén ve filmu, jaké jsem kdy viděla (jde samozřejmě o předání zásilky). ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je dobrý a baví mě. Podobné "trosky" zvládá levou zadní, nicméně nám to už několikrát v podobných podivínských rolích ukázal. Half Nelson je ale svým způsobem film o ničem a bez jakéhokoliv poselství, a to je velká škoda. Nebo alespoň to tak chápu, protože nevím jak si mám film vyložit. Je to o podivném vztahu učitel/žačka, o nápravě jednoho z nich, nebo je to o učiteli, který řeší vlastní krizi? Je tam všechno dohromady, ale nic pořádně nefunguje a aniž by se cokoliv vyřešilo. Emoce slabé, nástin učiteského života poloprázdný a jejich vztah naprosto chladný. Navíc se to celé dost vleče a od poloviny jsme skoro ztratil zájem. V posledních 20 minutách to trošku ožije, ale i tak to na mě nezapůsobilo takl, jak jsem chtěl. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Drama o vztahu žačky a učitele nejde podbízivě naproti Oscarům, ale přesto motiv zůstává silný. Gosling ztvárňuje osobu, která dokáže nadchnout žáky z problematických vrstev, ale sám nedokáže čelit svým démonům. Nezvládá svůj soukromý život a hlouběji propadá své závislosti. Vztah mezi oběma hrdiny je skvěle zvládnut herecky a vůbec mi nevadilo, že ostatní postavy jsou tlačeny do pozadí. Já osobně jsem rád, že se situace nevyhrocovaly do extrému a více nutily diváka přemýšlet nad pocity, které se v aktérech odehrávají. Některé části filmu nebyly dokonalé, ale i přesto skvěle promyšlené drama......8/10 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších novodobých amerických indie dramat. Díky dialekticky strukturovanému vyprávění. Díky nenásilnosti, s jakou upozorňuje (pomocí školního rámování a vložených mikroreferátů o významných dějinných událostech), že velké dějiny začínají u malých osobních selhání. A taky díky Goslingovi, kterému málokterá role sedla tak jako vyhořelý učitel dějepisu, který nachází smysl už jen v drogách. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Le_Chuck, Jordan, castor ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • V Gowanus, Brooklyn si zahráli Shareeka Epps jako Drey a Karen Chilton jako její matka. Stejné role si poté zopakovali i v tomto filmu. (CliffLee)
  • Matt Kerr, který hraje zastupujícího učitele pana Lighta, ztvárnil v původním krátkometrážním snímku učitele Dana Dunnena. (CliffLee)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v New Yorku. (MikaelSVK)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama