Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Obrovské prekvapenie. Ryan Gosling je zrejme jeden z najväčších mladých hereckých talentov. Jeho štýl herectva je IMHO v podstate bezchybný a veľmi neopozeraný. Všetko zvláda ľahko, nenútene a stopercentne presvedčivo. Pripomína mi Brandove najlepšie chvíľky. Jednoducho vie z filmových postáv urobiť živých ľudí. Závislý učiteľ Dan Dunne je totiž komplexnou, úplne reálne pôsobiacou postavou a Gosling je ťažký frajer, že ho po celý film tak nejak chápete a neodsudzujete. Výborní boli aj ostatní herci. Vzťah učiteľ-žiak som podobne zachytený zatiaľ ešte nikdy nevidel a veľmi sa mi páčilo ako sa celý film odvíjal. Rozhodne odporúčam. ////Uležalo sa mi to v hlave a radím si to medzi svoje top filmy. Neviem na tom nájsť chybu - film ma úplne dostal. Skrátka moja vlnová dĺžka. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet a téma na spracovanie - príbeh o učiteľovi na černošskej škole, ktorý sa ich za pomoci historických udalostí snaží inšpirovať k väčšej zmyselnosti ich života a najmä ich budúcnosti. Počas toho ešte stíha trénovať aj basketbalový team dievčat, ktorým sa stáva akousi oporou. S jednou z dievčat dokonca nadväzuje aj osobnejšie vzťahy a vzniká medzi nimi pekné úprimné priateľstvo (a prekvapivo nič viac). Je mi dosť ľúto, že ten dej nemal väčší spád a hlavne nejaké silnejšie vyzdvihnuté posolstvo celého príbehu. Nedá mi to neporovnať s podobným učiteľským námetom filmu Detachment, ktorý bol podľa mňa omnoho inšpiratívnejší a lepší, hoci zároveň aj oveľa depresívnejší. Možno keby nemám s čím porovnávať, tak by mi Half Nelson prišiel výnimočnejší - no takto je to len na 2*. Aj keď Ryan Gosling opäť skvelý výkon, od neho sa už iné asi ani nedá čakať. ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Současné, realita, vysvětlující × nudné, známé, obehrané. Filmu o bílém učiteli, který se pohybuje v černošské oblasti a učí jejich děti je obehraný námět. To že tento učitel je smažka, je něco jiného, ale i přes to jsem se u filmu solidně nudila. Z filmu samotného jsem byla nervózní, což asi mělo být účelem, dle roztěkané kamery, šílené kakofonie a dlouhých detailních záběrů na obličeje a výrazy postav. Tento snímek není pro každého a ne každý ho bude chtít pochopit. Sama jsem silou vůle vydržela koukat až do konce. Drey měla hustý copánky.. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme sa Ryan Gosling definitívne a predpokladám že na dlhú dobu, dostal do mojej hereckej top 3. Tento chlapík dokáže byť civilný, presvedčivý a prirodzený. Svojej postave učiteľa bojujúcemu so svojimi slabosťami, sebou samým a svojou snahou niečo zmeniť dodal ďalší rozmer, kde každý pohľad a scéna majú svoj význam. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Byl by hřích tenhle film omezovat pouze na příběh učitele a jeho žačky. Half Nelson je mnohem komplexnější, až mě překvapuje, že přes to množství rozehraných témat drží pevně pohromadě a nepůsobí ani nijak nafoukaně a důležitě. Je to, dá se říct, hlavně film o obecné krizi školství, kdy obraz (film), jakožto nositel silnější emoce, definitivně převálcoval text (knihu) a mluvené slovo (rádio, pedagog). Když děti ve filmu za trest přednášejí o významných událostech amerických dějin, nepromlouvají ani tak ke své třídě, ale přímo do kamery, k divákovi. Jenže kdo si bude po skončení pamatovat všechny ty letopočty, čísla mrtvých, citáty a nosné myšlenky řečené jakoby mimochodem? Skoro nikdo, ale zato nám v hlavě určitě uvízne ta závěrečná silná scéna, které dominuje pouze obraz a hudba, v níž se oba hrdinové v tragické situaci setkají. Zkostnatělé vzdělávací instituce se nedokáží dostatečně rychle přizpůsobovat mediální revoluci a jsou pouze součástí nefungujícího stroje (machine), ve kterém "příprava na skutečný život" nereflektuje realitu. Když Gosling naráží na fiasko se zbraněmi hromadného ničení v Iráku a zapáleně hovoří o do očí bijícím ignoranství příznivců Bushe mladšího, v jeho gestech a tváři se zračí rezignovanost. V tu chvíli je jasné, že Half Nelson není další z řady nevýrazných amerických nezávisláků, ale silně deziluzivní a důkladná sonda do stavu americké společnosti po pádu dvou věží. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Film je inspirován krátkometrážním snímkem Gowanus, Brooklyn z roku 2004 oceněném na festivalu Sundance. (CliffLee)
  • Matt Kerr, který hraje zastupujícího učitele pana Lighta, ztvárnil v původním krátkometrážním snímku učitele Dana Dunnena. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama