Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je úžasný. Role Dannyho, mladíka, který stojí rozpolcen mezi dvěma odvrácenými ideologickými stranami, mu dokonale sedla. Boj jednoho člověka se sebou samým, s ideály, vírou a lidmi. Nenávidím a miluji. Opovrhuji a potřebuji. V jeho postavě, jejím ztvárnění, přesvědčivosti a jiskrném pohledu, jakoby se odráželo cosi z Dereka Vinyarda. V něčem tolik podobného, ale na druhou stranu zcela odlišného. A jak příhodné je jméno jeho postavy, v níž jsem shledala jistou podobnost s Danny Vinyardem. Po prvním zhlédnutí mě docela zamrzel v podstatě nikam se nevyvíjející příběh a nevyužití netradičního námětu na maximum. Což je vzhledem ke komplikované postavě Dannyho a tomu, jak se s ní Ryan "popral", docela škoda. Občas se na film podívám, když jej zrovna dávají v TV a už mi ani nepřijde nějak "obsahově ztrátový.":) Prvotní dojmy často rychle vyprchají a postupem času člověk zjistí, že to, co se mu napoprvé nepozdávalo, či mu vadilo, není zase natolik zásadní. Billy Zane zde oproti své životní roli jednoho z největších hajzlů a slizáků vůbec, Caledona Hockleyho, působí s delšími vlasy a v poměrně kladné roli tak trošku úsměvně:) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Krize identity a vzpoura proti Bohu aneb puberta je dlouhá a zlá. Téma mě minulo o světelná léta, celý život jsem totiž jen člověkem a nikdy jsem nepřemýšlel nad mentalitou svého národa, natož abych se vzpouzel proti Nejvyššímu, s nímž mám uzavřen pakt o neútočení. Nedokázal jsem se, a pravděpodobně ani nikdy nedokážu, zamyslet nad všemi nuancemi Dannyho vnitřního konfliktu a celou dobu jsem si jen říkal, blbeček zničený z ničeho, nudy a nedostatku ráznější výchovy. Vím, že podobný odsudek je příliš jednoduchý, nicméně Svatý boj má jeden zásadní problém, hlubšího ponoru do příčin a motivace hlavního hrdiny se nedočkáme. A při tak mohutné eskalaci za tím prostě muselo být mnohem víc. A tak i když se v těchto pocitech mohu přes všechno naprosto mýlit, dám na ně. Ostatně jako téměř vždy. Zabejčená trojka. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Opět - nebo vlastně spíše již - skvělý Gosling v zajímavém filmu, který výborně ukazuje, jakým způsobem lze vymýt mozek k tomu, abychom ospravedlnili sami v sobě potřebu páchat násilí na jiných lidech.Tenhle kluk byl kupodivu inteligentní natolik, že dokázal nakonec alespoň na konci zhruba pochopit.Jděte se zeptat nějakého rádoby nácka, co se drsně tváří, co o tom vi.Nic.A já to nesnáším. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Držte si šábesdekly, jedeme z kopce. Žid na začátku nosí tričko s hákovym křížem a placku SS, v jednom kuse vykládá, jak všechny židy nesnáší a nejradši by je všechny zabil, ale když jeho kámoš nafluše do tóry, tak mu najednou něco přepne v hlavě a úplně změní svoje názory a postoje. Po zbytek filmu pak chodí do synagogy, čte si v tóře, učí svou čubku hebrejsky a mele nějaký strašný bláboly, ale pořád nějak neví, na jakou stranu se má přidat. Ale to už jsem sledoval jen tak jednim okem, protože to byla neskutečná nuda. Jinak hned na začátku hlavní postava rozbije nějakýmu židovi držku, tak jsem si myslel, že film třeba nabídne aspoň trochu toho násilí, ale to jsem čekal marně. Jsou tam jen takový náznaky, kdy se prostě někdo na někoho vrhne a najednou střih a dotyčnej sedí někde na fízlárně. Tenhle film je prostě nuda a navíc mi to přišlo poněkud přitažený za pejzy. Pobavila mě snad akorát scéna v košér restauraci. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mi náboženská ani politická ideologie moc neříká, jsem příliš nechápala, co se tam vlastně tak řeší, nedokázala jsem se do děje emocionálně vložit. O to víc musím ocenit jisté obraty a myšlenková spojení, kterými hlavni hrdina procházel a které vytvářel. Judaismus je v tomto filmu představen kupodivu jako dost nepříjemné náboženství, kde se moc nepřemýšlí, zato hodně uctívá a striktně dodržuje. Mně by z toho asi taky trochu hráblo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama