Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 253)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tvoje duše patří Bohu, tvoje prdel mě." Tak to by se mé zadnici asi nelíbilo, zejména když by si na ni dělaly nárok taky Sestřičky. Navíc to není spravedlivé, protože ve věznici Shawshank sedí jen nevinní. A jeden z nich Andy Dufresne mě hodně zaujal. Kdybych do podobného prostředí někdy zabloudil, tak chci taky dělat bachařům daně, otravovat instituce kvůli knihovně, šimrat nádvoří geologickým kladívkem a hlavně chci mít na cele plakát Raquel Welch z filmu Milion let před Kristem. Kdyby nebyl k dostání, tak z Bandolera nebo ze 100 pušek. Díky za inspiraci, protože tohle mě bavilo. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že na tuto stránku jsem přišel především proto, abych zjistil, který film je podle filmových fanoušků ten nejlepší. Měl jsem samozřejmě svoje tajné tipy. Po zjištění, že tím nejlepším je Vykoupení z věznice Shawshank, jsem byl trošku překvapen, ale zároveň jsem se utvrdil v tom, že jsem viděl možná nejlépe zpracovaný film všech dob. Velmi silný příběh z vězeňského prostředí vás prostě dostane. Toto je můj první komentář na CSFD, řekl jsem si totiž, že bych měl začít nečím výjimečným a tím tento film bezpochyby je. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Presne ako u Foresta Gumpa si aj tento film 100 percentne zasluhuje miesto v prvej 10 všetkých filmov sveta. Dej tak perfektný, jednoduchý a originálny, k tomu pod taktovkou Franka Darabota? no to nemohlo vzniknúť nič iné, len jedinečné dielo 20storočia................ Soundtrack Thomas Newman: 1. May ,2. Shawshank Prison [Stoic Theme] ,3. New Fish ,4. Rock Hammer ,5. An Inch of His Life ,6. If I Didn't Care ,7. Brooks Was Here - Thomas Newman ,8. His Judgement Cometh ,9. Suds on the Roof ,10. Workfield ,11. Shawshank Redemption ,12. Lovesick Blues ,13. Elmo Blatch ,14. Sisters ,15. Zihuatanejo ,16. The Marriage of Figaro: Duetto-Sul Aria ,17. Lovely Raquel ,18. And That Right Soon ,19. Compass and Guns ,20. So Was Red ,21. End Title , ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) K filmu mám takový nostalgický vztah, protože můj tatínek pořád chodí po bytě a vykřikuje "právník to podělal!" a podobně. A když pláče i Morgan Freeman, kdo jsem já, abych neplakala! Zamlada byla moje oblíbená epizoda s mladým Elvisem, nyní si zejména užívám Clancyho Browna, jeho 192 centimetrů a bezkrevný obličej. Nicméně oficiální důvod, proč ten film oceňuji, je zobrazení mužského přátelství. Zajímalo by mě, jestli muži vidí toto zobrazení jako pravdivé. Oproti jiným filmům podobného charakteru mám dojem, že tady všechno tak nějak přirozeně zapadne do sebe, zvolení herci to neuvrhují do kýče, necítím křeč a nemám potřebu hledat chyby technického rázu. Navíc film dost sugeruje spíš než realitu jakési podobenství o touze po svobodě. A poslední scéna vypadá tak strašně divně, modře a ideálně, že čím jsem starší, tím víc mám utkvělý dojem, že se nikdy nestala a že je to jenom zoufalé přání zastiňující skutečné události. (Což mi přijde jako docela cool interpretace srážející náběh k předávkování sentimentem.) P. S.: S hrůzou jsem si vyzkoušela, že kdybych já byla Red, tak si "Zihuatanejo" několik let nevydržím pamatovat. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem o tom mnoho, ale nevěřil jsem. Rok 94 byl zjevně velmi silný rok (vždyť hned 3 snímky jsou na vrcholu nejoblíbenějších filmů na čsfd). Zjistil jsem, že mám rád filmy s vězeňskou tématikou, i třeba taková Poslední pevnost je můj velice oblíbený film, ačkoli vykrádá to nejlepší právě z Shawshanku. Přesto jsem nečekal, že by na mě Shawshank Redemption udělalo takový dojem. Tim Robbins a Morgan Freeman hrají naprosto skvěle napsané postavy, skvělý scénář i dialogy, hudba, zápletka...až k samotnému vyvrcholení. Po zhlédnutí jsem měl chuť si ho hned pustit znova...100% ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Ve filmu se coby platidlo používají cigarety značky Pall Mall, Lucky Strikes nebo Chesterfield. Přičemž krabička cigaret v 50. letech 20. století stála kolem 25 centů. (NiaWolf)
  • Z filmu byla vystřižena scéna s Redem (Morgan Freeman). Ten měl totiž po svém propuštění chytit v obchodě záchvat paniky a uklidnit se teprve až v koupelně, která mu svými úzkými zdmi připomněla vězeňskou celu. (tyzmrde)
  • Film sa netočil veľmi dlho. Prvá klapka padla 16.6.1993, posledná 10.9.1993. (maestrotatum)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama