Reklama

Reklama

Tudorovci

(seriál)
  • Irsko The Tudors (více)
Trailer
Irsko / Kanada / USA / Velká Británie, (2007–2010), 33 h 19 min (Minutáž: 47–57 min)

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

Ousama Rawi

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Anthony Brophy, James Frain, Sarah Bolger, Natalie Dormer, Max Brown, Nick Dunning, Sam Neill, Jeremy Northam (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Od okamžiku, kdy se jako 40letý chopil moci, byl anglický král Jindřich VIII. panovníkem s nenasytným apetitem a minimálním zájmem o státní záležitosti. Stal se tak ideálním terčem pro zneužívání svým intrikánským kancléřem, kardinálem Thomasem Wolseyem, jehož ambice usednout na papežský stolec vévodily jeho osobním cílům. Touha krále Jindřicha po mužském potomkovi a neschopnost jeho ženy Kateřiny Aragonské mu syna porodit, nasměrovaly jeho království na historickou cestu, která ohrožovala královy pravomoci, podpořila nástup Anne Boleynové, milenky odhodlané stát se novou královnou, a podnítila krvavou protestantskou reformaci, jež oslabila přední postavení katolické církve v Evropě. Navzdory překážkám ze strany mocného papeže v Římě, ambiciózním a zkorumpovaným vladařům z celé Evropy a dokonce i vlastním poddaným se Jindřich nezastaví naprosto před ničím, včetně exilu a zavraždění svých nejbližších, aby svých cílů dosáhl. (Viasat)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (339)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pokud něco na scénaristech HBO miluju, tak je to způsob, jakým vytvářejí postavy. Nejen, že naprosto stírají hranici mezi hlavní a vedlejší postavou (čímž jen tak mimochodem umocňují plasticitu světa), ale hlavně nakonec vždycky docílí toho, že v určitou chvíli fandíte i tomu největšímu záporákovi a ti, kdo se zdáli jako čestní klucí se promění zcela přirozeně ve svině. Zkrátka v případě Tudorovců na dichotomii kladní/záporní úplně zapomente. Pozoruhodné na seriálu je také jak se snaží středověk udělat co nejvíc cool. Jedná se hlavně o otázky životního stylu (ranný tenis) a oblékání. Mě osobně to úplně nesedí, ale ani mě to výrazně neuráží. Jedinou větší výtku bych měl ke králi, který za avizovanou plasticitou postav výrazně zaostává. Od chvíle, co se zamiluje do Anny Boleynové už jen tupě opakuje, že si ji vezme, že ji miluje a že pro to udělá vše... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

[Po 2 dílech...] Na poměry HBO to má hodně chatrnou CGI stránku, provedení staveb je příšerně umělé... a trochu kazí dojem z vymazlených kostýmů i doplňků. Postavy výborné, ani černé, ani bílé, třeba duel Buckinghama s Henrym byl výborný, přelívá divácké sympatie hezky na obě strany. Stejně tak pěkně rozeklaně se rýsuje postava biskupa Wolseyho. Baví mě sledovat poměrně neokázalou konverzační pomalost, člověk si hezky opakuje reálie z dějepisu a zároveň musí chtě nechtě ocenit sázku tvůrců na současné, ale nepateticky působící tváře. Určitě se pokusím chytit i další díly. ()

Reklama

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Jeho veličenstvo Jindřich VIII., významná postava anglické historie, je pro mě osobně už od školních let velice nesympatickou, nectěnou osobou, z níž mám bez ohledu k jeho politickým zásluhám osypky. K lidem a ženám zvláště se choval (až na občasné výkyvy dobré nálady) především surově, krutě jako ke psům a nemám chuť se dívat několik hodin na to jak každých 5 minut neuctivě souloží s jinou dámou urozeného původu (které vždy neumírají přirozenou smrtí). Jak podléhá vrtochům, aroganci, je nestálej, prchlivej a můžu v tomhle výčtu ještě sáhodlouze pokračovat. Moje osobní averze k arogantnímu ctižádostivci a nejvyšším služebníkům zkorumpované, špatností prolezlé církve by nemusela být na závadu věci. Dá se točit o špatných charakterech i smutných událostech, intrikách a jiných nepříjemných věcech poutavějším způsobem. Tohle mě nepřiměje k hlubším úvahám. Neupoutá, neobohatí. Je to nezáživné, bez spádu, tenhle Jindřich prostě nemá šťávu ani pozlátkovou, kýčovitou líbivost. Je to tak nějak o ničem, špatná dramaturgie, která ve mně vyvolává především depku, přitom mi to nepřijde dramatické, spíše nudné a vyprázdněné . - Ne, než tohle zpracování Tudorovce, to si dám raději snesitelnější, ač nasládlejší romantickou Bílou princeznu a na slavného Jindřicha se v dalších sériích s chutí vybodnu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Otevřený pohled do soukromí nejnáruživějšího vládce Anglie výrazně pokulhává za nejoceňovanějšími seriály dneška a opravu si nedokážu představit, že by všech 10 epizod bez újmy jakéhokoliv rázu ustál člověk k dějepisu lhostejný. Seriál mapuje nějakých pět let Jindřichova okouzlení Annou Boleynovou. Pět let, během kterých k mnoha dramatickým událostem vskutku nedošlo. Ano, dovíme se něco o politické situace v Evropě, o šířícím se luteránství, o nesmírném vlivu španělského krále, ale vše se odehrává kdesi na pozadí, za těmi bezvýznamnými milostnými pletkami, za snováním zrádcovských plánů, které stejně nevyjdou. Unavené dramaturgii a faktu, že není moc o čem vyprávět navíc podkopává nohy tristní výprava. Kýčovitě digitální Londýn, kostýmy sice překrásné, ale vždy jakoby čerstvě ušité… a potom takové detaily jako tělesné proporce čerstvě narozeného synka, ve skutečnosti již pár měsíců dobře krmeného macíka. Chtíc nechtíc, musíme dát zavděk hlavně slušnými hereckými výkony. Podobnost mezi Jonathanem Rhys Meyersem a dobovými portréty Jindřicha sice není… sice není, ale herecky svou roli nechutně ctižádostivého krále-samce zvládá na výbornou. Nathalie Dormer jako Anna Boylenová se urputně snaží nebýt jenom ozdobným přívěskem, ale není snadné dívat se jí do tváře. Nejednoznačný sviňák Sama Neilla v plné kráse představuje něco jiného, totiž faleš církve a její schopnost manipulovat s kdekým. Období vlády Tudorovců je v celém svém rozsahu jistě obdobím poutavým a nesmírně významným, nevím, proč si tvůrci vybrali zrovna tento úsek, pro dramatický seriál zcela nevhodný. Jako konverzační drama OK, ale kdo chce dnes, v době Dextera, Prison Breaku, Ztracených, sledovat nepříliš záživné konverzační drama? 60% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Náhodou som na to prepol v televízii a zdalo sa mi to byť celkom dobre spracované, čo sa tíka dialógov, pretože tak nejak sa dajú predstaviť tie dobové, ale inak si neviem predstaviť, že by som to sledoval každý deň, prišlo mi to dosť nudné. Vedel by som si predstaviť lepšie historické seriály. Určite by som to neporovnával s hlúposťami typu Sultán, ale dali by sa urobiť tieto veci aj lepšie, aby človekovi niečo z tej histórie dali a nenudili by ho, pri zachovaní všetkých reálnych aspektov z histórie. Zrejme tento seriál naplnil očakávania tých, ktorí čakali na nejaký modernejšie spracovaný seriál z histórie, lebo tých nie je veľa, ale u mňa ešte tie kvality nespĺňa. ()

Galerie (434)

Zajímavosti (38)

  • Jindřich VIII. měl ve skutečnosti dvě sestry, Margaret a Mary, v seriálu jsou ale obě zhuštěny do postavy Margaret, aby neměli diváci zmatek ze jmen postav, jelikož Jindřichova dcera s Kateřinou Aragonskou se rovněž jmenuje Mary. (Morien)
  • Mimo to, že si filmaři některé kostýmy vypůjčili, šití kostýmů mělo na starosti pouhých 9 lidí, jež za 5 let práce ušili na 2000 dobových kostýmů (jeden se šil 2,5 týdne). (Lynette)
  • Děj poslední epizody čtvrté série, ve které Holbein (Peter Gaynor) maluje obraz pro Jindřicha VIII (Jonathan Rhys Meyers), se odehrává v roce 1546. Ve skutečnosti ale Holbein zemřel již v roce 1543. (Hopkins)

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Superman postaví Velkou čínskou zeď

Superman postaví Velkou čínskou zeď

11.02.2012

Uvidíme, co na to Čínská lidová republika :). Tak nebo tak, Edward Zwick pokračuje v přípravách svého nového historického eposu The Great Wall pro studio Warner Bros. a novou produkční společnost… (více)

Henry Cavill je nový Superman

Henry Cavill je nový Superman

01.02.2011

Upozornil na sebe jednou z hlavních rolí v seriálu Tudorovci a fantasy Hvězdný prach, teď ho čeká velká hollywoodská budoucnost. Ještě letos ho uvidíme jako Thésea v starořecké fantasy Tarsema Singha… (více)

Reklama

Reklama