Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo, De Palmu a jeho práci s kamerou můžu. Režisér si tentokrát vzal do parády vietnamskou válku a šílenství, které v ní některé vojáky postihlo. Hlavním hrdinou je voják, který se postavil svým spolubojovníkům, když unesli a znásilnili vietnamskou dívku. Jistě je to příběh o lidském šílenství, zlobě a násilí, kterého je člověk v krajní situaci schopen, ale zároveň je to příběh o lidské odvaze. Ono postavit se svým kamarádům, kteří s vámi procházejí peklem, navíc vám zachránili život, vyžaduje možná větší odvahu než se postavit nepříteli. Ne každý by toho byl schopný a možná ani ne hlavní hrdina v podání Michaela J. Foxe, kdyby nebyl ve válce krátce a neměl tak posunuté priority a zničenou morálku. Fox i Penn hrají naprosto famózně. Jen Foxovi jsem jeho roli moc nevěřil. Pořád jsem viděl toho komedianta a cestovatele časem. De Palma je za kamerou také sebejistý a skvělý a ještě hudba stojí za pochvalu. Jednu hvězdičku strhávám pouze za rozvleklé a pomalé finále. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Válka mění vojákům charaktery a rozhodně to není k lepšímu. Je možné, že kdyby Eriksson nebyl nováčkem na rýžovém bitevním poli, tak by mu nedělalo takový problém splnit rozkaz seržanta Meserva ke znásilnění unesené vesničanky. Eriksson však ještě nerozumí pokřivené logice zkušeného mazáka a když dojde ke zbytečnému rozstřílení probodané zajatkyně, tak se rozhodne najít uši, které by mu pomohly zajistit spravedlnost navzdory zkušenému nezájmu velitelů. Jedná se o poněkud schematicky rozehrané drama plné vymazlených kamerových záběrů. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

ohromne strhujuci film, ktory mozem kvalitami smelo zaradit medzi absolutnu spicku vojnovych filmov akymi boli cata alebo tenka cervena ciara. podobne ako novsia cervena ciara aj de palmove obete vojny davaju do pozornosti viac z toho psychickeho sveta, ako kladenie dorazu na efektne a dlhe suboje. a co je super, ked sa nejake prestrelky vyskytnu su skvelo natocene. kamera je vyborna, pohybliva, hudba dobre zapasovana. a aby som nezabudol, je radost sledovat namotivovaneho seana penna, ktory predvadza perfektny vykon, minimalne taky dobry, ako dalsia herecka perlicka v podani vynikajuceho michaela j. foxa. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mám rád silné příběhy o boji jednotlivce proti přesile. Erikson je téměř Formanovskou postavou osamělého statečného člověka (vojáka), který se vzepřel proti většině (své četě). Uprostřed válečného běsnění si dokázal zachovat zdravý rozum a postavit se proti svým, de facto, kamarádům, kteří mu i zachránili život. Vražda zůstává nejodpornějším zločinem i ve válce. Michael J. Fox byl v netradičně vážné roli přesvědčivý a ukázal, že je všestranný skvělý herec. Sean Penn v roli sadistického četaře se nám představil možná v životní roli. Vynikající. Jako "Četa". 93%. P.S.: Užívat pouze v původním znění. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch velkolepých a slavných filmech o válce ve Vietnamu na mě nejvíce zapůsobily právě méně známé a neprávem opomenuté Oběti války. Mile mě překvapil Michael J. Fox, jehož jsem doposud viděla jen v pár filmech a kterého mi v Obětech války bylo strašně líto. Naproti tomu mě šokoval Sean Penn, který se v průběhu filmu ukázal v pravém světle a jehož jsem měla chuť nakopat do patřičných míst. Za zmínku stojí ještě "sympaťák" John C. Reilly a podmanivá hudba. Při scénách, ve kterých figurovala postava nešťastné dívky mě dost často mrazilo a říkala jsem si "Panebože..." "Ty máš asi armádu rád, viď Erikssone?" - "Tohle není armáda. Tohle ne..." ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Jde o nejoblíbenější válečný film Quentina Tarantina. [Zdroj: kniha Pulp fiction: kompletní historie mistrovského díla Quentina Tarantina – Jason Bailey] (major.warren)

Reklama

Reklama