Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (45)

  • Když si Kája podruhé zaplatí v maringotce „Peep Show“, tak začne v místnosti dělat striptýz dívka s šerpou, na které je nápis: „Miss.“ Nejprve sundá šerpu a začne si rozepínat šaty. V dalším záběru však má rozepnuté šaty a šerpu stále na sobě. (Jimmy15)
  • Když Andula (Lenka Vlasáková) přijde převlečená jako prostitutka do baru, tak v jednu chvíli nasype barmanovi do piva prášek na spaní. Půllitrem začne masivně třepat a tím se tam vytvoří velmi vysoká pěna. Když přinese barmanovi pivo, tak jde vidět, jak je pěna velmi nízko. (Jimmy15)
  • Je velkou otázkou, kam vlastně jezdí přívoz a proč vlastně tímto přívozem Andula (Lenka Vlasáková) s Káčou (Michaela Mrnková) odjíždí pryč, když je evidentně možné se do areálu dostat po lávce, jak to udělala, když přišla prodávat kosmetiku. Z tohoto pohledu je přívoz naprosto nelogická záležitost a naštvaná Andula mohla odejít přes lávku. (pjotri)
  • V hospodě se rozhoduje, co se stane s Pepém (Vladimír Javorský) a pan Mrklas (Bolek Polívka) navrhuje, aby ho Toník (Jiří Schmitzer) zaměstnal. Toníkova partnerka nevěří vlastním uším a dává Tondovi ultimátum: „Buď já nebo on,“ a odchází s Káčou (Michaela Mrnková) z hospody. Vidíme, že je skoro úplná tma. Děj se odehrává v létě a stmívá se až pozdě večer, tedy kolem 21:30. V následujícím záběru sedí Andula (Lenka Vlasáková) s Káčou v přívozu a odjíždí pryč. To je ale jasný den. Tady prostě časová souslednost filmu hodně pokulhává. Evidentně došlo k odjezdu přívozem ihned po roztržce. Kdyby ne a účastníci roztržky by čekali na odjezd až do dalšího dne, nelze očekávat, že by po roztržce Andula přespala s Káčou a Tondou na lodi, zvlášť když už tam nocuje Tondův syn s přítelkyní, a dojela přívozem až ráno. Evidentně chtěl režisér ukázat naštvanou Andulu odjíždějící ihned pryč. Bohužel na jedné straně téměř noc, na druhé straně okamžitý jasný den, to je evidentně chyba. (pjotri)
  • Když na začátku filmu vylézá Ládík (Petr Forman) z vody poté, co ho projíždějící motorový člun málem utopil, má v ruce udici. V následujícím záběru, kdy už stojí na schodech z vody, není po udici ani památky, dokonce ani neleží na břehu, kam ji mohl z vody odhodit. (pjotri)
  • Matyáš (Mario Kubaš) se dopustí chyby a u fingovaného prodeje na tržišti osloví náhodného „zákazníka“ jeho jménem: „Pane Mrklas.“ (sator)
  • Když Franta (Dalibor Vinklát) vyběhne z hospody za Mrklasem (Bolek Polívka), venku hustě prší. Franta má však stále suché oblečení, až když doběhne ke kameře, objeví se na něm první kapky. (Pelidor)
  • Policejní favorit na tržnici (cca od 01:02:00) má moderní LED ploché majáky, které v té době ještě neexistovaly. (TukanekB8)
  • Když Mrklas (Bolek Polívka) vysvětluje bod 4 svého plánu, kouří zapálenou cigaretu, ovšem v okamžiku, kdy si ji „prostrkává okem“, je nová. (Brain)
  • Ve filmu se objevují jak kolkované (např. když je Kája ukládá do škatule), tak nekolkované československé bankovky (např. když je vysypává na Jíťu). Přechod mezi oběma měnami proběhl během 4 dnů mezi 4. 2. 1993 a 7. 2. 1993. Poté nekolkované peníze přestaly platit a platily pouze kolkované. Děj se však neodehrává v únoru, nýbrž v létě. V té době by si hrdinové nekolkovaných peněz již moc neužili, neboť by byly bezcenné. (Brain)
  • Ve scéně, kdy je Kája (Miroslav Vladyka) na tržišti v Peep show, při představení první ženy je zevnitř na zdi nalepených několik papírů, kde je zobrazeno, co by se mělo při předvádění dělat. V dalším záběru tam papíry nejsou, pak zase jsou a pak opět nejsou. (ELBobes)
  • Ve scénách na Smíchovském nádraží se v pozadí několikrát objeví vagóny ČD ve světlezeleno-bílém nátěru. Ten se ale v roce 1993 nepoužíval. Taktéž se v jedné scéně objeví vlak společnosti Vogtlandbahn, která byla však založena až v roce 1998. (Lkprak)
  • Během cesty dealerky kosmetiky (Lenka Vlasáková) na Libeňský ostrov překonává herečka přemostění na ostrov a zároveň protipovodňovou stavbu. Ta však vznikla až po roce 2002, tedy o více jak 10 let později, než je snímek dobově situován. (DivX)
  • Keď Pepé povie v chatke Tondovi, aby ho zmlátil, prevlečie si bundu na prsia. Neskôr ju vráti na chrbát, ale vzápätí ju má znovu na prsiach. (PDOBS)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama