Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Forma bez obsahu je k ničemu, stejně jako obsah bez formy. Anglické jahody nemají ani jedno. Nezajímá mě, jestli za to může víc neschopný režisér, scénárista, který neumí napsat kloudný dialog, nebo herci (s výjimkou pana Preisse a Rusáka Bardukova, na kterého se dá dívat nejen proto, že jediný hraje s nadšením) bohatě obdaření prázdnými výrazy, rozjíveným pražským přízvukem a nulovým charismatem - výsledek je jediný: stojí to za hovno. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na jednu hodinu výtvarné výchovy, myslím, že v páté třídě. Bylo před Vánoci a my měli za úkol namalovat vodovkami velkého kapra. Tehdy jsem si řekl, že můj kapr musí být něčím výjimečný, když jich poté na třídní výstavce bude rovných třicet. A tak, zatímco všichni ostatní malovali kapra plovoucího zprava doleva, můj směřoval opačným směrem. "Ty vaše ryby plavou přímo na háčky!", posmíval jsem se tenkrát spolužákům. Jenže, víte co? Mně se ten šíleně inteligentní kapr díky malířským (ne)schopnostem roztekl. Což by ještě nebylo tak hrozné, protože rozmazaných šupináčů viselo na nástěnce hned několik. Ale jakému rozmazanému kaprovi se budete smát jako prvnímu? Některému z devětadvaceti mířících vlevo anebo jednomu jedinému hrnoucímu se doprava? Co tím vším chci říci? Inu, že touha být odlišný se ještě nutně nemusí slučovat s úspěchem. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Slabé po všech stránkách, režie, scénář, afektované herectví, divné dialogy + kolovrátková hudba do omrzení taky nic moc. Zajímavé a silné téma, které ale bohužel nebylo plně využito a asi pořádně v našich končinách v brzké době ani nebude. Pointa žádná, absurní a nedokončené scény mnohdy bez žádného vyústění a spádu, najdou se i nelogičnosti, něvěrohodnost a celková neautentičnost. Těch pár archivních záběrů to už nezměnilo. Film jen o vztazích resp. o jednom slečny X a mladého pána Y, spíš bych přivítal věnovat se celku, tedy spíše pozadí pro vztahy jednotlivých hrdinů. pozn: Filmovalo se opět ve filmařsky oblíbené Davli, jako před lety "Most u Remeganu" shodou okolností:-). Tohle němělo snad ani radši vzniknout,to i ti Rebelové natom jsou líp..1,5/5* jen za Leběděva:-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ostudným způsobem promarněná příležitost. Není to nepovedené, co se nepovede, je dobře myšlené, ale nezdaří se realizace. Toto je hloupé od počátku. Od scénáře přes režii až po herecké projevy - na celém řezu. Příběh je nudný, mnohdy nejen nelogický, ale protismyslný, postavy jednají bez logické motivace, celé je to povrchní, a hlavně n e p r a v d i v é ! V celém filmu nenajdete postavu, u níž by autoři dokázali jít do hloubky, jediná postava není zpracována tak, že by k ní měli úctu. Přitom to není komedie. Ale ani drama. Je to prostě skrz naskrz špatné. Snad už tomuhle režisérovi nikdo peníze na další projekty nedá. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tomáš Klus je šikovnej kluk. Takovou písňovou přísavku, jako je Malčik, jsme tu snad neměli od dob Zítra se bude tančit všude. Nicméně právě hudební motiv se mi nakonec líbil na celém filmu nejvíc. Alespoň má narozdíl od scénáře nějakou dynamiku a rytmus. Příběh je mimořádně slabý a ubíjející, rozbíhá se hned do několika slepých uliček. Taky mě mimo jiné dostalo to křečovité líčení ruských vojáků jako normálních prostých chlapců, které se tváří jako objev Ameriky. Postavy jsou ploché, některé zbytečné, herci jaloví a... A uf. Trapas. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu debutovali začínající herci Ivan Lupták, Pier Orlavdin, Vjačeslav Burlac a Sergej Gherciu. (M.B)
  • Ve filmu měla hrát Jana Brejchová, která musela odříct ze zdravotních důvodů. (M.B)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama