Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

Cival 

všechny recenze uživatele

Mizerové 2 jsou proti Elitní jednotce politicky korektní čajíček. Fašismus z toho filmu přímo prýští, i když často plyne z drsných podmínek ve slumech anebo je alespoň částečně vykoupen totální devastací rodinného života. I tak ale musí každý velitel z URNy jásat, že těm feťákům, flákačům a budižkničemům konečně někdo natrhl zadek na velkém plátně - efektně a bez upejpání. Můžete to brát jako prosté konstatování faktu... i jako zvrácenou agitku za rázné potírání póvlu. Nic to nemění na poněkud klopýtavé první polovině, která se trochu marně pokouší o rozmáchlou městskou kroniku a zadrhává se ńa příliš mnoha voice-overech, nepodstatných detailech a přeskocích v čase. Ale druhá - absolutně nekompromisní - polovina je prostě neskutečnej náhul. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nekompromisna drama s akcnymi prvkami, nadvazjuca na to najlepsie co v divackej pamati ukotvilo skvele Mesto bohov. I vdaka zvolenej nechronologickosti v rozpravani, z pociatku rozkosateny pribeh sa postupne formuje do komplexneho obrazu o praktikach a vztahov medzi drogovym podsvetim a Military Force v nespocetnych slumoch Ria de Janeira. Dva naoko protikladne svety, ktore v jadre su vsak rovnako zhnite a skazene. System, ktory neprinasa osoh jej clenom, ale v samopozierajucej spupnosti plodi permanentne zlo. A nad tymito zlozkami stoji specialne zasahove komando BOPE, ktorej praktiky su vsak rovnako drsne a tvrde, ako tych, proti ktorym bojuje. Klin vybijes klinom, alebo dalsi priklad toho, ze v chorom svete dneska uz nie je nikto "cisty", existuju iba diferencie, kto je nakolko "spinavy". Vyborne zahrane i nasnimane (realnost znova raz presvedcivo podopierana hlavne handy camerou). ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tolik jsem se vždycky chtěl podívat do jižní Ameriky, ale čím víc filmů z této oblasti vidím, tím mám větší strach tam jet. Největší drogové kartely, úplatky, obchodování s lidmi a podobně, je zde na denním pořádku. A samotná policie je proti tomu bezbranná a radši se připojí na stranu zla. Druhá polovina filmu mě absolutně srazila do kolen. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rio de Janeiro už pro mě po tomto filmu není tak zajímavým turistickým střediskem. Spíš už se mi sem nechce vůbec. Tenhle velice sugestivní, drsný a politicky nekorektní film totiž ukazuje toto město jako válečnou zónu plnou dealerů drog a zkorumpovaných policistů. Atmosféra filmu je vynikající a takový ten pocit nenávisti k policistům a také beznaděje je z toho chvilkama fakt hodně cejtit. Kamera je správně rozklepaná a akční scény se s tím taky nepářou. Tenhle film je ale taky o postavách a i tady to vychází, neboť je to jak perfektně zahrané, tak i napsané. Akorát škoda, že se někdy v půlce filmu trochu zasekne tempo a chvíli je to trochu nudné. Vynikající závěr to ale zase napravil. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Trochu moc didaktické, ale co beru jako největší plus: Bylo to pro mě po dlouhé době filmové vyprávění příběhu -- s důrazem na slovo vyprávění. /// I v močálu si můžeš uchovat čest a jiné hodnoty -- ale platíš za to, na různých rovinách. Jinak kvituji s povděkem velmi "jemnou" studii smrtelného pacifistického bludu, něco ve smyslu "když budem hodní a proti válce a nenávisti, tak naše mravní síla vyřeší všechny problémy světa"... i tomu hlupákovi Gándhímu (kam vítr, tm plášť), to vyšlo náhodou jen proto, že měla Anglie Indie plné zuby (a hned ho zabili a začala válka s milionem mrtvých). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Finální verze filmu byla mírně odlišná od uniklé nelegální kopie, která se objevila na pirátských webech. Byla přidána jedna nová scéna a posloupnost některých scén byla zpřeházena. Režisér nikdy neuvedl, zda důvodem k tomuto kroku, byla uniklá kopie. (DaViD´82)
  • Film se stal trhákem již tři měsíce před svým oficiálním uvedením. Uniklé nelegální kopie filmu, kterou režisér nazval "třetí verzí sestřihu", zaplavily ulice všech velkých brazilských měst a prodávaly se v přepočtu za 5 amerických dolarů za kus. Vyšetřování odhalilo, že originální DVD bylo ukradeno společnosti Drei Marc, která měla na starosti titulky k filmu. Nelegální kopii zhlédly nejméně tři miliony lidí, což je o 600 000 více, než kolik jich film vidělo během jeho uvedení v kinech. Přesto byl film v Brazílii v roce 2007 největším kasovním trhákem. (DaViD´82)
  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama