Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že mi humor Monty Python nie je veľmi blízky, musím uznať, že Život Briana sa vydaril a mňa príjemne prekvapil, pre mňa podstatne lepšie ako časť o sv. Grále. Trefná, zábavná a hlavne nadčasová satira na všetko možné, náboženstvom začínajúc a rôznymi spoločenskými nešvármi a neduhmi končiac.... 75/100 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Život Briana je můj nejoblíbenější pythonovský film. Snad proto, že byl úplně první, který jsem viděl, snad proto, že je v něm specifický pythonovský humor doveden k dokonalosti, snad proto, že má nejštiplavější povahu a nejvíce lidem leží v žaludku (ačkoli nepochopitelně)... Life of Brian je dokonalá satira! Nejen na náboženství, ale především na jeho průvodní jevy, od fanatismu ("An ubeliever! Persecute! Kill the heretic!!") až po stádnost a slepé následování ("You're all individuals. - (sborově) Yes, we're all individuals..."). Terčem posměchu jsou náboženští vůdcové, politici, prázdný symbolismus atd...atd... Humor Terryho Jonese, Johna Cleese...a spol.. je natolik jedinečný a originální, že ne každému se musí líbit, ale ani ve snu bych neřekl, že je stupidní, trapný nebo dětínský. Je účinný... A moje nejoblíbenější scéna? "Romanes eunt domus..." ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Je lepší Monty Python a Svatý grál nebo Život Briana? Neumírající debata, kdy je těžké zvolit jasného favorita. V obou případech ovšem dalo komediální seskupení Monty Python světu komediální klenot, kdy právě Život Briana má vánoční přesah. A to i přes fakt, že si tu někdo utahuje z klasického příběhu o Ježíši Nazaretském, kdy se u některých křesťanských fanatiků tato troufalost jednoduše neodpouští. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones a Michael Palin ovšem i po letech zvládají svým pravděpodobně nejznámějším projektem v rámci Monty Python vyvolávat úsměv od ucha k uchu.   Zábavné, v jistých momentech nekompromisní i velmi chytrá záležitost. Monty Python i tentokrát sázeli na absurdno i anarchistický humor, kterým dle vlastních slov uskupení zvládlo po 2000 letech sjednotit různé křesťanské druhy v kritice vůči právě Životu Briana. Život Briana si ovšem automaticky neutahuje ze samotného ukřižovaného mesiáše, do velké míry v něm lze najít kritiku tehdejší doby, která se dá též převést do 21. století. Život Briana je sice slepen z různých gagů a primárně skutečně trhá bránice, za tím všeím se ovšem skrývá i poměrně komplexně napsaná podívaná se solidním scenáristickým narativem. Nevyhnutelně v tom lze nalézt špetku tragikomiky, jakmile ovšem dojde na další sérii gagů s nenapodobitelným podáním jednotlivých členů složení Monty Python, zbude skutečně pouze úsměv na tváři.   Život Briana je v režii Terryho Jonese pravděpodobně jeden z nejpamátečnějších filmových biblických příběhů, kdy sice musí Monty Python pracovat s nízkým rozpočtem (4 miliony dolarů), výsledný projekt ovšem přesto zvládá působit v rámci dobových kulis dostatečně věrohodně, Život Briana díky tomu nezvládá působit jako prodloužená televizní skeč, i proto, že se různými komediálními momenty skutečně nezvládá vyčerpat. Kdyby přitom náhodou hrozilo, že jeden fór na diváka nezabere, na střídačce jich čeká mnoho dalších.   Monty Python si neodpustí píseň o tom, že by měl člověk brát život z lepší stránky, nechybí momenty, které se vydávají velmi nečekaným směrem i momenty, které k smíchu vyvolávají bez automatické pointy (postava jménem Pyjus Čůrus či překladem věrnější Velikus Ptákus či jednoduše Biggus Dickus). Vzpomínání na Život Briana rázem udělá život veselejší, kdy se taková věc povede málokterému filmu. Možná nejde o prvoplánovou vánoční klasiku, v jistých srdcích má ovšem Život Briana permanentku s datumem neurčitým.... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z titulov, kde pôjdem proti prúdu. Jednoducho nechápem obľúbenosť tohoto snímku. Vôbec som sa pri ňom nedokázal zabávať, ani chvíľu. Celý čas sa mi to zdalo veľmi trapné. Primitívna paródia Ježišovho príbehu. Hlúpučký pokus urobiť biblickú satiru. Nie som žiaden náboženský fanatik. Nie som bigotne veriaci kajúcnik, čo trávi celé dni modlitbami. To ani zďaleka. Ale film "Život Briana" sa mi aj tak zdal veľmi, veľmi úbohý. * ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že tento druh humoru mě zcela míjí. Pro mě to byla od začátku do konce nuda. Jediná vtipná scénka snad byla „Našli jsme vařečku.“ v duchu Žhavých výstřelů. Přesto kvůli těmto pár vteřinám vtipu předtím museli minuty pobíhat vojáci sem a tam. Nechápu. Samotný nápad karikovat život Ježíše jde naprosto mimo mísu. Duchovní věci, které nemají jednoznačnou interpretaci lze těžko vystavovat kritice, natož je parodovat. Než něco paroduji, musím přeci vědět, co chci parodovat. Tady mi smysl trochu uniká. Když paroduji konkrétní film nebo knihu, divák si za konkrétní scénou něco vybaví a přijde mu to pak vtipný. Těžko lze parodovat věci, které nejsou jasně uchopitelné a které si každý představuje jinak. Už samotná myšlenka parodovat symboly duchovního života milionů lidí mi nepřijde jako dobrý nápad, ale spíš jako hloupý vtip. Odhlédnu nyní od základní myšlenky filmu, kterou považuji za zcestnou a podívám se na konkrétní scénky. Hned, jakmile divák pochopí styl humoru, který se zde prezentuje (stačí hned první scénka s narozením), stávají se všechny vtipy očekávatelné. Některé scénky bych tu přirovnal k situačnímu humoru založenému na doslovnosti ve stylu TeleTele (např. sebevražedné komando na konci). Rozdíl je v tom, že humor TeleTele si alespoň na nic nehraje a od začátku říká divákovi. „Takhle to děláme a víme, že jsme trapní.“ na to lze přistoupit a člověk se pak občas i zasměje. Kolikrát víc těm „blbcům“, kteří to hrají a dělají si srandu sami ze sebe než samotným scénkám. Bohužel film Život Briana se staví do pózy rádoby intelektuálního humoru, na což u spousty scének přistoupit nelze a budí tak ve mě trapné rozpaky. Jsem alespoň rád, že se autoři vyhnuli fekálnímu humoru, který sem tam už chvílema také čekal. Abych jen nekritizoval, některé scénky byly i lepší. Např. debata o tom, co vlastně Palestině přinesli rímani, byla vtipná. Bohužel dobrého jako šafránu. Ani nápad utahovat si z života a chování lidí ve starověké Palestině mi nepřijde jako rozumný. Kolik lidí asi ví o tehdejších poměrech a kultuře. Historii bychom se neměli posmívat, ale hledat v ní poučení. Teprve když jí pochopíme, dělejme si srandičky. Tento film nejsem schopen hodnotit pozitivně, protože místo úsměvu ve mě probouzel spíše pohoršení. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • V roce 1998 zaznamenali britští filmoví tvůrci úspěch, když získali zpět právo na kontrolu nad úpravou díla v případě prodeje do televize a na video poté, co distributor porušil uzavřenou smlouvu. (Zetwenka)
  • Proti filmu mohutně protestovaly všechny možné církve. John Cleese proto vtipkoval, že to byl právě Život Briana, jenž je po 2000 letech konečně sjednotil. (don corleone)
  • Jako císař Římského impéria vystupuje ve filmu Gaius Julius Caesar. Snímek je však situován do období, kdy byl tento vládce Říma už 44 let po smrti. (TheTrox)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama