Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zábava. Čekal jsem spoustu výborných hlášek a skvělého humoru a přesně toho se mi dostalo. Děj je zasazen do doby narození Ježíše (Briana) a divák sleduje jeho životní pouť, kterou lemuje spousta dobrodružství a šílených skečí. Mně osobně se líbilo například vyjednávání (smlouvání) s trhovcem, kontrola bytu římskou legií, nebo ukamenování v úvodu snímku. Na úplný počet to asi není, ale jde o skvělou zábavu. Rád bych viděl nějaká další díla tohoto britského seskupení, protože jejich humor mě vážně dostal. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Na světě jsou evidentně jen tři druhy lidí. Věřící, jejich odpůrci a já. Možná se jedná o inteligentní humor a strefování se do víry je občas vtipné, ale příčinu vysokého hodnocení vidím někde jinde. Pythoni si jako jedni z mála dovolili utahovat z příběhu Ježíše a stvořili tak kult, u kterého se scházejí všichni, kterým náboženství nevoní a rádi si z něho utahují. Nejsem věřící a je mi úplně jedno, že tolik lidí je. Právě kvůli tomu se mi film nezdá nijak výjimečný. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Fenomenoinstantmachohitparádosuperdupermegaübersympahyperatď. Došli mi hyperboly, čas prejsť k argumentom. ////////// Len veľmi stručne: Za každou nadsadenou scénou, každou narážkou, každým gagom a každým presne miereným popichnutím triafajúcim priamo do čierneho skrýva sa rozsiahla skutočnosť, či už historická alebo dnešná, kronika ľudských mýlok, hlúposti a márnivosti naprieč dejinami. Motivickým základom je nie pranierovanie kresťanstva, tobôž jeho výsmech. Je to prostá odveká zákonitosť džungle civilizácie - vládni, alebo budeš ovládaný. Náboženský dogmatizmus, falošní proroci, slepá viera a jednoduchá psychológia nerozhodných davov a más. Vždy je za kým ísť, vždy je proti čomu sa (zbytočne a s nejasnými motiváciami) búriť - vtedy i dnes. Organizovaný chaos par excellence, o politickej scéne nehovoriac. ////////// Čo je ale zásadné, Life of Brian je explózia neretušovaného doterného humoru. Napriek zdanlivej epizodickosti scénok je to súvislá, nehanebnosťou obalená a vulgárnou nenechavosťou skrz-naskrz prelezená virtuózna záležitosť, ktorá náležite klepne po prstoch tých, čo si to zaslúžia. A teraz ma ospravedlňte a podržte mi na chvíľu ten kríž, musím si odskočiť. 90% ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejlegračnější komedie všech dob. Při psaní tohohle filmu snad museli Pythoni upsat duši ďáblu, protože si nedovedu představit, jak by jinak někdo mohl vymyslet něco tak vtipného. A navíc jde o velmi inteligentní humor, jehož autory jsou velmi vzdělaní lidé. A to, že se tento film pokoušeli různí církevní papalášové zakázat, je dalším důkazem jejich donebevolající omezenosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vždy ber život z tej lepšej stránky.“ Ježiši Kriste, toto sa nevidí každý deň! Monty Pythonovci v plnej poľnej v nakladačke viac verbálnej ako fyzickej, takže veľa záleží aj od toho, či film budete pozerať v originálnom zvuku (a tým pádom je dôležitý stupeň toho, ako ovládate anglický jazyk), prípadne budete odkázaní na dabing (čo by som ale rovno sfleku zahodil ako niečo nezmyselné), alebo originál. Ak originál, tak veľa závisí zasa - stíhate? - od toho, ako tento jazyk ovládate. Ak trocha slabšie, akiste vám prídu vhod titulky; v tomto poslednom prípade záleží na inteligentnosti prekladateľa. Takže čo nás/vás čaká? Pripútajte sa a pohodlne si vyložte nohy, bude toho veľa. Tak napríklad sa povozíme v UFO. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • Původně nazpíval Eric Idle skladbu "Always Look on the Bright Side of Life" normálně. Pak se ale rozhodl zkusit silný londýnský přízvuk. Nahrávku pořídil v hotelovém pokoji a nakonec byla do filmu použita. (don corleone)
  • Píseň „Always Look On the Bright Side of Life“ od Erica Idleho patří mezi nejoblíbenější písně hrané na pohřbech ve Velké Británii. (Landauer)
  • Pythoni si nevěděli rady se závěrem filmu. Pohled na les křížů s ukřižovanými jim přišel divný, a tak vymýšleli, co s tím. Erica Idleho napadlo, že by film mohl skončit veselou písničku v Disneyho stylu. Během dvaceti minut měl napsaný text a poté začal na hotelu na své kytaře vymýšlet melodii. (Landauer)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama