Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Než se stal Drákulou, byl Vladem III., vládcem malé zemičky jménem Transylvánie, která se krčila ve stínu mocné osmanské říše. Dobře věděl, že jakýkoli odpor proti silnému sousedovi by znamenal jeho konec. Když ho však sultán „požádá", aby mu poslal tisíc chlapců včetně jeho vlastního syna coby čerstvé rekruty do armády, rozhodne se neuposlechnout. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, spojí se se zlem mnohem větším. Stane se Drákulou. Nezničitelným démonem, který je schopný porážet obrovská vojska, ale který zároveň ztrácí ty, jež svým zoufalým aktem zachránil. Své nejbližší. (Cinemart)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (755)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

To se zase jednou vysokorozpočtový Hollywood vyznamenal, když dal látku, která nejde pokazit, naprostému začátečníkovi, takže se dostavil hodně rozpačitý výsledek. Luke Ewans představuje snad jedinou silnější stránku v tomto krajně nesmyslném příběhu, který hlavně s blížícím se koncem předvádí jeden kolaps za druhým. Závěrečná scéna, kdy Charles Dance prohlásí že Let's the games begins snad ani nemůže být myšlena vážně. Přestože je příběh hodně béčkový, minimálně zpočátku si mou pozornost určitě zasloužil. Škoda že studio nedohlédlo na to, aby vznikl ambicióznější projekt. 50% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Draculu mám rád, Luke Evans je sympaťák a Transylvánske prostredie mi tiež sedí, takže nemám dôvod sa nudiť. Síce nič svetoborne to nieje, ale Draculov Origin s tejto strany sme tu snáď ešte nevideli, takže dokáže zaujať. Predovšetkým Luke Evans je najväčší klad a Vlad filmu, ale treba pochváliť aj vizuálnu stránku a akcie, ktoré tiež dokážu upútať divákovu pozornosť. Inak vedľajšie postavy nula bodov. Ako jednohúbka fajn. Uvidíme ako sa bude dariť Draculovým kamošom, ktorý by sa k nemu mali v budúcnosti pripojiť. Oblúbený soundtrack: I Will Come Again. 70% - 3* ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Když se točí film o upírech, jedním ze základních stavebních kamenů úspěchu je krev. Když ale na tuhle tématiku naroubujete rating PG 13, načež ve filmu začnete sekat končetiny aniž by trocha tý krve zalila obrazovku, to jediný co zůstává je tupej výraz ve tváři a znechucení, jak je možný zobrazovat ve filmech násilí, když to ani nepůsobí věrohodně. Protože když už nic jinýho, živí diváka alespoň ta brutalita. Tady bohužel selhává ale úplně všechno, kdy je do diváka vprsknutej kýbl digitálního paskvilu v domnění, že právě to se mu bude líbit. Pokud je divákovi deset tak to asi zabere, pokud je mu dvacet, tak leda s tím, že je debil. Efekty ovšem, byť ne nejlepší, v několika mála scénách dokážou trochu pobavit. Jenomže zábava je to marná, když se celej film tváří neskutečně vážně. Tohle mělo bejt zatraceně sebe-parodický a vtipný, s nevtíravým humorem, jako je tomu třeba u Johna Wicka - tehdy bych Drákulu zbaštil se vsím všudy. Na filmu jsou skvělý asi tak čtyři stylový záběry, který do celkovýho vzhledu filmu ale vůbec nezapadaj. Není tu styl, není tu krev, není tu ani adekvátní provedení, je tu jenom změť komerčních trademarků, aby na to šel do kina každej mezi deseti a třiceti lety, když ale selžou i ty trademarky, je to fakt v prdeli. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Garyho Shorea se nese v béčkovém, přesto vcelku zábavném hávu. Nejde ani tak o velkolepé bitvy, souboje, choreografii (v podstatě jsou všechny tři zmíněné atributy žalostné), ale o symboly života, oběť, ochranu a ... Luka Evanse... jo, o toho jde hlavně, protože to je základní stavební kámen celého snímku. Kámen jedním slovem charismatický. Věřím mu roli otce, který promlouvá ke svému synovi, i roli "Batmana", vojevůdce, který mocnou silou vede své "dětičky" proti hordě nepřátel (vskutku impozantní scéna). Finální souboj nudně kráčí vyšlapanou klišovitou cestičkou, samotný závěr pak úsměvně otevírá dveře pro pokračování, které pravděpodobně přijde vzhledem k tomu, že film vložených 70 miliónů dolarů přetavil ve slušných 190 miliónů dolarů celosvětově. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda a premárnená príležitosť. V jadre je to totiž skvelé. Bohužiaľ scenárista zjavne omylom vytlačil iba každú druhú stranu scenára a režisér je príliš zbrklý a príliš sa ponáhľa, takže divák si nemá šancu vychutnať žiadnu scénu. Celé to pôsobí akoby sa to na poslednú chvíľu lepilo aby to dávalo aký taký zmysel ( 90 minút? wtf?). Nad vodou to drží akurát relatívne slušný vizuál a skvelý Evans. Ako jednohubka relatívne v poho ale ešte raz škoda, pretože keby to podľa pôvodného plánu réžíroval Proyas mohla byť bomba. 6/10 P.S. Raminovi Djawadimu by mali nechávať skladať maximálne Panelák. Tá jeho hudba je otrasná. Opäť ()

Galerie (51)

Zajímavosti (32)

  • Vladovo jméno zní Dracul. Koncovka "a" je přidána na znamení titulu. Jiné prameny zase vykládají jméno Dracula ve významu "syn draka" s tím, že Vlad III jméno získal díky svému otci Vladu II, který byl členem Dračího řádu císaře Zikmunda. Kniha "Dracula mezi mýtem a realitou" Stefana Andreesca naopak uvádí, že po smrti Vlada III. Draculea Tepese jej začal Valašský lid označovat jednoduše "Draculea". Koncovka "ea" se v rumunštině vyslovuje jako "a" a značí "mladší z rodu", nebo také "syn." Otec Vlada III. Draculea Tepese byl Vlad Dracul a jeho syn tedy Vlad Draculea. Jak se postupně rumunština vyvíjela, koncovka "ea" se přestala používat a zůstalo jen "a", tedy otec Vlad Dracul a syn Vlad Dracula. (BrianStorker)
  • Natáčení probíhalo v Severním Irsku. (M.B)
  • Režisér Shore se k filmu vyjádřil následovně: "Je to příběh přeměny, dospívání, je to hloubkový průzkum myšlenky dějinného odkazu. Upírská mytologie je o dědictví, o předání něčeho dál, dalším osobám, ať už jsou to DNA, vzpomínky nebo odpovědnost. Cítil jsem, že myšlenka propojení mezi otcem a synem by mohla lidi oslovit a vzbudit jejich reakce. Stalo se to nejinspirativnější částí příběhu." Shore pokračuje: "Museli jsme zohlednit jak Vladův niterný život, tak jeho emocionální vazby k synovi a manželce." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)

Související novinky

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (více)

Hororová monstra nebudou děsit

Hororová monstra nebudou děsit

16.11.2014

Šéfka studia Universal Donna Langley ví, jak vydělat peníze. Nejprve jsme se od ní dozvěděli, že nás čeká minimálně deset dílů Rychle a zběsile. A hned záhy dala na vědomí, že filmy z budovaného… (více)

Reklama

Reklama