Reklama

Reklama

Vzrušení začíná ve chvíli, kdy dobrodružství ožívá! Ben Stiller vévodí hvězdnému komediálnímu obsazení v roli Larryho Daleyho, bývalého nočního hlídače v Přírodovědném muzeu, ve kterém výstavní exponáty po setmění ožívají. Nyní však Larry se svými nočními přáteli čelí novým nebezpečím v Smithsonově institutu, kde poněkud rozmrzelý egyptský faraón odhaluje svůj ohavný plán převzít vládu nad muzeem… a pak i nad celým světem! (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (495)

kingik 

všechny recenze uživatele

Skvěle jsem se, i přes tu exkluzivní přeplácanost, pobavil. Dvojka je doslova zahlcena množstvím oživlých historických postav, až film místy ztrácí na přehlednosti, ale ta síla špičkových digitálních triků, která se valí minutu po minutě na diváka, je strhující. Ben Stiller už nedělá hlídače v muzeu, ale věnuje se podnikání, a záhy se dozvídá, že jeho staré muzeum je v rekonstrukci, a to znamená, že staré dobré postavičky putují do starého železa a budou nahrazeny zajímavějšími exponáty. Sympatické postavy z jedničky jsou celkem upozaděny a velký prostor tentokrát zaujmou desítky nových historických postav, at už kladných (slavná pilotka Earhart, Lincoln), nebo záporných (Al Capone, Ivan Hrozný nebo Bonapart), a tady nastává problém pro dětské diváky, kteří bez alespon základních dějin nepochopí řadu dobrých gagů, které právě těží se znalosti historie dávné i nedávné. Do hry navíc vstoupí faraon (Hank Azaria), který za pomoci kouzelné desky touží oživit svou prokletou armádu a ovládnout tak svět, a tak dojde ke strhující bitvě o záchranu starých muzejních kousků, ale potažmo i světa, která se ovšem nebere vůbec vážně. Některé osvědčené gagy se vrací (fackující opice) a přibyly i gagy velmi nápadité s oživlými slavnými obrazy nebo fotografiemi a sympatičtí rapující amoři, stojí za to vidět. Počínající románek Bena Stillera s pilotkou Amy Adams byl citlivě natočen. Dodávám, že film má dynamické tempo a režisér Shawn Levy se vybičoval k obdivuhuhodnému výkonu a upletl polkračování, které svého předchůdce v pohodě strčí do kapsy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Spolehlivý kasaštyk pro celou rodinu, část druhá. Jak jinak - větší, vyumělkovanější, s novou ženskou hrdinkou, a - jak jinak - stále o tomtéž. Když pominu, že Amelia Earhart vypadala podstatně víc jako Hilary Swank než jako Amy Adams, druhá jmenovaná je typickou silnou, citlivou a pohlednou hrdinkou, která v tomto typu filmů pomáhá nacházet to, co je v životě důležité (což tedy dělá v úvodu a závěru filmu i Robin Williams, ale znáte to, je to druhý díl, takže... ;)). Čili opět žádné překvapení, snad kromě toho, že Hank Azaria už není se šlapáním si na jazyk ani zdaleka tak vtipný jako v American Sweethearts:) I ta hromada všelijakých postaviček už byla moc velká a rutina se stala přeplácanou. Vizuálně je to opět bez chybičky, ale celkově to hůř funguje - souboj hlídačů Stillera a Hilla byl asi nějaký kamarádský kšeftík, protože se svým humorem od zbytku filmu liší jako den od noci. Pokud jde o hudbu, tak Alan Silvestri se stal obětí své skvělé práce na Mumii 2, protože jeho hudba tady zní jako kopie už slyšeného. A to je ostatně příznačné pro celý film... váhal jsem, jestli nepodržet šedesátku, kterou jsem dal prvnímu dílu, ale deus ex Lincoln to nakonec pošle o kousek níž.. 50% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu ne zase tak hloupé pokračování, které samozřejmě například tématicky podobnému Toy Story nesahá ani po kotníky. Celý film se střídají povedené záseky (Jonah Hill jako Brundon, cameo Darth Vadera, šišlající Azaria, běžící Steve Coogan na zteč a nejlepší výměnné dohady mezi Larrym a faraónem), kromě těchto scének se ničemu jinému už nezasmějete, na druhou stranu hodně vtípků je neskutečně trapných a například celou postavu Amy Adams bych poslal s chutí do kelu. Přesto pro mě druhý díl je určitě minimálně směšnější. 60% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Wow, to byla jízda...! 105 minut filmového pásku opírajícího se téměř výlučně o vizuální efekty a triky. Inu, což o to, efekty samy o sobě byly skvělé. Však právě proto dávám jednu hvězdu. Víc u mě tato fantasická podívaná nemá šanci získat. Z herekého osazenstva mě zaujala pouze Amy Adams, a to ještě jen proto, poněvadž je pohledná. Ben Stiller hrál průměr. Ostatně, víc z toho vyždímat ani nešlo. Výhrady mám ke spoustě scén, kterým mnohdy chyběla pointa (ať již vtipná, moudrá či zkrátka alespoň nějaká), některé gagy se zcela minuly účinkem a logikou příběhu asi také nebyl zrovna dvakráte utrácen čas. Znovu opakuji, zaujmout mohou jen efekty. I tak se však ptám, proč jich muselo být tolik? Vždyť právě to byla největší přednost ´jedničky´, že tvůrci použili všech efektů s rozumem. Benovi patrně všichni povídali, jaká je škoda, že jich nebylo více, až vznikly tyto computerové orgie, z nichž jsem se však já osobně rozhodně neudělal... P.S: Nechci být zbytečně jedovatý, ale i kdybych koktal, měl rýmu, ruku v zadku, nohy za krkem a byl zrovna na řetízáku, nadaboval bych všechny postavy lépe než jak jsem měl možnost slyšet. To bylo vážně něco... ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Zklamání... Nic mimořádného jsem od dvojky neočekával, ani se čekat nedalo, takže mě to ani moc nepřekvapilo, ale i tak jsem čekal, že to bude podobné jak jednička, že to bude navazovat v tom humoru, který mě u jedničky moc bavil a působil na mě příjemně, ale tohle pro mě byl absolutně zbytečný díl a ten humor byl pro mě nudný.. Jak se tam začali přít faraon a "jeho ochranka" proti Lerrymu a zbytku, tak mi to přišlo spíš jako parodie, takže celkově spíš zklamání... 50% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (20)

  • První film, který se natáčel v muzeu Smithsonian Institution. Štáb zde mohl natáčet pouze týden. (willy1)
  • Film se natáčel ve městech Washington a Vancouver od 8. dubna do srpna 2008. (don corleone)
  • Ricky Gervais (Dr. McPhee) měl mít ve filmu větší roli, ale natáčení kolidovalo s natáčením jeho vlastního filmu Umění lhát (2009), proto se ve filmu objeví jen na pár minut. (don corleone)

Související novinky

Cameron Crowe dobrodružný

Cameron Crowe dobrodružný

14.06.2008

Komu chyběl Cameron Crowe, režisér minimálně jednoho kultovního a jednoho oscarového filmu, ať zvedne ruku! Po vlažně přijatém Elizabethtown se tvůrce odmlčel... a ticho trvá už téměř tři roky. A… (více)

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno