Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (54)

Simpsonovi - Cesta do Homeriky (2009) (epizoda) (S20E21)

  • Když Homer vyšle Lennyho a Carla na židli s balónky do vzduchu, aby hlídali hranice, v pozadí za nimi můžeme zahlédnout letící dům s balónky. Jedná se o odkaz na film Vzhůru do oblak (2009). (peeteno78)

Proměna (2022)

  • Po Carlu Fredricksenovi z Vzhůru do oblak (2009) a Joe Gardnerovi z Duše (2020) jde o třetí film Pixaru, jehož hlavní hrdina nosí brýle. (ČSFD)

Luca (2021)

  • Giulia má ve svém pokojíčku plakát, na kterém je Charles Muntz – záporák z filmu Vzhůru do oblak (2009). (Krabroz)

VALL-I (2008)

  • Společnost zodpovědná za zkázu planety Země je s největší pravděpodobností Buy and Large (BnL), největší prodejce ve světě Pixar. Společnost, která vlastnila většinu obchodů produkujících odpad, společnost zodpovědná za VALL-I program a společnost, která zařídila opuštění planety a distribuci vlastních produktů zachráněnému zbytku lidstva, které prostě nemělo na výběr než si koupit jejich produkty a sledovat jejich reklamy. Společnost tak získala absolutní monopol nad veškerým lidstvem a na všechny jeho potřeby. Znečištění planety je tak pouze plán k získání peněz a majetku většiny lidí, protože jen tak do vesmíru na luxusní loď by všichni lidé neletěli, kdyby neměli důvod a tím důvodem se staly odpadky – produkované společností BnL –, odpadky, které z každého města udělaly vysoce kontaminovanou oblast. Prodejem méně efektivních produktů a špatným nakládáním s odpadem (BnL vlastní na zemi ve filmu prakticky pravděpodobně vše od fast foodu až po popeláře, takže to pro ně nebyl problém). Tuto společnost jste mohli vidět už ve filmu Vzhůru do oblak (2009), kdy BnL vlastnilo stavební firmu, která stavěla mrakodrapy okolo Carlova domu, takže jakýsi svoz odpadu by pro takovouto společnost neměl být problém. Ve filmu jsme necháni ve vědomí, že něco takové se stane kvůli nám, protože lidstvo je nešetrné, neefektivní a tvoří hromady odpadů a nestará se o životní prostředí jako takové, ale finální pravda je mnohem zlověstnější, a tedy že za destrukci planety může jediná společnost, která vlastnila téměř vše a i tak chtěla více. Tato skutečnost dělá z Buy and Large toho nejzlověstnějšího padoucha v historii studia Pixar. (Maulincio)

V hlavě (2015)

  • Ve filmu je několik zjevných narážek na ostatní pixarovské filmy. Například:
    - V Představivosti je desková hra s názvem "Najdi mě", na které je vyobrazena rybička klaun očkatý a pod ní je hra s obrázkem dinosaura, což jsou narážky na Hledá se Nemo (2003) a Hodného dinosaura (2015).
    - Krysa podobná Remymu z Ratatouille (2007) se objeví mrtvá v novém domě Riley (Kaitlyn Dias) a v její noční můře. Na obálce jednoho časopisu je také možné zahlédnout Colette Tatou, kuchařku z Ratatouille.
    - V jedné z nočních můr je také medvěd, podobný Elinor z Rebelky (2012).
    - Stejně jako v každém filmu od tohoto studia, se i zde nacházejí dodávka Pizza Planet a číslo A113.
    - V učitelčině hlavě je vidět glóbus, který je v každém díle série Toy Story.
    - Vzpomínka, v níž je Riley (Kaitlyn Dias) ve školce, zřejmě zobrazuje Sunnyside, školku z Toy Story 3: Příběhu hraček (2010).
    - Jakmile se Riley (Kaitlyn Dias) s rodiči stěhují do San Francisca, lze si během jejich cesty všimnout ptáčků z kraťasu Pro ptáčky (2000).
    - Když Bing Bong (Richard Kind) vzpomíná, jak jezdil s Riley (Kaitlyn Dias) v raketě na Měsíc, můžeme vidět známý míč Luxo.
    - Při rodinné večeři jedí Andersonovi čínské jídlo z krabice, která je stejná, jako ve filmu Život brouka (1998).
    - Jedna z dívek ve škole má na sobě tričko s lebkou, což je narážka na Sida Phillipse z Toy Story: Příběhu hraček (1995).
    - Některé vzpomínky obsahují úryvky ze scény ze Vzhůru do oblak (2009), v nichž můžeme vidět, jak spolu Carl a Ellie žili. (buzzwoody)

Luxo junior (1986)

  • Pro míček, který se v tomto animovaném snímku objevil, to nebyla jediná role. Spatřit jsme ho mohli i v dalších filmech od Pixaru, a to v Toy Story: Příběh hraček (1995), kde se valí na Buzze Rakeťáka ve scéně, odkazující na serii o Indiana Jonesovy, ve filmu Příšerky s.r.o. (2001) v pokoji malé Boo a v komedii Vrhůru do oblak (2009) v bytě mladé dívky během scény, kdy odlétá Carlův dům. (oje)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama